Naar goede gewoonte zes wedstrijden, beste vijf resultaten komen in aanmerking.
Clark kaapt Kortrijk
De afsluiter van het jaar bracht vijf teams aan de start. Met alle titels verdeeld na Hemicuda, en hier en daar ook wat brokken te lijmen, verkozen een pak deelnemers niet meer te starten in functie van volgend seizoen. Budget, weet u wel. Wel zagen we veel FIRC’ers langs de proeven. Team Walraven vulde zelfs een bus om eens een ontspannen rallydag te beleven, Steve ‘Questmead’ Brown kwam een kijkje nemen, net als oudgedienden Chris Carlile en Simon Stoodley met familie en vrienden. Sfeer naast de proeven verzekerd dus, en het zou best een interessante wedstrijd worden ook.
Iedereen keek natuurlijk uit naar de tijden van Barnes/Hall, en die zaten er niet naast op de showKP zaterdagavond. Ruim 5000 (!) toeschouwers zagen de 106 naar een 24e plaats knallen, overigens net voor ene Paul Lietaer. Kan tellen… De jongens gingen op dit elan door en een top twintig leek in de maak, tot de versnellingsbak op KP3 blokkeerde. Herstellen bleek helaas niet mogelijk, exit 106 en een behoorlijke domper voor iedereen, hoewel het feestje ‘s avonds bij de prijsuitreiking veel goed maakte.
Ondertussen waren we ook al Thorne/Burridge verloren in één van de Kortrijkse grachten. Matt en Chris reden tot nu toe slechts een handvol wedstrijden in België, dus het moest er wel eens van komen. De schade aan de wagen viel al bij al nog mee, en even verderop bleek er nog een café te zijn ook. Ideale plek om de takelwagen op te wachten, want hoewel Kortrijk deze keer verreden werd in een uitzonderlijk droog en zonnig weertje, moesten we toch eerst de bijtende ochtendkou door. Spekgladde proeven dus, die weliswaar snel opdroogden. Ideale omstandigheden voor Moynes/Kerr, te voorzichtig gestart door een gebrek aan competitieritme, om een pak plekken goed te maken, en ook nog de Macedo’s af te houden. Helaas besloot ook hun versnellingsbak alle medewerking te staken half koers, exit M3.
Vooraan zagen we ondertussen Gawaine en Loïs Clark domineren, enkel gehinderd door een nieuwe ophanging die slechter bleek dan de originele. Een plaats in de top twintig (!) algemeen kwam steeds dichterbij, maar op bevel van dochter Loïs diende Gawaine toch het voetje te lichten om zeker te finishen, en meteen hun eerste algemene FIRC zege binnen te rijven. Het blijft uitzonderlijk om een Historic te zien winnen, alleen Arnaud Choquet en Paul McDevitt deden het hen voor, welswaar pré-Covid. Ook bijzonder blije Portugese gezichten aan de finish, want Paulo en Sonia Macedo wonnen hun eerste FIRC trofee, als winnaars in de 2WD. Meteen ook een positieve noot om hun pechvolle seizoen af te sluiten.
Ook FIRC sluit af voor dit jaar, weliswaar na een erg sfeervolle prijsuitreiking op het podium met bijhorende party. We wensen iedereen veel plezier in de garage deze winter, en kijken al uit naar volgend jaar. Naar we horen komen er een pak teams bij, zowel terug van weggeweest als nieuwe namen. Dat belooft!
Scott Barnes over rookies en raketten
Even terug naar begin dit jaar… ene Scott Barnes en Andy Hall kondigen hun deelname aan FIRC aan. Altijd leuk om nieuwe teams te verwelkomen, en nog een kanshebber in de 2WD klasse erbij. Hoe konden we weten dat ze een van de topteams in de Challenge zouden worden? Tijd voor een onderzoek.
Scott, zo te zien ben je behoorlijk goed in rallyrijden. Hoe is het allemaal begonnen?
“Nou, zoals de meesten is dat de schuld van mijn vader. Van jongs af aan zag ik hem allerlei auto's bouwen en ermee racen, de meest memorabele voor mij was een supersnelle Peugeot 205. Jaren later zou een 205 dus ook mijn eerste rallyauto worden, waarmee ik regularity reed voor standaardwagens tot 1400cc. Na een paar jaar had het rallyvirus definitief toegeslagen en moest het sneller. Mijn maat Andy Hall, die andere gek in waarschijnlijk de geschiftste stoel, zag dat gelukkig ook helemaal zitten. Al sinds onze eerste rally, toen we nog maar 17 en 18 waren, ging het absoluut prima in de auto en hebben we veel lol gemaakt. Andy kan het ook altijd beter uitleggen dan ik, de laatste tijd vaak geholpen door een halve krat Jupiler. We hielden het toen vooral bij de zuidelijke evenementen in Engeland, waar we vochten voor klasse-overwinningen. De auto leek op dat moment wél nog meer op een racemotor in een winkelkarretje. In 2012 namen we deel aan het ACSMC-kampioenschap, op het eind van het jaar wonnen we de klasse en waren we ook nog héél dicht bij de algemene titel. Meteen een prima motivatie om de auto stevig te gaan verbeteren, gewoon om te proberen ons tussen veel dikkere wagens te wurmen. Eind 2019 was het dan zover, onze nieuwe bolide had nog maar een paar rally’s gereden maar we eindigden al als derde algemeen, tussen een Fiesta R5 en Mitsubishi EVO 6 in. Covid kwam en ging, maar ons volgende doel was duidelijk: België.”
Wat was precies de reden om rally te gaan rijden in ons kleine landje?
“Na ons eerste uitstapje naar België, met de Omloop Van Vlaanderen in 2016, waren we meteen verliefd op jullie proeven, en vooral de hele sfeer die errond hangt. Rijden in het Verenigd Koninkrijk sprak me gewoon niet meer aan. Hier is het zoveel fijner, van de vele toeschouwers op de KP’s tot de kinderen die op verbinding naar de passerende teams zwaaien, het is één grote leuke familie die net zoveel van rally houdt als ik, en het voelt geweldig om daar deel van uit te maken! De sfeer op de service, en 's avonds bij een Belgisch biertje, kan volgens mij gewoon niet beter.
Dan is er nog Bill Paynter van BP Rally, die niet alleen onze socials en PR onderhoudt, maar ook voor logement zorgt nadat hij een paar jaar geleden naar België verhuisde. Dit heeft écht de deur geopend voor ons om mee te doen. Tot slot, maar zeker niet onbelangrijk, is er mijn vrouw Kerry die ons rallyproject zo enorm steunt. In alle eerlijkheid vindt ze wel dat het rallybudget beter besteed kan worden aan een paar jaarlijkse trips naar de Malediven, maar ze is ook altijd blij om in België te zijn. Jullie bier speelt daar ook wel een belangrijke rol in denk ik. We hebben tot nu toe een fantastisch jaar gehad, we hebben heel mooie herinneringen en we hopen er in de toekomst nog veel meer te krijgen. Zolang het budget er is, zullen wij er ook zijn! Een bedankje aan Kristof en alle deelnemers van de FIRC om ons zo te verwelkomen."
Het tempo van je onschuldig ogend wagentje trekt veel aandacht, vertel ons er wat meer over.
Na de 205 ben ik overgestapt op een 106 Rallye, die we in de loop der jaren steeds hebben doorontwikkeld. Het is dezelfde auto waarmee ik voor het eerst naar België kwam voor de Omloop Van Vlaanderen in 2016. Na die zware wedstrijd werd het duidelijk dat de bolide echt wel moe was, en we besloten hem helemaal opnieuw op te bouwen. In een paar jaar tijd, en met de hulp van vele vrienden, heb ik nu waarschijnlijk één van de snelste 106’en sinds de Maxi, wie weet even snel. Hij heeft een sublieme 1600cc racemotor, gekoppeld aan een sequentiële zesbak, en grote remmen. Los daarvan krijg ik echter ook opmerkingen over zijn 207 dashboard dat we wat aangepast hebben.
Logischerwijs zit er een behoorlijk team achter dit project. Satchell Engineering maakt superieure onderdelen voor de ophanging en aandrijflijn van Peugeots en nog veel meer. Ze steunen me al lang, maar zijn dit jaar officieel aan boord gekomen om ons Belgische programma te ondersteunen. Performance Automotive, de thuisbasis van Ian “motorknuffelaar” Mepham, heeft de afgelopen jaren altijd voor de motor gezorgd en dat is uiteraard een pareltje, dankzij zijn enorme kennis en ervaring. James van Boyles Plumbing and Heating is dit jaar bij elk evenement aanwezig als vaste serviceman. Tussen de wedstrijden door helpt Martin alias “Bob” van Allen Automotive me om de auto weer in orde te zetten, hij is de eerste monteur. Het is geweldig dat ik tijdens een rallyweekend de gereedschapskist aan hem kan overhandigen, zodat ik me volledig op het rijden kan concentreren. Wat hard nodig is ook.”
We horen dat je voor het Williams F1 team werkt, niet bepaald een doorsnee baan. Hoe is dat avontuur begonnen?
“Wel, van jongs af aan was ik altijd bezig met mechanica en dingen bouwen. Ik groeide op in de buurt van de Williams F1 basis in Oxfordshire, en op mijn 16e solliciteerde ik voor een stageplaats. Ik kreeg die, en ben er nooit meer weggegaan. Ik begon als CNC-bewerker. Daarna ging ik naar de windtunnel, waar ik nu schaalmodellen van de F1-auto's bouw. We overleggen regelmatig met het raceteam, de fabriek innoveert voortdurend, en ik sta natuurlijk ook dicht bij de manier waarop we racen in de F1. Komt best goed van pas bij het bouwen van auto’s thuis... Ik weet wat er allemaal mogelijk is en hoe het te realiseren, de afgelopen 19 jaar is het een geweldige plek geweest om te werken en te leren. Hopelijk kunnen we straks weer vooraan meedoen en de resultaten evenaren die ik in mijn vrije tijd behaal!“
Wat vond je van FIRC en de concurrentie, in je debuut bij de Challenge?
“In één woord, heftig. We zijn het jaar meteen goed begonnen met een geweldig resultaat in Salamandre, we zijn ook op dat elan kunnen doorgaan, maar we hebben we ons wel nooit kunnen ontspannen. Hoort ook zo, een gemakkelijke finish is toch niet leuk. We hebben dit jaar in de meeste rally's hard gevochten met René en Joyce, en de laatste paar rondes hebben Tim en Paul er dan nog een driestrijd van gemaakt. Het blijft spannend om onze tijden te controleren en te zien hoe we ervoor staan, altijd genoeg adrenaline. Dat is waar rallyrijden om draait, plezier hebben in een goede competitie. De FIRC heeft beide zeker in overvloed!”
De laatste FIRC-wedstrijd van het team dit jaar is de Rally van Kortrijk. De bekers zijn verdeeld, zo kan het team zich eens op het algemene klassement richten, benieuwd hoe hoog ze straks weer gaan scoren. En tussen welke dikke wagens ze zich weer gaan wurmen...
Gawaine Clark over familie in Flanders Fields
Onze Historic Kampioenen dit jaar zijn Gawaine en Lois Clark. Het vader/dochterteam is relatief nieuw in de 15 jaar dat FIRC bestaat, tijd voor een praatje dus.
Gawaine, je bent automonteur. Ideale basis voor rallyrijden natuurlijk, maar hoe is het ooit allemaal begonnen?
“Ik heb altijd van de sport gehouden en moest het dus zelf ook eens proberen. Mijn eerste rally was in 1989, in een geleende RS2000. Ik startte achteraan en zette tegen het einde van het evenement enkele top tien-tijden neer, behoorlijk hoopgevend dus. Daarna deden we twee jaar mee aan regionale kampioenschappen in een zelfgebouwde Avenger. Het was een 1.6 met ongeveer 115 pk en een zelfgebouwde ophanging, professioneel spul konden we ons niet veroorloven. We wonnen er het kampioenschap van Oost-Engeland mee. Die auto werd dan vervangen door mijn eerste 205 GTI 1.6 gr.N, waarmee we deelnamen aan de Peugeot Challenge. We eindigden als 2e na Martin Rowe, die later Brits kampioen en wereldkampioen Groep N werd. Andere rivalen waren Richard Burns en Justin Dale. In de loop der jaren heb ik met zo'n 15 verschillende 205's gereden...
In 1995 hadden we een ex-fabrieks gr.A 205 1.6 gekocht, en daarmee deden we mee aan onze eerste Rally van Ieper. Die auto schonk ons klasse-overwinningen in Frankrijk, België en Engeland, en een paar top 5's algemeen. De volgende vijf deelnames aan Ieper reden we met vijf verschillende auto's. Eerst in een gr.N Clio 1.8, ik herinner me nog een goed gevecht met Kris Princen. Verder een gr.A 306s16, dan een gr.N Civic Vtec, gevolgd door onze eerste gr.A 4x4 Sapphire Cosworth, een beetje zoals een raket op een tractor zetten, en later nog een gr.N Impreza. In de loop der jaren hebben veel klanten me ook gevraagd om eens in hun auto te rijden om ze af te stellen, dus we hebben veel eenmalige rally's gehad in mij totaal onbekende wagens, zoals een Alfasud, Fiat Strada, Sunbeam, Evo's, enz. Kan wel tellen qua ervaring. Ik heb zo ooit eens een rally gewonnen in de Impreza van een klant, …die hem meteen weer doorverkocht, nu er goede resultaten mee waren behaald. Verder heb ik nog 13 jaar lang een rallyschool gerund, wat een geweldige manier was om mijn brood te verdienen. Fijn om totaal onervaren debutanten tot prima rijders te zien evolueren, sommigen haalden later zelfs algemene overwinningen.”
Waarom ben je zo vaak in België gaan rijden?
“Toen ik de originele Peugeot Challenge deed in ‘92, was een van de manches de Omloop van Vlaanderen. Onze allereerste rally in het buitenland, een groot avontuur, maar ik vond er letterlijk alles geweldig aan. De daaropvolgende jaren deed ik ook nog enkele Franse evenementen, en in '95 besloten we dus mee te doen aan de Rally van Ieper. Geen budget, en al helemaal geen idee wat ons te wachten stond... een beetje zoals vandaag nog eigenlijk. We zijn zo zes jaar doorgegaan met oa Ieper, Spa en Le Touquet, maar toen Lois werd geboren, werden de financiën plots erg krap, dus buitenlandse evenementen waren uitgesloten. We haalden nog verschillende overwinningen op regionaal niveau in Groot-Brittannië, maar in 2015 ging ik dan motorracen, zonder de intentie om nog veel rally te rijden. Maar toen werd Lois 17, slaagde voor haar rijexamen en opeens was er een nieuwe petrolhead in de familie. Ze reed een paar navigatierally's en won er zelfs één. Ze wilde natuurlijk ook eens proeven van wat ik vroeger allemaal had uitgespookt, en had meer zin in navigeren. Dus beloofde ik haar dat we een evenement in België zouden doen, volgens mij nog altijd het kloppende hart van de rallysport, en wielrennen ook trouwens, dat kon dus haast niet anders dan tof zijn.”
Daarna maakte je kennis met de Challenge. Wat trok je precies aan in FIRC?
“We keken wat rond en het FIRC zag er veelbelovend uit. Een goede variatie aan wedstrijden, en ook allemaal heel compact. Onze eerste was de Hemicuda in 2022, een van de eerste rally's die weer werd georganiseerd na de pandemie. Het was allemaal erg ‘old school’, alleen wij met z’n tweeën. We hadden nauwelijks onderdelen mee, laat staan een serviceteam, maar de Woods hielpen ons tijdens de rally. We vonden het echt geweldig, en het plan was om het jaar daarop de volledige Challenge te doen. Helaas verloor ik dan mijn ouders en had ik wat tijd nodig om dat te verwerken. We keerden terug voor de Wervik Rally in '23, maar gaven op omdat een vogel dwars door de radiator knalde, ventilatorbladen om zeep... Gavin Smith inspireerde me om weer voor Subaru te kiezen, en ik tikte meteen een koopje op de kop. Een sukkel die drie jaar buiten had gestaan! De volgende stap was een tweede deelname aan de Hemicuda, en dankzij een redelijk resultaat kwamen we nog terug naar Kortrijk, voor alweer een geweldige rally. De FIRC is alles waar ik op hoopte. Geweldige wedstrijden, betaalbaar, niet al te tijdrovend maar toch veel KP kilometers, en gelukkig ook korte verbindingen. Maar dat typisch Belgische extraatje is toch die briljante sfeer overal, we hebben al een paar goede vrienden gemaakt."
Dit jaar ging je de volledige Challenge aan. En... je won de Historic-titel. Hoe kijk je terug op het seizoen?
“Salamandre begon niet zoals gepland. Nadat we eerder de motor hadden opgeblazen tijdens een testwedstrijd, mochten we Darren Sanderson’s Historic 205 1.6 lenen, overigens één van mijn vorige auto’s. We vonden de proeven schitterend, beter dan de organisatie, en 2e in de klasse was een geweldig resultaat in een toch vrij bescheiden autootje. Helaas konden we de ORC Rally niet rijden, omdat Lois een belangrijk examen had, ze wil namelijk dokter worden, maar in Wervik liep het prima. Ondanks die grote haag die we een paar meter verplaatst hebben... Daarna kwam de Chevrotines. Weergaloze proeven, maar of ze de stap naar BRC kunnen zetten? Nu, het zijn mijn zaken niet. We werden er negende algemeen trouwens, mijn beste resultaat in een Belgische rally tot nu toe, en als bonus kwamen we in een paar KP’s héél dicht bij het tempo van René, dat was een zeer goed teken. Vervolgens Hemicuda voor de derde keer, en afgezien van alweer een vreselijke eerste etappe in het donker, was het eindresultaat even goed als we hoopten. En dan de Historic-titel als kers op de taart! Wat een jaar, wat een Challenge! We zijn nu een plan aan het maken voor Kortrijk, het is een beetje ingewikkeld omdat Lois op maandag een belangrijk examen heeft, maar toch willen we er absoluut rijden, we zien wel.”
Ondanks dat je in de Historische klasse zat, kwam je ook vaak in de buurt van het toptrio. Erg verleidelijke resultaten, wat zijn je plannen voor volgend seizoen?
“Ik ga zeker proberen om de auto verder te ontwikkelen. Iedereen staart zich blind op meer pk's, maar in mijn geval kan vooral de wegligging nog een heel stuk verbeterd worden. Mijn Subaru heeft nog steeds standaardremmen en, geloof het of niet, ook de standaard STI-vering. Met een grappige anekdote: bij de nakeuring in Wervik geloofde de controleur me helemaal niet, maar toen hij het zelf zag sloot hij meteen deuren en motorkap, en zei dat ik weer weg mocht. Het had weinig zin om nog naar de rest te kijken...”
Met een snellere auto en een pak extra ervaring in België, twijfelen we er niet aan dat Gawaine en Lois volgend jaar sterke kanshebbers zullen zijn. En met een dokter in ons midden voelen we ons allemaal erg veilig!
René Walraven over FIRC, karakter en gezelligheid
Dit seizoen is René voor de tweede opeenvolgende keer FIRC kampioen, alvast een mooi cadeau voor het jaar waarin hij zijn vijftigste verjaardag viert. Tijd voor een gesprek met de kampioen. Beroepshalve bouwt en reviseert René versnellingsbakken, een ideaal opstapje naar de autosport dus.
René, het is een klassieke vraag, maar hoe is het voor jou allemaal begonnen?
“Ik begon aan de rallysport te snuffelen in ’92. Je leert wat mensen kennen, en in ‘95 kreeg ik het voorstel om navigator te worden. Dat verliep allemaal prima, tot het begon te kriebelen om het zelf ook eens aan het stuur te proberen. Ik ben dan rijder geworden in 2007 met een BMW e30 325i en dat ging meteen behoorlijk goed. In de gelijknamige Challenge hebben we twee seizoenen gedaan. In het eerste werden we 3e en het tweede seizoen 2e. Dit allemaal tussen grote namen uit Nederland. Het seizoen erna stapte ik over naar een Nissan 350Z, ook al voor de Z Challenge. Het eerste jaar reden we maar een beperkt aantal rally’s. We waren voortdurend in de weer om de auto te verbeteren, want ik vond er niet meteen mijn draai in. Daarna deden we wél complete seizoenen, maar toch we konden we niet zo goed mee met de top 3. De Nissan vond ik een zeer lastige, zware auto. Ik had altijd een aantal proeven nodig om in het ritme te komen, maar dan keken we al tegen een te grote achterstand aan om nog vooraan te kunnen eindigen. Die auto is dan in 2013 verkocht en hebben we 2 jaar niets gedaan. In 2016 koos ik opnieuw voor de BMW, dit is de inmiddels bekende 325i. Ja, in tegenstelling tot wat iedereen eerst dacht, is het dus geen M3 krachtbron. Een goeie 2.5 doet ook zijn werk, en de motor is bovendien heel betrouwbaar. Tuurlijk zit er ook een sequentiële bak aan vast, en verder wat cruciale onderdelen van MATS. De motor is overigens te koop, voor de komende jaren komt er een nieuwe, nog betere versie.”
FIRC bestaat ondertussen 15 jaar, je zou kunnen stellen dat de evolutie van de Challenge zowat synchroon verliep aan je carrière als piloot. Wat bracht je naar België?
“Na een tijd had ik het wel wat gezien in Nederland, en begon ik eerder willekeurig wedstrijden bij onze zuiderburen uit te kiezen. We wonen trouwens niet zover van de grens, dus qua afstand viel het ook allemaal mee. Een prima beslissing, ik was erg verrast door het totaal andere karakter van de Belgische proeven. De KP's zijn er stukken uitdagender en technischer, met veel minder haakse bochten. Ook de verbindingen zijn er veel korter, en natuurlijk is er de geweldige sfeer tijdens elke rally. België heeft een stevige reputatie wat dit betreft, en meer dan terecht! Ons serviceteam bestaat sinds 2016 uit een hechte club waar we altijd voor elkaar staan, koffie of een biertje inbegrepen. Sluit dus naadloos aan bij jullie typische gezelligheid…”
Na een paar seizoenen à la carte kregen jullie dus stilaan het plan om het te gaan opnemen tegen de vele Britten in de Challenge?
“Klopt. Het is altijd fijn om je te meten met de collega’s, en FIRC is hiervoor de ideale formule. Je rijdt er niet tegen de lokale specialisten die elke proef uit het hoofd kennen, maar wel tegen de andere buitenlanders. Een bont gezelschap overigens, ook best interessant. Jullie M-Cup was trouwens ook een optie, maar die manches worden verreden in langere wedstrijden, en daar ontbreekt me de tijd voor. Eerst moesten we nog wat geduld oefenen tot de pandemie voorbij was, maar de laatste 2 jaar hebben we dus FIRC gereden, een zeer leuke competitie. Er is altijd een goede strijd vooraan, bovendien met niets dan gezellige deelnemers, in mooie compacte wedstrijden ook. Ik hoop dat FIRC nog lang mag bestaan en dat er nog meer teams bij mogen komen, graag nog wat meer uit Nederland.”
Jullie scoren meteen twee titels op een rij, en prima resultaten in de algemene klassementen. Hard moeten trappen?
“Tot nu toe heb ik alle rally’s met Joyce gereden, absoluut een topnavigator. Ze neemt mij veel werk uit handen en zo heb ik geen zorgen tijdens de wedstrijden. Dat mag ook wel, want zoals gezegd zijn jullie proeven erg uitdagend. De nota’s moeten zeer gedetailleerd zijn, het ritme moet altijd kloppen, en bovendien verandert het karakter van de KP’s nogal na elke ronde. Als het weer dan ook nog eens grillig is, wordt het wel érg spannend. Twee keer kampioen rijden klinkt mooi, maar was zeker niet makkelijk. Vorig jaar maakten we in veel wedstrijden ons debuut, terwijl er toch al wat ervaren Engelsen aan de start kwamen. Gelukkig niet al te veel, aangezien die nog aan het bekomen waren van de Brexit. Het was altijd balanceren tussen aanvallen en opletten voor de vele valstrikken. Dit jaar was het echter een ander paar mouwen. We kenden de rally’s dan wel beter, maar dat gold ook voor Tim Freeman met die snelle Millington. Gawaine Clark, die volgt ook overal als een schaduw. Dan was er nog die nieuwkomer Scott Barnes, onbekend in een onschuldig autootje, maar wel de verrassing van dit jaar. Nu goed, een prachtige competitie met Scott en Tim gehad hoor, echt hard voor moeten rijden. Het verschil lag steeds maar in een handvol seconden, dan weet je het wel.”
Met de titel op zak komen René en Joyce niet aan de start, straks in Kortrijk. Budget is nu eenmaal geen overbodige luxe in de sport. Team Walraven is er wel als toeschouwer, ongetwijfeld als grootste supporter van Scott Barnes en Andy Hall, die er de FIRC eer gaan verdedigen. Voor volgend seizoen zijn er nog geen concrete plannen gemaakt, hoewel het ons niet zou verbazen dat de uitdaging voor een derde titel heel aanlokkelijk is.
Kampioenenfestival in Hemicuda
Door de hectische finale raakte de puntentelling even wat ondergesneeuwd, maar Walraven/Ruiter pakten er ook hun tweede titel. Na een felbevochten seizoen en stevig weerwerk van die vermaledijde 106 bemand door Barnes/Hall enerzijds, en die supersnelle Millington van Freeman/Williams anderzijds.
Beide Britse teams moest het uiteindelijk toch afleggen tegen René en Joyce, die de regelmatigste bleken in de Challenge. Drie overwinningen en één podium geven de doorslag, terwijl de Britten twee maal aan de kant gedwongen werden door pech. In Kortrijk vallen er wel nog twintig punten te rapen, maar meer dan een ex aequo zit er niet meer in voor Scott en Andy. Dan komt het aantal overwinningen op tafel, waar René en Joyce één resultaat beter scoren, los van een eventuele tweede overwinning voor Barnes/Hall in Kortrijk.
Een ding is zeker, die tweede titel is niet bepaald gestolen. De tegenstand was bijzonder stevig dit jaar, wat de nipte overwinning bewijst. Hopelijk zien we de protagonisten volgend jaar weer terug, nog zo’n seizoen zien we zeker zitten. En er dienen zich volgend jaar nog een paar snelle kandidaten aan…
Over tegenstand gesproken: Gawaine en Lois Clark reden dit seizoen voortdurend in de schaduw van het toptrio, en konden qua punten overal wel eens profiteren van een opgave. De Subaru heeft niet de power om de confrontatie aan te gaan, maar het team schuift op kousenvoeten wél op naar de derde plaats algemeen. De Historic titel is dan ook een mooie beloning voor een erg regelmatig seizoen. Mathematisch hebben Gavin Smith en Richard Vincent nog wel een kans, maar Kortrijk staat niet op hun agenda. Zijn de Clarks meteen zeker, en verdiend ook. Proficiat aan alle kampioenen!
Eindelijk winst voor Barnes/Hall
De meeste van onze hoofdrolspelers tekenden present voor deze Hemicuda Rally. Traditioneel zien we er het sterkste startveld van het jaar, deze keer was het iets rustiger. Jammer dat we onder meer Ramon Van De Lindeloof moesten missen, die zijn Civic momenteel helemaal herbouwt om eindelijk af te zijn van die vervelende technische mankementen, net als Bill Paynter die nog de brokken van Staden aan het lijmen is. Bij onze Engelse vrienden was er trouwens ook een wedstrijd dit weekend. Kwaliteit gaat echter boven kwantiteit, het zou één van de spannendste FIRC manches ooit worden.
Eerst gooiden de weergoden roet in het eten. Honderden satellieten en experts ten spijt, liet de voorspelde lentezon zich op geen enkel moment zien. De openingsproef op zaterdagavond ging van start in zowat de slechtst denkbare omstandigheden met miezerige regen, die de invallende duisternis nog wat extra glans gaf. Voorzichtigheid geboden dus, maar alle FIRC teams raakten echter zonder kleerscheuren aan de meet, hoewel sommigen meer tijd verloren dan hen lief was.
Op zondag begon het echte werk, met negen glibberige proeven op het menu. Een verkeerde bandenkeuze en een kleine sortie dwongen Walraven/Ruiter al meteen tot achtervolgen, terwijl ook Freeman/Williams en de Clarks een pak tijd van de zaterdagavond moesten goedmaken. Barnes/Hall gingen er ondertussen als een speer vandoor in hun spierwit bommetje. Beide heren knokten zich zelfs even tot de vijftiende (!) plaats algemeen.
In de tweede ronde droogde het parcours dan wat op onder de ijzige herfstwind, maar de vele modderige bochten hielden de proeven nog altijd even verraderlijk. Terwijl het vooraan hard tegen onzacht bleef gaan, leken de posities in het middenveld vast te liggen. Smith/Vincent namen genoegen met de tweede stek in Historic in hun laatste rally van het jaar, terwijl ook Hands/Dawson geen directe concurrentie hadden en zich kostelijk amuseerden, hetzelfde gold voor onze Nederlandse gasten van de Brink/van de Hel in hun originele Seat Leon Cupra.
Wat verder in het klassement zagen we een erg voorzichtige rally van gastpiloten Packer/Thomas die de Belgische proeven kwamen herontdekken, terwijl ook Sharp/Carfrae hun leerschool verder zetten in hun tweede FIRC rally van het jaar, niet echt geholpen door een gebrek aan wedstrijdritme. Toch zaten beide teams aan ongeveer hetzelfde ritme van die andere nieuwelingen Hedges/Davey die zich de Vlaamse grachten nog goed herinnerden na Wervik, en er dit keer ook uitbleven. De onderlinge verschillen werden nooit groter dan een halve minuut, genoeg om stevig gefocust te blijven. Bij de hekkensluiters haalden Allfrey/Fellowes alles uit hun classic Mini, genoeg om Richards/Butler af te houden.
Een speciale vermelding gaat naar Maria King , copilote van de ervaren Ben Smith, die niet alleen haar debuut maakte op Belgische bodem, maar gewoon ook haar eerste rally ooit reed. Meteen voor de leeuwen geworpen dus, maar na een overdosis zenuwen in de aanvangsfase raakte het team echter snel in het goeie ritme, een 48e stek algemeen en 7e FIRC is bepaald knap in een quasi standaard 106.
Nog meer zenuwen aan de kop van de wedstrijd ondertussen... De Nederlandse BMW liep dan wel stukje bij beetje in op leiders Barnes/Hall, vooral Freeman/Williams reden een beresterke rally, vastbesloten om ook eens een overwinning weg te kapen. Bij het ingaan van de laatste ronde bleek het verschil gereduceerd tot amper 13 seconden! Walraven/Ruiter leken dit keer niet meteen een antwoord klaar te hebben op het Millington geweld, maar de eindspurt zou toch nog een verrassende uitslag brengen.
Barnes/Hall persten alles uit hun 106, voor zover er nog iets uit te persen viel, en konden eindelijk hun eerste, oververdiende overwinning vieren. Walraven/Ruiter gingen ook in de ultieme tegenaanval en konden zich nog net voor Freeman/Williams wringen. Deze top drie lag past vast luttele minuten voor Barnes/Hall het podium op mochten, een zeldzame nagelbijter in de Challenge.
Champagne dus voor de overgelukkige FIRC winnaars Barnes/Hall, en in al de commotie ook nog champagne voor Walraven/Ruiter! René en Joyce zijn nu zeker van hun tweede FIRC titel, ook een dikke proficiat. En terwijl we toch bezig zijn: vader en dochter Clark gaan aan de haal met de Historic titel, voilà. Hoe spannend de wedstrijd ook was, toch viel alles onverwacht in zijn definitieve plooi. Kortrijk wordt dus een schoonheidsrit voor wie straks start, meteen een ontspannende manier om het seizoen af te sluiten. Tot volgende maand!
Drie op een rij voor Walraven in Boucles Chevrotines
Tien FIRC teams verschenen aan start van de de tweede Waalse uitstap van het jaar, de Boucles Chevrotines. Was het verschil in de strijd voor de overwinning al klein in de Rally van Wervik, dan deden René Walraven en Tim Freeman er in Sivry nog een schepje bovenop.
Het waren echter Scott Barnes/Andy Hall die de eerste snelste tijd op zijn naam schreven, met René Walraven/Joyce Ruiter en Tim Freeman/Paul Williams op respectievelijk vier en zeven seconden. Barnes deed zijn kunstje nog eens over op de volgende proef, maar tegen het einde van de eerste ronde zette Freeman orde op zaken. Na vier proeven had de groene Escort een voorsprong van vijftien seconden op de Peugeot 106 van Barnes/Hall, terwijl Walraven/Ruiter al tegen een achterstand van een halve minuut aankeken. Matt Thorne en Chris Burridge volgden op de vierde plaats, maar zouden ver wegzakken op KP4 en uiteindelijk opgeven op de voorlaatste proef.
Walraven/Ruiter begonnen aan hun opmars en door een normtijd op KP6 voor Freeman verscheen de BMW aan de leiding, terwijl Barnes/Hall uit de wedstrijd verdwenen door een defect aan de bekabeling. Vanaf dan zou het onderlinge verschil nooit meer dan vijf seconden bedragen. De Britten nam de koppositie weer over op KP9, maar zagen de BMW gelijk komen op KP11 zodat beide duo's tijdsgelijk aan de laatste proef begonnen. De Nederlanders toonden zich de snelste en kwamen als winnaars uit de bus met een voorsprong van drie seconden. Voor Walraven/Ruiter was het al de derde overwinning op rij na de ORC Rally en de Rally van Wervik.
Bij de historics schoot de Subaru Impreza van de familie Clark al snelste uit de startblokken, voor Ford Escort van Graeme Wood/Matthew Baddeley en de andere Subaru van Gavin Smith/Richard Vincent. Gastrijders Stephen Brown/Paul Stringer lieten met hun opvallende Nissan Micra Kit Car de Peugeot 106 Rob Richards/Teresa Butler achter zich, terwijl de Mini van Les Allfrey/Keith Fellowes de top 10 afsloot. Richards schoot daarop de hoogte in toen hij door de tijdswaarneming hem bedacht met een snelste tijd op KP2. De kanontijd van de Peugeot zou in de eindafrekening echter geen verschil maken.
Op KP3 werkte de gele Nissan van Brown/Stringer zich even voorbij de al even felgekleurde Subaru van Smith/Vincent, maar op de volgende proef was de rangorde weer hersteld. Brown/Stringer bleven op de uitkijk liggen tot de oliedruk wegviel op KP9 en de opgave onvermijdelijk was. Gavin en Lois Clark hadden ondertussen een mooie voorsprong opgebouwd in de historic klasse, het verschil met Wood/Baddeley bedroeg halfweg koers al bijna een minuut. De opgave van Barnes/Hall betekende dat Clark/Clark ook naar de derde plaats algemeen in het FIRC gepromoveerd werden, een plaats die ze tot het einde zouden behouden.
Wood/Baddeley eindigden vierde FIRC en tweede historic, op bijna twee minuten van Clark/Clark. Smith/Vincent sloten de wedstrijd af met een top 5 plaats, gevolgd door Richards/Butler, winnaars in de klasse 2WD B, en Allfrey/Fellowes, die op de vierde plaats eindigden bij de historics.
Met nog de twee wedstrijden te gaan voeren Walraven/Ruiter de tussenstand aan, voor Clark/Clark en Barnes/Hall. De volgende afspraak voor het FIRC is de Hemicuda Rally in oktober.
Nederlandse winst in Wervikse thriller
Amper twee weken na de krankzinnige ORC rally bleken veel brokken nog niet gelijmd, en zagen we een wat kleinere opkomst dan verwacht in Wervik. Toch zou het de spannendste wedstrijd van het seizoen gaan worden. Opnieuw kregen de deelnemers een bijzonder vettig parcours voor de wielen geschoven, met als extraatje steeds wisselende weersomstandigheden in het vooruitzicht.
Nieuwkomers Paynter/Hollingham zetten meteen de toon in hun toffe Subaru WRC, uiteraard geholpen door hun vierwielaandrijving in de spekgladde bochten. Wat verderop zagen we echter het trio Walraven/Ruiter, Van de Lindeloof/Smets en Barnes/Hall stevig in de clinch gaan met quasi identieke tijden. Het feest zou echter niet lang duren voor de Nederlandse Civic, zeer snel onderweg met een nieuwe motor. De versnellingsbak kon de power blijkbaar niet aan en dwong Van De Lindeloof/Smets alweer tot een opgave. De pechreeks blijft maar voortduren voor het sympathieke team, we hopen opnieuw op beterschap in augustus.
Vooraan zagen we dan Paynter/Hollingham als eenzame leiders flirten met de top tien tussen een pak veel snellere wagens, terwijl Walraven/Ruiter in ondertussen relatief droge omstandigheden iedere proef wat tijd toegaven op de razende 106 van Barnes/Hall, terwijl ook de Subaru’s van vader en dochter Clark en vaste waarden Smith/Vincent op kousenvoeten begonnen te naderen. Halfweg de rally verdween de dominante WRC dan plots uit het klassement met opkomende turboproblemen, om definitief genekt te worden door een kapotte remschijf. Erg jammer, want de snelheid zat er duidelijk in, een top tien algemeen ook. Vader en zoon Smith stonden toen ook aan de kant met een kapotte cardan op de C2, terwijl nieuwkomers Hedges/Russ dan weer de tijd van hun leven hadden bij hun debuut in België, bovendien met een behoorlijk spectaculaire rijstijl.
Wie dacht dat het klassement nu vastlag was er echter aan voor de moeite. Een hevige regenbui in de finale van de wedstrijd zou de top gaan dooreen gooien. Walraven/Ruiter konden hun proef nog net in het droge afwerken, daarna gingen de hemelsluizen helemaal open en verplichtten Barnes/Hall hun zware rechtervoet te lichten. Hun voorsprong van een halve minuut werd zo een identieke achterstand. Het team vocht nog terug maar strandde uiteindelijk op 15’ van Walraven/Ruiter, die met een gelukje toch nog wonnen, beide teams werden respectievelijk ook 20e en 21e algemeen, een bijzonder knap resultaat.
De Clarks hadden ook roet in het eten kunnen gooien, maar gingen eerder in de wedstrijd stevig rechtdoor, maaiden nadien nog een haag om en reden ook nog eens lek. Zonder die incidenten was er zeker nog een derde kaper op de kust, maar de zege in Historic, net voor Smith/Vincent, maakt toch één en ander goed. Wie we dan toch niet aan de finish zagen waren Hedges/Russ, die uiteindelijk besloten de lokale traditie te respecteren door in de gracht te belanden. Niks ergs mee, het overkomt toch quasi iedereen.
Halfweg het seizoen zien we nu Walraven/Ruiter en Barnes/Hall de leiding nemen, evenwel zonder een comfortabele voorsprong. Als hun geluk eindelijk eens keert kunnen Van de Lindeloof/Smets nog steeds een rol spelen, team Clark volgt van dichtbij, terwijl Paynter/Hollingham ook nog een pak punten kunnen scoren. Alles ligt dus nog open voor de komende wedstrijden, er is nu even tijd tot de Chevrotines waar we hopelijk eens de zon zullen zien. Ondertussen kijken we uit naar het resultaat van Walraven/Ruiten in de Ypres rally volgend weekend, wordt ook interessant.
Walraven/Ruiter overleven kaalslag in ORC
Zoals verwacht was er heel wat mooi volk aan de start van de ORC Canal Rally, ronde twee van de Challenge. Twintig buitenlandse teams, waarvan zestien vaste klanten, stonden klaar om het mooie weer te gaan maken in en rond Oostrozebeke. De zon was op zaterdag inderdaad fijn van de partij tijdens de verkenningen. Op zondag was ze echter nergens te bespeuren. De kletsnatte proeven lagen er spekglad bij, wat zorgde voor een eindeloze reeks slippers en sorties. Ook onze troepen zouden niet gespaard worden.
Debutanten Midghall/Pidden hadden zich vast voorgenomen om uit de grachten te blijven, maar kwamen helaas een paal tegen op KP1. Een kleine slipper met grote gevolgen: ophanging stuk en exit Evo 9. Ervaring bleek ook al geen garantie voor Smith/Vincent, die op KP2 in het decor sukkelden, terwijl Wilmot/Wilding met een stevig rokende Nova doorkwamen, om even later een groot gat in het motorblok te ontdekken. Macedo/Macedo hadden de carrosserie van hun Adam ook al wat bijgewerkt, en zowel Freeman/Williams als Moynes/Kerr gleden van de ene graskant naar de andere modderplas. Van de Lindeloof/Smets verloren een pak tijd met een lekke band, met als extraatje een haperend gaspedaal, waardoor we vooraan meteen een eenzaam leidersduo kregen, niet geheel onverwacht Walraven/Ruiter en Barnes/Hall, die elkaar geen duimbreed toegaven en zelfs met de top tien algemeen flirtten!
Halfweg de wedstrijd kwam de zon dan toch tevoorschijn, alleen om het parcours nog extra verraderlijk te maken met droge stukken, afgewisseld met modderbochten. De meesten hadden de omstandigheden wel getrotseerd en leken aan een mooie remonte bezig, tot de mechaniek stokken in de wielen stak. Freeman/Williams zagen hun koppeling breken, Moynes/Kerr kregen ontstekingsproblemen, Davies/Crisp en ook vader en zoon van De Hel zagen vanalles stukgaan, terwijl de strijd vooraan ook onthoofd werd toen Barnes/Hall onheilspellende geluiden uit de versnellingsbak hoorden.
Nog was de ellende niet voorbij. Een stevige onweersbui zette alweer alles blank. Derek Webb, met 85 lentes de oudste deelnemer, werd dan het slachtoffer van een ongeval op verbinding. Zonder veel erg, maar een geplooide achtertrein maakte uitrijden onmogelijk. De tweede sortie van Macedo/Macedo bleek er ook te veel aan, terwijl een stevig terugvechtende Van de Lindeloof/Smets nog even een veld gingen omploegen, en daar ruim vier minuten bij inschoten.
Voor de finale van de rally was de zon dan weer van de partij, en zagen we vooral stralende gezichten bij debutanten Bray/McIllroy en Sharp/Carfrae, die hun eerste examen in België met succes aflegden. Beide teams, overigens met haast identieke MG ZR’s, ontweken alle valstrikken en maakten iedere ronde stevige progressie. Beiden haalden zo mooi de top vijftig algemeen, en scoorden respectievelijk een derde en vierde plaats in de Challenge. Fraaie binnenkomer in FIRC! Richards/Butler, terug na een paar jaar in Britse rallyscene, sloten de top vijf af met ook al een foutloze rally, terwijl Allfrey/Fellowes de Historic trofee wegkaapten voor Smith/Vincent. Dankzij Superally kon het duo herstarten en toch nog mooie punten scoren voor de Historic Challenge.
Vooraan kon echter niemand in de buurt komen van Walraven/Ruiter, die na de pech in de Salamandre meteen weer aanknopen met winst, terwijl Van de Lindeloof/Smets ook eindelijk eens aan de finish kwamen na een schier eindeloze pechreeks. Een tweede stek na een behoorlijk avontuurlijke rally was het hoogst haalbare, en overigens meer dan verdiend. Wat punten betreft staat iedereen na twee wedstrijden nog dicht bij elkaar, benieuwd of er straks in Wervik al een eerste schifting volgt. We zien elkaar binnen twee weken al terug voor één van de moeilijkste rally’s van het seizoen. Het aftellen kan beginnen, tot binnenkort!
Rookies domineren Salamandre
Een nieuw seizoen, het dertiende alweer, en een rits nieuwe namen. Alle ingrediënten waren aanwezig om er een interessante wedstrijd van te maken, en dat zou het ook worden. Rallye Salamandre is niet bepaald een makkelijke koers, en hoewel we een zonnig weekend kregen, lagen veel plekken er toch nog verraderlijk glad bij.
Helemaal in de stijl van vorig seizoen nam het kampioensduo Walraven/Ruiter, samen met Van De Lindeloof/Smets meteen het voortouw, met de nieuwkomers Quigley en de verrassend snelle Britten Barnes/Paynter als speelkameraden. Met drie 2WD’s tegen een R5 lijkt dit niet helemaal eerlijk, maar de Ierse broers reden hun allereerste wedstrijd in België en besloten geen enkel risico te nemen, wat van de bemanning in de razendsnelle 106 niet meteen kon gezegd worden, meteen overal plankgas! De strijd was jammer genoeg van korte duur, toen Walraven/Ruiter hun BMW op KP4 mochten parkeren met een kapotte koppeling. Geen herstellen aan, dus ook geen herstart mogelijk helaas. Ook Van De Lindeloof/Smets zouden de eerste ronde niet overleven. Een zeldzame stuurfout resulteerde in een gebroken stuurhuis, exit Honda en helaas alweer een opgave, het houdt niet op. Voor ORC komt er een nieuwe motor, dus kan dit snelle duo hopelijk daar wél schitteren.
Zo lag de weg vrij open voor de Ierse R5 om zonder druk de wedstrijd verder te ontdekken, en uiteindelijk vlotjes de overwinning weg te kapen, terwijl ook Barnes/Paynter geen directe concurrentie meer hadden en zich mooi in het spoor van de Quigleys parkeerden met een prachtige tweede plaats als resultaat. Hands/Dawson reden een probleemloze wedstrijd en werden derde bij de moderne in hun relatief bescheiden 1600cc Escort, voor Thorne/Burridge, die pas vorig jaar in ORC hun Belgische debuut maakten en meteen vonden dat dit naar veel meer smaakte. Zij bleven ook de hele rally foutloos en werden erg knap vijfde FIRC algemeen, vierde bij de moderne.
Smith/Wilding, die wat moesten wennen aan hun Peugeot 106 waarmee ze al zeventien (!) jaar niet meer gereden hadden, kregen onderweg af te rekenen met een benzinelek, afgebroken motorsteunen en een beschadigde cardan. Verder liep alles prima, en die vijfde plaats in FIRC was dus écht niet gestolen. Ook nieuwkomers Moynes/Kerr in de M3 kenden hun deel van de pech met een gebroken differentieel maar konden herstellen en herstarten, de schade beperken, en misschien nog belangrijker, weer wat wennen aan de Belgische wegen na een jarenlange afwezigheid.
Freeman/Williams, die de eer hadden om als allereerste de baan opgestuurd te worden, reden opnieuw sterke tijden tot halfweg de rally een gebroken aandrijfas hun snelle Millington Escort aan de kant dwong. Gerssen/Tielen, ook al nieuw in de Challenge, mochten door hetzelfde euvel hun Kalos parkeren met de finish in zicht. Ja, de sport kan wreed zijn. Hun landgenoten Van As/Van Den Dijssel reden wél uit bij hun debuut, en hielden zo de Nederlandse eer hoog tussen de overzeese delegatie.
Bij de Historics deden Wood/Marshall, alweer nieuwe namen, hetzelfde als bij hun moderne collega’s: winnen, en zelfs nog derde algemeen worden! Vader en dochter Clark persten alles uit hun geleende 205, maar konden niet op tegen het Escortgeweld, een kleine sortie hielp ook niet echt, maar ze werden toch mooi tweede in de klasse.
Een erg geslaagde seizoensopener dus, met een onverwachte uitslag, houden we van. Straks hebben we de Vlaamse tweeweekse met ORC en Wervik die elkaar snel opvolgen, benieuwd hoe het plaatje er daar zal uitzien met nog een pak nieuwe deelnemers op komst. Tot binnenkort!
15 jaar FIRC
De tijd vliegt, en hoe gelukkiger je bent, hoe sneller de klok tikt. Bewezen feit bij FIRC... Vanaf de zomer van 2009, toen een handvol rallyorganisatoren en vrijwilligers de koppen bij elkaar staken om een kampioenschap op te zetten voor de vele buitenlandse teams die in België rijden, bleken zoveel herinneringen zo vers dat ze heel recent leken.
Eigenlijk bestond het idee al enkele jaren, maar het werd nooit echt concreet. Totdat de juiste mensen elkaar vonden, en daar gingen we. Zo spannend om reglementen op te zetten, een logo te ontwerpen, flyers te laten drukken en verspreiden, een website te bouwen (toen nog geen FB, kun je je voorstellen?), half Europa te gaan mailen, Fairfield Motorsport het concept in Groot-Brittannië te laten promoten, … alleen maar om bloednerveus te worden toen de boekingen voor ORC Canal Rally 2010 opengingen. Zou het werken? Maar de inschrijvingen kwamen binnen! Engelse, Franse en zelfs een Duitse. Nog niet zo veel, maar we voelden dat het concept goed zat, en hadden er vertrouwen in dat velen zich later zouden aansluiten. We hebben de archieven gecontroleerd, hier zijn de pioniers van 2010:
- Anderson Guy - Stuer Andy (Mitsubishi Galant VR4)
- Cook Bill – Hoflack Nico (Talbot Lotus)
- De Vere-Packford Martin - Calvert Michael (Peugeot 306 Rallye)
- Elswood Garry - Greenland Andy (Citroën Saxo VTS)
- Morgan John - Jones-Edwards Llinos (ex-Snijers Ford Escort Cosworth)
-Pettitt Keith-Hannah Ellis (Ford Lotus Cortina)
-Rowe Andy-Lund Cat (Mitsubishi Evo III)
- Schewe Heinz-Walter - Blondeel Frank (Porsche 996 GT3)
- Thomson Andrew - Vincent Richard (Ford Focus)
- Wattinne Patrice - Wattinne Adrien (Austin Healey Sprite)
- Wheeler David - Smith Allen (Peugeot 106 Rallye)
Sommigen zijn inmiddels met pensioen, of doen het wat rustiger aan. Anderen plannen een terugkeer, maar de meesten zijn er nog, zij het soms als toeschouwer. Rowe/Lund zou de allereerste FIRC-overwinning behalen, wat het begin zou zijn van een geweldige campagne in Vlaanderen. Internationaal succes, waardoor Cat Lund het jaar erna de BWRDC Gold Star-prijs won!
Zoals verwacht nam het aantal deelnemers tijdens het eerste seizoen geleidelijk aan toe, waarbij meer Fransen en Nederlanders meededen, wat resulteerde in een aantal uitstekende gevechten in elke rally. En we zagen ook al veel toffe auto’s, zoals John Morgan in de ex Snijers Escort, Guy Anderson in de ex Airikkala VR4, later vergezeld door Andy Dawe in de voormalige fabrieks Sunny, Steve Brown in de schattige Micra of Alex Taylor in de geschifte Forester, gewoon te veel om op te noemen.
De Challenge werd steeds groter, we beschouwen het seizoen 2014 als onze definitieve doorbraak met gemiddeld 20 deelnemers in elke rally, reglementen waar iedereen achter stond, net als ons puntensysteem, een stabiele kalender en prima (inter)nationale pers. De registratie van de teams gaf ons vervolgens een budget om de Challenge verder te promoten, als vaste gasten op HRCR en Rally Day. Dankzij de steun van IRDC bereikten we zelfs Goodwood FOS.
Gestaag vervingen de Nederlandse en Engelse teams de Franse. Veel van onze zuiderburen deden hun uiterste best, maar op enkele uitzonderingen na hadden weinigen het tempo om goede resultaten neer te zetten. FIRC werd ook echt een familie, waarbij onze gastteams zeer hartelijk werden ontvangen door de Belgen, en dit tijdens zeer drukke wedstrijden. Zelden was een rally niet overboekt, 150 deelnemers waren toen de regel. We herinneren ons (of niet) talloze feesten met onze gasten, en veel fun en gastvrijheid bij het promoten van FIRC in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten.
De sponsors kwamen er ook. Corbeau/Luke mochten wij in 2015 verwelkomen, nadat Derek Webb een goed woordje voor ons deed. PEC van Dave Wheeler en Martin Jones Transmission waren er al. Vervolgens deed Motorsport Auctions mee, Stuart Ranby ondersteunde ons, snel gevolgd door Questmead en partners, dankzij Steve Brown. Het stelde ons in staat geweldige prijsuitreikingen te organiseren en merchandise te creëren tegen betaalbare prijzen.
En toen kwam Rally FM, waarbij Chris en Ian de Challenge in het buitenland verder promootten met uitgebreide verslagen en FB livestreams. Chris Carlile maakte op veel evenementen schitterende video's, waardoor we zeer aanwezig waren op sociale media. Val en Neil startten en runnen nog steeds de website van The Belgian Connection, met de laatste technische updates en praktische informatie, een enorme hulp voor velen. Sean Moriarty gaf ons zeer gewaardeerde Ierse pers. Zelfs het Protyre UK Tarmac Championship hield twee ronden in Wervik, aangetrokken door de enorme positieve reacties op onze wedstrijden. De unieke inschrijvingslijsten van bijna 200 auto's zorgden voor wat hoofdbrekens bij de organisatie, maar het werkte allemaal prima.
Ondanks al het plezier waren er ook enkele mindere momenten. Vaste gasten Pat Anderson en Gary Lomas hebben ons veel te vroeg verlaten. Koning van de leutige Nederlanders André van Middendorp, maakte tijdens het testen in Hannuit een zware crash die een einde zou maken aan zijn carrière, na een lange opname in het ziekenhuis. We hadden de schrik van ons leven op Kortrijk 2017 toen Anthony O’Brien een horrorklap kreeg. Het pakte allemaal goed uit, en het positieve was dat alle FIRC-toppers hun rally staakten om ter plekke te helpen. Hartverwarmende sportiviteit, nog steeds een zeer emotionele herinnering.
Ondertussen kwam er een nieuw leger aan land: het Ierse. Het waren opnieuw zeer sterke teams, ter vervanging van de wat weggedeemsterde Nederlanders. De FIRC-recordhouder tot nu toe is John Reddington met drie opeenvolgende Challenge- en 2WD-titels, waarmee hij Andy Rowe en Alex Taylor verslaat, die er elk twee delen. Een andere speciale vermelding gaat zowel naar de gebroeders Coulson als naar de kampioenen van dit jaar Walraven/Ruiter, die erin slaagden zowel de Challenge- als de 2WD-titel te veroveren en alle 4x4’s te verslaan. Of wat te zeggen over McDevitt/Fitzpatrick die ook de 2WD beker meenamen in hun historic Escort? Andy Thomson met de Challenge-titel en de historic een paar jaar later? Velen wisten meerdere klasse- of divisietitels te behalen, maar de koning van FIRC is toch Richard Vincent, vaste klant vanaf het eerste jaar, die het recordaantal deelnames op zijn naam heeft staan.
En toen was er de Brexit. En toen was er Covid. Hoe overleef je twee rampen? We vreesden toen echt voor de toekomst van FIRC, maar kijk. Zodra de rallysport weer van start kon gaan, kwamen de vaste klanten weer in actie, voor wat een soort Challenge 2.0 zou worden. Ironisch genoeg zijn we nu teruggekeerd naar de basis, met beperkte deelnemers en klassen, zelfs niet eens vergelijkbaar met onze debuut, maar dit jaar zagen we al een mooie opleving. Er is hernieuwde belangstelling vanuit Nederland en ongetwijfeld zullen onze Ierse en Britse gasten volgend jaar weer sterk vertegenwoordigd zijn. Wij zijn klaar voor nog eens 15 jaar, jullie ongetwijfeld allemaal ook. Bedankt voor al die mooie jaren, er zullen er nog veel volgen!
Kristof
Walraven/Ruiter ongenaakbaar in Kortrijk
Aan de vooravond van de vijftiende verjaardag van FIRC konden we ons opnieuw opmaken voor een spannende finale. De zes uren van Kortrijk vonden bovendien plaats in apocalyptische omstandigheden. Na weken van haast onophoudelijke regen kregen de 158 deelnemers een parcours voorgeschoteld dat in sommige plekken eerder voor een 4x4 trial leek weggelegd. Topfavorieten Walraven/Ruiter hadden de beste kaarten, maar Sonia en Paulo Macedo maakten ook nog kans op de titel, en we weten hoe het soms kan keren in rally, zeker met de weergoden die zich van hun slechtste kant lieten zien.
Na de traditioneel druk bijgewoonde showproef op zaterdagavond ging Nederlandse BMW meteen aan de leiding in FIRC, van nabij gevolgd door Van de Lindeloof/Smets die eindelijk eens een wedstrijd wilden rijden zonder pech. Vader en dochter Clark verloren wat tijd na een kleine sortie maar klampten mooi aan, wat verderop vonden we de Macedo’s en Thomson/Murray die kampten met koelingsproblemen. Op zondag zou de slijtageslag dan echt beginnen.
Veel teams leken geïnspireerd door het weer, het regende dan ook sorties. Het minste foutje werd genadeloos afgestraft op het spekgladde parcours, maar de FIRC teams hielden duidelijk het hoofd koel. Behalve in een Nederlandse Civic dan, waar er stoom uit de helm van Ramon Van de Lindeloof kwam. Na een prima start besloot de elektronica alweer een eigen leven te gaan leiden, met onverklaarbaar vermogensverlies als gevolg. Toch zou het team er nog het beste van maken, en uiteindelijk zelfs op een eervolle 33e plaats eindigen. Ja, er zat veel meer in, maar in de laatste wedstrijd van het seizoen zagen Ramon en Eva toch eindelijk eens de finish.
Doorheen de wedstrijd namen Thomson/Murray nog de Macedo’s te grazen, die op hun beurt besloten geen risico te nemen, en stilletjes hoopten op wat euvel vooraan die er helaas niet kwam, en dus ook geen stunt in de Challenge. Onze Portugese debutanten worden wel mooi tweede in de FIRC eindstand, een prestatie op zich met de bescheiden Adam, na een erg regelmatig seizoen. Thomson/Murray maken ook een grote sprong vooruit en worden uiteindelijk derde na twee eerdere titels.
Gawaine en Lois Clark voelden zich duidelijk hun sas in de modder en maakten elke ronde mooie progressie, met als resultaat een meer dan verdiende tweede plaats in FIRC, bovendien zesde Historic en een finish in de top dertig. Beter kan nauwelijks. De titel bij de Historics ging eerder al naar habitués Gavin Smith en Richard Vincent, die in Kortrijk niet aan de start kwamen.
Aan Walraven/Ruiter viel echter niet te tippen. Traditioneel even snel als foutloos, sloten de goedlachse Nederlanders hun seizoen af met alweer een overwinning, en alweer een stek in de top twintig algemeen. Bovendien was elke wedstrijd een nieuwe ontdekking voor het Nederlandse duo. Een zelden geziene dominantie in de Challenge resulteert zo in een meer dan verdiende kampioenstitel, het is ook eerste algemene titel ooit voor een Nederlands team, waar de voorbije jaren de bekers steeds naar Engeland of Ierland gingen. Wat een debuut! Petje af, en dikke felicitaties voor René, Joyce en hun ijzersterke team!
De beloning voor die inzet volgt in een aantal gratis starts voor het komende seizoen, wat in grote lijnen hetzelfde blijft. In de komende weken komt de kalender online. We wensen iedereen alvast een fijne winterstop, tijd om mens en machine wat rust te gunnen. Tot volgend jaar voor FIRC#12!
Weer Walraven in Hemicuda
Als de auto niet breekt winnen René en Joyce. Het wordt zowat de teneur van het seizoen. Voor de start van de wedstrijd leek het alvast een mooie strijd te gaan worden, met de terugkeer van de snelle Ier Scott Singleton, een op en top gemotiveerde Ramon Van De Lindeloof en Tim Freeman die de Belgische proeven nu ook gewend is. Met 20 buitenlandse teams aan de start lijkt het erop dat FIRC ook weer helemaal op de rails zit. Makkelijk zou de rally alvast niet worden, flink wat regen daags voordien zorgde voor veel verraderlijk gladde plekken.
Hemicuda begon helemaal in mineur voor Singleton/Wilson, de dominante winnaars van vorig jaar, die nog voor de start van de 1e KP verraden werden door onoplosbare elektronische problemen en hun snelle Escort weer mochten opladen, wel heel zuur na een reis van bijna anderhalve (!) dag. Payback volgt komend seizoen, waar een nieuwe, 350pk sterke Warrior motor in de Mk.2 komt. Omgekeerd zagen we heel blije gezichten bij Van De Lindeloof/Smets, met een kanontijd (en 13e algemeen!) op de openingsproef. Freeman/Williams verloren wat tijd in het donker maar konden de schade nog beperken, ook Walraven/Ruiter waren goed vertrokken.
Op zondag kwam de wedstrijd dan echt op gang, met een nieuw fenomeen: een totale Nederlandse dominantie bij de buitenlandse teams, waaraan ook gastrijders als Pex, Ippen en van den Heuvel een mooie bijdrage leverden. Helaas zou het feest alweer niet lang duren voor Van De Lindeloof/Smets, die met een kapotte versnellingsbak voor de vierde keer dit seizoen verraden werden door de mechaniek. Hopelijk komt alles nog in orde voor Kortrijk en kunnen ze toch eens schitteren dit jaar, niemand die aan hun snelheid twijfelt. Na de eerste ronde verloren we ook Barden/Hedges, die alle kanten van de weg zagen bij hun Belgische debuut, inclusief een paar grachten. Davies/Jones eindigden buiten tijd na een bizar misverstand bij een regroup.
Ondertussen scheen de lentezon volop, en op het snel drogende parcours vielen geen verdere slachtoffers meer. Mocht ook wel na onophoudelijke reeks crashes in de eerste ronde, uiteindelijk zou een derde van het veld opgeven. Walraven/Ruiter stoomden naar hun derde overwinning van het seizoen, evenwel zonder het voetje te kunnen lichten want Freeman/Williams knabbelden elke proef wat van hun achterstand weg, de Engelsen werden zo mooi tweede FIRC nadat ze dit jaar ook al hun deel van de pech kregen.
Een klein verschil zien we tussen beide Subaru’s van Smith/Vincent en Clark/Clark na een spannende strijd bij de Historics. Smith/Vincent zijn alvast zeker van de eindzege, en hun tweede FIRC titel nadat ze in 2017 M4B wonnen… met dezelfde wagen, ondertussen Historic geworden. Gefeliciteerd alvast!
Wat verderop in het veld zagen we Thomson/Murray en nieuwkomers Wood/Baddeley met een voorzichtig maar geslaagd debuut. Minder voorzichtig waren de Macedo’s die bijzonder spectaculair onderweg waren, zo ongeveer als Allfrey/Fellowes die het alweer aandurfden om de wedstrijd te rijden zonder mecano’s, noch reserve onderdelen maar wel mooi aan de finish kwamen, voor vader en zoon Smith die de FIRC hekken sloten.
Met nog de 6 uren van Kortrijk te gaan lijken Walraven/Ruiter nu zo goed als zeker van de titel. Daar moeten de Macedo’s dan FIRC winnen, en mag team Walraven geen punten scoren, hoewel het niet de eerste keer zou zijn dat we een heel vreemde uitslag krijgen in de Challenge. Champagne nog even koel houden dus, en tot eind november, haal de wollen sokken alvast boven.
Nul punten in Chevrotines
Soms kan een wedstrijdverslag kort zijn, en voor deze rally zeker. Niemand raakte aan de finish. Maar goed, er viel wel wat te zeggen aan de meet. De Boucles Chevrotines deed zijn reputatie weer alle eer aan, en zeker in de wisselende weersomstandigheden op het zo al gladde parcours. Tijdens de eerste ronde leken de FIRC teams nochtans goed in vorm, met mooie tijden tussen de lokale specialisten. Helaas zou de pechduivel al snel toeslaan bij Freeman/Williams die hun Escort mochten parkeren met een kapotte alternator, en bij Walraven/Ruiter met een gekraakte versnellingsbak.
Naar het einde van de wedstrijd overkwam Gavin Smith/Vincent hetzelfde op de anders zo betrouwbare Subaru, maar het grootste incident was voor Ben Smith/Wilding, die op KP10 na een dubbele koprol ondersteboven op een rotsblok eindigden. De bemanning zat gekneld onder de geplooide rolkooi, met als bonus een brandstoflek, maar de volgende deelnemer deed zelfs niet de moeite om te stoppen. Gelukkig konden de toegesnelde toeschouwers de crew bevrijden en was de ambulance ook erg vlug ter plaatse. Na een medische check bleken Ben en Lucy ok, op wat lichte blessures na, we wensen hen uiteraard een snel herstel toe.
Uiteindelijk werden de gebroeders Howlett eerste buitenlanders, gevolgd door Weatherley/Layland, die een voorzichtige wedstrijd reden bij hun debuut in België, dit in erg verraderlijke omstandigheden. De gastpiloten hielden deze keer de buitenlandse eer hoog, bij de kampioenschapsrijders verandert er uiteraard niets aan het klassement. De volgende wedstrijd is de Hemicuda Rally, waar we traditioneel een sterke buitenlandse delegatie aan de start krijgen en de Challenge wel eens in zijn definitieve plooi kan vallen.
Eerste overwinning voor Macedo in TBR
Het was erg rustig in en rond Oekene vorig weekend. Veel teams van over de plas maakten de verplaatsing niet door de compacte wedstrijd, anderen hadden hun auto niet klaar, en de GTC Rally bij onze noorderburen hielp ook al niet. Wel een mooi internationaal kransje met een Portugees, Engels en Nederlands team.
Na de opgave van Allfrey/Sayer lag de historische weg wijd open voor onze Nederlandse nieuwkomers Pennock/van den Tillaar die meteen de volle pot meenemen en ook nog terugkeren in de tweede seizoenshelft. Wordt dus nog interessant… De grootste glimlach zagen we natuurlijk op de Portugese gezichten van meneer en mevrouw Macedo, die moeiteloos de FIRC wonnen en een karrevracht punten scoren voor de Challenge. Toch leuk hoe nieuwkomers het meteen erg goed doen, ondanks een 'kleinere' wagen. Chevrotines nadert nu ook al snel, kijken wie daar aan de start komt. Na een pauze kan Hemicuda, traditioneel sterk bezet, wel eens een definitieve draai geven aan FIRC.
Verder wensen we iedereen een fijne vakantie toe, op een strand, in het bos, of onder de auto. Tot binnenkort!
Team Walraven domineert Wervikse veldslag
De 12 uren van Wervik, ondertussen al aan zijn 47e editie toe, is één van de populairste wedstrijden voor het Vlaamse kampioenschap, niet in het minst door het erg hoge ritme op de typische verraderlijke landweggetjes. Dit keer zagen we echter geen Britse piloten die hun nationale manche in Ieper kwamen voorbereiden, ook het FIRC veld werd eerder onverwacht gereduceerd door een uitzonderlijk hoog aantal annulaties. Lange wachttijden voor onderdelen zijn hier niet vreemd aan helaas.
Toch zagen we in de eerste proeven een interessant gevecht ontstaan tussen Walraven/Ruiter en Freeman/Williams, waarbij vooral de Britten wat moeite hadden om het juiste ritme te vinden. Toen de Escort wel op stoom kwam gooide mechanisch euvel roet in het eten. Een kapotte stuurinrichting na een diepe coupure kon niet meer hersteld worden, dus geen Superally en geen punten voor het team, dat wel onder de indruk was van de mooie proeven en de prima sfeer.
Wie echter dacht dat de Nederlandse BMW rustig naar de finish zou cruisen was eraan voor de moeite. Het gaspedaal bleef diep ingedrukt en na een foutloze wedstrijd eindigden René en Joyce op een schitterende 12e plaats algemeen, met als kers op de taart een tweede topscore in de Challenge in evenveel wedstrijden. Die Engelse Skoda R5 komt echter nog terug voor een aantal wedstrijden, en we verwachten ook nog wel wat van die Ierse Evo X in de loop van het seizoen. Wordt boeiend…
Smith/Vincent hadden geen concurrentie bij de Historic Challenge, maar drie lekke banden, waarvan één te vervangen op de proef, deden ruim 8 minuten in rook opgaan, die 42e plaats algemeen is dus bepaald niet slecht. Wat verderop in het deelnemersveld leek alles wat op één groot familiebedrijf. Vader en zoon Wood maakten hun heroptreden na drie jaar afwezigheid met een splinternieuwe Escort en werden mooi 2e in 2WD na de ongenaakbare M3, vader en dochter Clark zouden dan weer stranden in de Vlaamse velden. Het echtpaar Macedo stapte ondertussen ook in FIRC en staan meteen op het podium in 2WD, hun Portugese nationaliteit maakt het allemaal wat exotischer. Vader en zoon Smith tenslotte, strompelden via Superally naar de finish met een reeks lekke banden en een kokende C2, gelukkig viel overal wel ergens water te scoren om de boel wat te koelen.
Volgende maand is het de beurt aan Rally TBR, een ietsje relaxter evenement met 8 proeven. Benieuwd wie daar aan de start komt, het belooft in elk geval een boeiend seizoen te worden.
Stijlvolle comeback voor Campling/Ducker in ORC
Zoals aangekondigd kon de ORC Canal Rally een rist nieuwe namen toevoegen aan het selecte groepje die het seizoen opende in de Salamandre. Niet helemaal onverwacht namen Campling/Ducker de leiding van het buitenlandse veld met de snelle R5, zij het met de nodige reserves na hun zware crash in de Manx Rally, en een lange periode van inactiviteit tijdens de heropbouw van de wagen. Bovendien leken O’Brien/O’Donovan vast van plan om stevig weerwerk te bieden, tot een een ontplofte turbo al op KP2 de Evo X aan de kant dwong, vreemd genoeg nadat het ding daags voordien uit elkaar werd gehaald om de restrictor te controleren, dixit de behoorlijk ‘pissed off’ Ier.
De spanning leek even weg uit de wedstrijd, met Freeman/Williams stevig op de tweede positie in de snelle Millington Escort, maar een ontketende Van De Lindeloof/Smets knabbelen stilaan hun achterstand weg en kwamen gevaarlijk dicht bij hun Engelse collega’s, tot een kapotte ophanging de Civic aan de kant dwong. Een tweede opeenvolgende opgave voor de sympathieke Nederlanders, die echter de moed niet laten zakken. Voor Wervik wordt de Honda voorzien van een sequentiële versnellingsbak, wat hun nu al indrukwekkende tempo nog een stevige boost zal geven.
Ben Smith/Dinçer strompelden naar een derde FIRC plek algemeen na een wedstrijd vol kleine problemen, net als Thomson/Murray, die de hekken sloten maar wel opnieuw behoorlijke punten scoren. Dit kon helaas niet gezegd worden van de heroptredende Corsa van Wilmot/Wilding, die halfweg de rally de strijd moesten staken. Gastpiloten Thorne/Burridge reden hun eerste wedstrijd in 20 jaar en haalden aan een rustig tempo de finish. Onze proeven smaakten duidelijk naar meer…
De ORC was ook het onofficiële debuut van het Historic gedeelte, waar beide habitués Gavin Smith/Vincent en Davies/Ryland hun eerste kilometers op de Belgische bodem reden, en ook in deze volgorde aan de meet kwamen, beiden na een vlekkeloze wedstrijd. Wat punten betreft zit iedereen nu kort bij elkaar, wat belooft voor de komende rally’s. O’Brien en Van De Lindeloof hebben nog één en ander goed te maken, maar beide teams rijden toch de volledige Challenge. Wervik komt al binnen twee weken, waar oa René Walraven er opnieuw bij is, Richard Weaver zijn debuut maakt met zijn nieuwe R5, en er nog een stel extra namen bij komen. FIRC 12 lijkt nu al behoorlijk interessant te worden, en misschien nog belangrijker, we staan er terug na een paar moeilijke jaren!
Knaldebuut in Salamandre
Na de lange winterpauze is FIRC 12 nu ook uit de startblokken geschoten. Na een paar jaar ‘zonder’ is het fijn om weer een paar Nederlandse teams in de gelederen te hebben, naast onze vaste overzeese klanten die stilaan de grootste brexitperikelen achter de rug schijnen te hebben.
Natuurlijk was het uitkijken naar hun prestaties in de Salamandre, hoewel een aantal deelnemers zich hun debuut wel anders voorgesteld hadden. Na een prima tijd in de shakedown zag het er veelbelovend uit voor Van de Lindeloof/Smets, tot op KP2 elektronische problemen de Honda aan de kant dwongen, terwijl Freeman/Williams al op de openingsproef hun koppeling alle dienst zagen weigeren. Het leek dus een relatief rustige wedstrijd te worden voor onze Ierse habitués O’Brien/Moore die comfortabel aan de leiding van FIRC gingen, ruim voor Walraven/Ruiter die op hun beurt onklopbaar bleken in 2WD. Thomson/Murray besloten om hun DS3 tijdens de wedstrijd te ontdekken zonder al te veel risico’s te nemen.
Zoals wel vaker zat het venijn in de staart, en helaas opnieuw voor O’Brien/Moore die de voorbije seizoenen al een serieus deel van de pech kenden. Bij het doorlaten van een snellere deelnemer raakten de heren iets in de berm, met een kapotte velg en remleiding als resultaat. Weg zege, maar wat een fijne verrassing om opnieuw een 2WD de overwinning te zien wegkapen. Walraven/Ruiter bleken razendsnel en bleven foutloos met een maximale puntenscore als beloning, erboven op nog een zesde plaats algemeen, én snelste BMW op de koop toe. Een debuut dat kan tellen, en veelbelovend voor de komende rally’s. Ook lachende gezichten bij Thomson/Murray, die na een heel voorzichtige wedstrijd toch de tweede plek in beide klassementen scoorden, en na hun kampioenstitel in 2012 en de Historic B trofee in 2018, nu hun zinnen hebben gezet op de 2WD beker, kwestie van nog een ander klassement aan de erelijst toe te voegen.
De volgende wedstrijd is ORC Canal Rally waar iedereen weer aan de start komt, aangevuld met nog een rist nieuwe namen erbij. Na een rustige post Covid Challenge vorig jaar, lijken we weer goed vertrokken met FIRC, en dat doet deugd!
de kalender voor FIRC 2023
Wood/Jackson worden kampioen in Kortrijk
Met twee teams die niet alleen dezelfde puntenscore deelden, maar ook op de KP's aan elkaar gewaagd zijn, kon Kortrijk wel eens een nagelbijter worden. Jammer genoeg vond Gavin Smith niet de tijd om voor de laatste keer de oversteek te maken, waardoor David Wood dus automatisch kampioen werd dankzij een inschrijving meer, plan B in de reglementen. Een kapotte cardan dwong de Evo aan de kant halfweg de wedstrijd, wat het team helemaal niet erg vond, hadden ze meer tijd om de titel te vieren. Altijd positief blijven! De titels in 2WD en Historic gaan allebei naar Paul McDevitt in de mooie Belga Escort.
Nu is het nog even wachten op de kalender voor 2023, maar de zeven wedstrijden blijven ook volgend jaar meetellen voor de Challenge, met de beste vijf resultaten die in aanmerking komen. We wensen iedereen alvast een fijne en niet al te koude winter toe, en tot volgend jaar!
Rookies domineren Hemicuda
Met tien teams die de oversteek maakten werd Hemicuda zoals verwacht het beste event voor FIRC dit jaar. Een nogal wrang cijfer vergeleken met de ruim dertig teams die we over de jaren gewoon waren, maar de warrige regels van Brexit beginnen eindelijk duidelijk te worden voor iedereen. Nogal wat teams keken dit jaar de kat uit de boom om in 2023 terug te keren, dus dit belooft niets dan goeds voor de toekomst.
Met een aantal nieuwe namen op de lijst leek het koffiedik kijken wie zich waar zou positioneren, maar al snel werd duidelijk dat niemand opgewassen bleek tegen de Ierse Escort van Scott Singleton. Zonder enige ervaring en met nota’s die met haken en ogen aan elkaar hingen meteen de rally domineren, je moet het maar doen. Eerste FIRC 4x4 John Wood had geen verhaal tegen de woeste Ieren, maar de beker was wel een mooie beloning. Verder in het veld zagen we een sterke prestatie van Paul Hands, gevolgd door Ian Davies die heel wat verloren tijd goedmaakte na een trage start op zaterdag, en Historic won nadat Les Allfrey halfweg de rally… verloren reed op verbinding, met het nodige tijdverlies als gevolg. John Procter was ook al een nieuwkomer, maar genavigeerd door Robbie Vermeersch werden alle valstrikken netjes vermeden. Er vielen slechts twee slachtoffers te melden, Geoff Wakefield die met technische kopzorgen aan de kant moest, en Matt Wood die letterlijk hetzelfde deed door met twee lekke banden vast te raken na een diepe coupure.
Verder alweer niets anders dan positieve commentaren over de rally en de Challenge, die volgend jaar met dezelfde proeven verdergaat, wel eerst nog kijken wie zich straks in Kortrijk komt amuseren.
Smith nieuwe leider na Chevrotines
FIRC in 2021
Dit is de voorlopige kalender voor 2021, onder voorbehoud van diverse factoren zoals Covid, Brexit, en de nieuwe BRC kalender waar ook nog een aantal wijzigingen zouden komen.
FIRC & COVID 19, update 20 maart
Zoals de meeste sportevenementen lijkt ook FIRC de coronadans nog moeilijk te kunnen ontspringen. We kennen ondertussen allemaal de situatie en zijn genoodzaakt af te wachten hoe lang en hoe steng de overheidsmaatregelen van kracht blijven. Ook de zeer strikte houding aan de brits-franse grens laat weinig goeds vermoeden. Rallye Salamandre nadert met rasse schreden, we blijven allemaal hopen dat deze wedstrijd plaats zal vinden, maar we moeten realistisch blijven. De kans is reeël dat FIRC dit jaar onder een korter formaat zal doorgaan, de deadline wordt juni om te bekijken hoe we de zaken verder zullen aanpakken. Ondertussen wensen we iedereen een goede gezondheid toe, en veel quality time met vrienden en familie voor zover dit nog toegelaten is.
FIRC kalender 2020
Opnieuw winst voor Campling in Koekelare
David Campling kwam pas laat in actie dit seizoen, maar de resultaten mogen er zijn. In elk geval is er een einde gekomen aan de dominantie van John Reddington die er een stevige rivaal heeft bijgekregen. De Ier kwam in Hemicuda aan de start met zijn nieuw speelgoed, een Fiesta R5. Na jaren met de Mk.2 Millington was het uiteraard stevig wennen aan de nieuwe bolide, die zijn eerste kilometers reed in de Ierse Clare Stages het weekend voordien. De omstandigheden in Vlaanderen bleken echter veel ingewikkelder, en met de titel in het achterhoofd koos het team voor een voorzichtige aanpak. De tweede stek in FIRC volstond ruim voor een derde opeenvolgende titel, waarmee Reddington ook de nieuwe recordhouder wordt.
Met slechts enkele resultaten dit jaar kwam Campling nooit in aanmerking voor de titel, maar het podium in TBR, winst in Chevrotines en een fel bevochten derde stek algemeen in Hemicuda maakten zijn korte seizoen meer dan goed, winst in FIRC was hier zijn doel, job done. De derde stek in de Challenge was voor Tony Clements, die een wat wrange nasmaak overhield aan zijn deelname. De eerdere problemen met de DSG en electronica waren opgelost, een mooie plaats leek in de maak, maar twee lekke banden zorgden voor een pak tijdverlies en slechts een negentiende plaats algemeen.
Bij de tweewielaandrijvers stond geen maat op de immer snelle Simon Thomas, die ruim afstand nam van het Ierse duo Paul McDevitt en Niall O’Sullivan, die laatsten domineerden niet onverwacht M2B, hoewel het helemaal anders had kunnen aflopen na een spin aan topsnelheid met dank aan de poldermodder. De gebroeders Gibson sloten de probleemvrije rangen in 2WD na een constante wedstrijd, wat niet kon gezegd worden van Dockree en Rob Smith, die door allerlei euvel een paar tijdstraffen opliepen en diep in het klassement verdwenen.
De Historic overwinning ging naar Vince Bristow, die de maat nam van Gavin Smith in de Integrale. Smith was echter dolblij om de eindmeet te halen, na onrustwekkende kronkels in de electronica daags voor de wedstrijd. John Wood werd laatste Historic, na allerhande kleine probleempjes die stevig aan zijn tijden knabbelden.
Ondanks de erg verraderlijke omstandigheden bleven al de Challenge teams op de baan, maar technische problemen zorgden toch voor wat slachtoffers. Zowel David Wood als Ben Smith zagen hun versnellingsbak begeven, Malcolm Mawdsley kreeg te maken met een gebroken aandrijfas, Allan Smith had alweer last van oververhittingsproblemen en had zijn derde brandje in drie wedstrijden, maar pechvogel van de dag was Andy Thomson, die zijn Legacy na de allerlaatste proef nog aan de kant moest zetten met een defecte luchtinlaat.
Met 35 internationale teams aan de start van een 160 wagens sterk deelnemersveld mag de Hemicuda rally gerust de topwedstrijd van het seizoen genoemd worden. Straks in Kortrijk zal het niet zo’n vaart lopen, maar deze rally blijft een belevenis, en zal het seizoen zeker in schoonheid afsluiten. Het is nog even afwachten wie er aan de start verschijnt, maar de sfeer is alvast verzekerd langs de Leieboorden, zowel als deelnemer als toeschouwer.
Derek Webb wint de Sprint Challenge
Dat niet meteen de snelste deelnemer een titel kan pakken is weer eens bewezen, en hoe. Webb/Athow, die met hun Cortina wat op een eenzame hoogte rondreden in de voorbije twee sprints, scoorden evenveel keer maximaal in hun klasse, het zou genoeg blijken om de Sprint titel weg te kapen voor de neus van eeuwige favoriet Reddington, die zich met slechts één resultaat tevreden moet stellen met de klassezege in 2WD. De derde titel, die in 4x4, gaat ook al naar een oudgediende die eindelijk zijn eerste succesje heeft, na jaren volharden: Allan Smith in de Impreza. Een gratis start in een sprint naar keuze in 2020 is de beloning, en gefeliciteerd aan de winnaars!
Campling pakt algemene overwinning in Chevrotines
Na bijna een jaar afwezigheid besloot David Camping eerst wat ritme op te doen in TBR rallysprint. Met een derde plaats algemeen zat het vertrouwen er meteen in, en de bedoeling was om in Les Boucles Chevrotines, berucht om zijn razendsnelle proeven, minstens even goed te doen. Na een rustige start zagen we de Sub WRC al snel op de tweede plaats in de rangschikking, toen de rechtervoet nog wat steviger gebruikt werd in de laatste ronde, bleken twee opeenvolgende snelste tijden genoeg om een kloof van 40’ seconden te slaan op naaste belager Tournay en de wedstrijd te controleren. Meteen is dit de tweede algemene overwinning voor een FIRC team, alleen Ellis/Fowler deden het hen voor in Salamandre 2017.
Een logische tweede plaats was er voor John Reddington, in het algemene klassement prijkt de Millington trouwens ook op een niet onaardige vijfde stek. Derde FIRC was Paul McDevitt die echt niet harder kon, een paar warme momentjes inbegrepen. Beide heren eindige ook op plaats één en twee in hun klasse, het wordt stilaan een traditie. Klassewinst was er ook voor Ben Smith, ondanks onheilspellende geluiden uit de achtertrein in de laatste proeven. Een aantal teams waren halfweg koers al uit de tabellen verdwenen, zoals David Wood met een kapotte benzinepomp op Kp6, en een Kp ervoor Niall O’Sullivan, die in de stress na het vervangen van een lekke band een tijdscontrole miste. Erg jammer, want de snelle C2 max stond aan de leiding in de klasse. Historic leider Vince Bristow stond ondertussen ook al aan de kant, waardoor de overwinning in de klasse wel erg makkelijk naar Bill Cook ging.
Wat verder in het veld zagen we een mooie 31e stek voor Malcolm Mawdsley, een eind verder gevolgd door het echtpaar Egger. Opgaves waren er uiteindelijk nog voor Gavin Smith met benzineperikelen, en Allan Smith die kampte met oververhittingsproblemen. Het grootste slachtoffer was echter David Dockree, die het einde van de shakedown niet haalde met motorproblemen, maar de prima prestatie van teammaat Neil Harrisson, die bij zijn debut op belgische bodem meteen prima tijden neerzette, maakte toch nog iets goed.
De volgende FIRC wedstrijd wordt AArova Rallysprint waar de eerste titels van het seizoen worden uitgereikt. Topfavoriet is hier, hoe kan het anders, ene John Reddington….
Kalender 2019
Rallye Salamandre 20/21 April
Monteberg 4/5 Mei
ORC Canal Rally 1/2 Juni
Wervik 14/15 Juni
TBR Rallysprint 13/14 Juli
Les Boucles Chevrotines 3/4 Augustus
AArova Rallysprint 14/15 September
Hemicuda Rally 19/20 Oktober
Zes uren van Kortrijk 23/24 November
Kortrijkse kers op de taart voor Reddington
Nummer drie voor Reddington in TBR
Campling pakt eerste zege in Wervik
Reddington aan de top van de Monteberg
De nieuwkomer in FIRC had alle troeven voor een perfecte wedstrijd. Een enorm startveld met prachtig materiaal, 25 buitenlandse teams, 2 uitdagende proeven en een stralende zon. Ook voor onze deelnemers zou het een perfecte wedstrijd worden. De FIRC delegatie was zoals verwacht iets kleiner dan gewoonlijk aangezien het een shortrally betrof, maar iedereen haalde wel de finish zonder al te veel problemen. Niet geheel onverwacht reed Reddington alweer op topniveau, niemand kon de Millington Escort bijhouden. De strijd voor de tweede plaats was echter wél bijzonder spannend, Paul McDevitt had zijn handen meer dan vol met Ben Smith. De heren finishten ook in deze volgorde en voor Ben Smith betekende dit zijn tweede overwinning in M4A. Ook Stuart Ranby en Gavin Smith bleven de hele wedstrijd in elkaars buurt. Ranby won het duel en pakt zo meteen ook zijn eerste FIRC klassezege in M2B, terwijl Gavin Smith de bekers wegkaapte in M4B. Het is ook de laatste wedstrijd voor Gavin in de trouwe Subaru, vanaf Wervik zien we hem aan het stuur van een Lanca Delta Intgrale. John Wood besloot zijn eerste wedstrijd van het jaar met een tweede plaats in M2B, hetzelfde scenario voor vaste klant Allan Smith in M4B. Bill Cook was na het forfait van Andy Thomson al zeker van de Historic zege, uitrijden volstond voor een tweede overwinning op rij dit jaar, en een stevige koppositie bij de Historics.
Na amper twee rally’s zien we weer Reddington/Werner die de maat neemt van iedereen, en met de voorlopige afwezigheid van O’Brien (auto niet klaar) en de noodgedwongen sabbatical van Johnnie Ellis (werkongeval) lijkt de titel al binnen voor het Iers/Belgische duo, maar in alle andere klasses lijkt de strijd voor de titel superspannend te worden, de regelmatige finishers zouden wel eens érg hoog kunnen eindigen. Het seizoen is echter nog lang en in de komende wedstrijden komen er nog piloten bij, het ziet er erg goed uit. ORC Canal Rally is er al binnen drie weken en dat wordt ook weer een vol huis, tot dan!
Reddington domineert de Salamandre
De laatste update van 2016
De kalender van 2017 is bekend, waardoor we al kunnen uitkijken naar het nieuwe seizoen. Terugblikken is echter ook niet slecht, de zevende editie van FIRC was absoluut de beste uitgave ooit. Na een constante groei de laatste jaren ontplofte de Challenge plots, met een buitenlands deelnemersveld die vaak de kap van 30 overschreed. Om dergelijke cijfers te zien moeten we al een paar decennia terug in de tijd gaan, en ons nog beperken tot een aantal grotere nationale rally’s.
Het vertrouwde recept zal komend seizoen niet veel veranderen, enkel verbeteren. Met een grotere keuze aan wedstrijden kan de selectie beter over het jaar gespreid worden, en niemand twijfelt eraan dat het aantal deelnemers nog verder zal toenemen. De mooie lijst nieuwkomers die we dit jaar mochten verwelkomen zijn ondertussen ook allemaal verslaafd en de interesse over het Kanaal blijft groot.
Dit seizoen was ongetwijfeld het meest spannende ooit, met drie van de vier titels die pas beslist werden na de laatste proef van de laatste wedstrijd. Voor volgend jaar gaan we uit van een identiek scenario, zeker met een meer geëvolueerd puntensysteem. Bovendien kunne we nog twee nieuwe Challenges verwelkomen die met FIRC gelieerd zijn, dus het plaatje ziet er best goed uit. In afwachting van verdere actie op baan wensen we iedereen veel plezier in de werkplaats, met tussendoor ook nog een prettige Kerst en een fijne Nieuwjaarsfeest!
Uniek resultaat voor Coulson in Kortrijk
FIRC valt traditioneel pas in de laatste ronde in zijn plooi, ook 2016 was geen uitzondering. Enkel David en John Coulson waren al zeker van hun 2WD zege na Hemicuda, hoewel in Kortrijk eerder onverwacht al de 4x4 titel beslist was. Johnnie Ellis had sowieso al de beste kansen, maar zijn directe rivalen zoals Tony Clements (tijdsgebrek) en David Campling (technische problemen) kwamen uiteindelijk niet aan de start. Title in the pocket! En zo kon Team TI al eens een risicootje meer nemen en zich volledig concentreren op het algemeen resultaat, wat er absoluut mocht wezen: maar liefst 7e algemeen op onbekend terrein, in zeer ondankbare omstandigheden en met een uitermate stevig bezet deelnemersveld, hoed af! Dat belooft voor volgend jaar, Johnnie gaat dan het hele kampioenschap rijden en hoogstwaarschijnlijk ook met een (nog) snellere wagen.
Gastpiloot Anthony O’Brien flirtte trouwens ook met de top tien in de Evo tien maar moest halfkoers helaas de handdoek werpen met een olielek. Hem zien we volgend seizoen trouwens ook al terug, het Belgische virus reikt tot in Ierland! Gavin Smith tenslotte, sloot zijn seizoen af als 2e FIRC 4x4, en meteen ook zijn laatste jaar in de Impreza. Die gaat volgend jaar op stal, het nieuwe speelgoed wordt een Delta Integrale!
Voor de Historic titel was het wel nog de hele rally erg spannend tussen Andrew Thomson en Richard Williams, die allebei zeker moesten uitrijden en liefst nog op een mooie plaats ook. Niet echt fijn in de bijzonder glibberige omstandigheden, maar uiteindelijk ging de titel naar Williams met slechts... één punt verschil, terwijl Thomson de Historic FIRC overwinning wegkaapte. Beide heren hebben zo twee zeges in de klasse beet dit jaar, alleen bleek Williams net iets regelmatiger en dat loont altijd in FIRC. Verderop zagen we trouwens nog een paar opmerkelijke prestaties: zowel Ben Dawson als Les Allfrey wonnen hun klasse algemeen, terwijl gastpiloot Tim Mewett heel mooi als 2e FIRC Historic eindigde, net voor Dawson. Mike Smith zorgde dan weer voor wat warmte toen de Avenger op service vuur vatte. Het brandje werd snel geblust, maar de schade aan de bekabeling was te groot om nog te herstellen.
De grootste voldoening vonden we natuurlijk bij de 2WD piloten. De drukst bezette klasse kende twee zeer verdiende winnaars. Steve Brown zag zijn debuutjaar beloond met een allereerste en welverdiende zege in de 2WD klasse, terwijl de gebroeders Coulson na een zeer voorzichtige rally ook nog de algemene titel wisten op zak te steken, meteen de eerste keer in zeven jaar FIRC dat een 2WD team erin slaagt het algemene klassement te winnen, voor de zoveelste keer het bewijs dat het puntensysteem zeer fair is. Toch vielen in ook wat mindere avonturen te beleven, zoals gastpiloot Steven Finch die zijn snelle Mk.2 tegen een paal parkeerde, Philip Smith die in de gracht ging liggen, en de arme Robert Richards die op zondagochtend al na het podium aan de kant moest met een gebroken stuurinrichting. Maar André Van Middendorp, speerpunt van ons enige dappere Nederlandse team, reed de wedstrijd dit keer wel zonder pech uit, en zorgde het hele weekend door ook nog voor spijs, drank en animatie. Bedankt jongens!!!
Na deze laatste, érg moeilijke rally kunnen we alweer zeer tevreden terugblikken op waarschijnlijk het beste seizoen tot nu toe, zowel inzake aantal deelnemers als spanning. De vele Britten en de occasionele Nederlanders die de nodige kilometers trotseerden, zowel als toeschouwer als deelnemers, bleken alweer unaniem vol lof te zijn over de sublieme sfeer in België, de schitterende KP’s, de collegialiteit tijdens de service, en zeker ook de professionele organisaties. Wij Belgen zijn dat natuurlijk allemaal gewoon en klagen soms nog, maar pas als je een andere klok hoort besef je misschien wat een unieke scene we hier wel hebben. Eéntje om te koesteren! Als we de geruchten mogen geloven, en dat willen we graag, komt er volgend jaar nog meer en mooi volk af, FIRC blijft zeker verder groeien. Alle nieuwtjes vind je uiteraard ook op onze facebookpagina, maar nuS gaan we na een erg druk seizoen even in winterslaap, tot volgend jaar voor FIRC#8!
Ellis domineert Hemicuda
Een stralende herfstzon, 28 internationale teams aan de start in een sterk gevuld deelnemersveld, Hemicuda kon al niet meer stuk voor de eerste meters gereden werden. Alhoewel, stuk in de eerste meters bleek toch een bittere realiteit voor een aantal van onze gasten. André van Middendorp kwam stomend aan op de start van KP1, boosdoener bleek een kapotte radiatordarm. Eens dit euvel hersteld ging dan een aandrijfas stuk na luttele kilometers, over en out. Amper één kilometer verder stond ook Martin De Vere-Packford aan de kant met hetzelfde probleem, nog wat verder was er al een nieuwe rookwolk, dit keer van David Dockree die zijn motor zag ontploffen. Kon het nog erger? Ja, want Gavin Smith kon zelfs niet starten na een ongeval tijdens de verkenningen, gastvedette Hans Weijs raakte ook niet tot KP1, alweer door een aandrijfas. Ook voor Andrew Thomson was het slecht ontwaken met een lekke band en vier verloren minuten, Stephen Brown ging een gracht verkennen terwijl O’Brien de handdoek gooide na de eerste ronde met aanhoudende versnellingsbakproblemen. Na deze woelige start bleek het grootste euvel toch geleden.
Johnnie Ellis nam resoluut de kop in 4x4 en nestelde zich al snel op een erg knappe derde stek algemeen, wat verderop gevolgd door Campling en Clements die de hele wedstrijd op seconden bleven strijden en uiteindelijk net buiten de top tien zouden eindigen. In 2WD bleek gastpiloot Simon Thomas een leuke speelkameraad voor David Coulson die geen risico’s nam en aan de titel dacht, maar is die nog niet helemaal veilig aangezien zijn laatste rivaal Garry Elswood weer mooi derde werd in de klasse na Iain Gibson, John Wood haalde het einde niet met technisch euvel.
Bij de Historics profiteerde Richard Williams maximaal van Thomsons tijdsverlies en won de klasse voor een snelle Ben Dawson. Gastpiloot Henri Bève werd derde voor Thomson, gevolgd door Bill Cook, Mike Smith in de splinternieuwe Chrysler Avenger en Richard Leggett. Hekkensluiter was Les Allfrey, vooral wegens een lang verblijf in een gracht.
Dit jaar heeft elke wedstrijd wel een verrassing, in Hemicuda waren er zelfs twee: eerst en vooral Johnnie Ellis die een dijk van een koers reed, verschillende lokale specialisten met gelijkwaardig materiaal het nakijken gaf en voor het eerst sinds heel lang weer een FIRC stempel op het podium zette, maar ook de prestatie van gastpiloot Mark Jones en Jonathan Hawkins. Hun allereerste wedstrijd in België leek met een krankzinnige rijstijl gedoemd om traditioneel in de gracht te eindigen, maar de heren ontweken alle valstrikken en parkeerden hun M3 op een formidabele tiende plaats, ook al voor een pak streekpiloten. Hopelijk zien we hen volgend jaar terug want dit smaakt echt naar meer, hoewel een verplaatsing van liefst twintig (!!!) uur vanuit Noord-Wales niet echt aanmoedigend is voor een vol seizoen.
Inzake punten blijft het ook erg interessant. Alle druk ligt nu op de schouders van de gebroeders Coulson. Trekken ze de lijn van het hele seizoen door, dan halen ze in Kortrijk de algemene én de 2WD binnen. Als het toch misgaat liggen Garry Elswood en Richard Williams op vinkeslag voor deze unieke dubbel, want een 4x4 kan nu zeker geen kampioen meer worden, nog nooit meegemaakt! Bij de Historics hebben Thomson en Williams nog een mooie kans, bij de 4x4 zal het gaan tussen Ellis, Clements en Campling. Het wordt nagelbijten straks in Kortrijk!
De finales komen eraan!
Met vier van de zes proeven verreden kunnen we een heel verrassende balans opmaken. Nooit eerder was het algemene klassement zo gevarieerd, en in elke klasse maken verschillende teams nog een kans op de titel, om van de Challengewinnaar nog te zwijgen. Eerlijk gezegd vreesden we het ergste bij de opening van het seizoen, waar Andrew Thomson de concurrentie in de ORC Rally verpletterde, zelfs met enkele technische probleempjes. Een crash, een forfait en een opgave later ziet het plaatje er echter helemaal anders uit.
De onverwachte maar stevige leiders zijn de gebroeders Coulson, die in hun debuutjaar resoluut de kop nemen in het algemene klassement en de 2WD klasse domineren. Toch kunnen de heren niet op hun lauweren rusten aangezien Garry Elswood maximaal profijt haalde uit het geschifte klassement in de Boucles Chevrotines. De Saxo is nu gevaarlijk dicht genaderd tot de BMW, één slecht klassement kan alles onderuit halen voor de Coulsons. Ook Stephen Brown, John Wood, Barney Lower, Chris Peart en Iain Gibson hebben nog kans(je) op de 2WD kroon, maar dan zullen ze toch een stevige portie geluk moeten hebben. Alhoewel, als een Chevrotines scenario zich herhaalt...
Bij de Historics zien we een gelijkaardig tafereel. Andrew Thomson en Richard Williams staan erg dicht bij elkaar, maar Martin Jones en Ben Dawson zijn zeker niet kansloos, ook Paul Griffiths en zelfs Richard Leggett hebben nog een waterkans. De situatie is identiek bij de Moderne 4x4. Het zou moeten gaan tussen Tony Clements en de snelle nieuwkomer John Ellis, maar David Campling is zeker nog niet uitgeteld, ook Gavin en Allan Smith kunnen nog een leuke zaak doen, met wat geluk uiteraard. Voor de algemene titel is het helemaal koffiedik kijken. De algemene titel was logisch genoeg altijd voor een team met een moderne 4x4, de snelste categorie. Dit jaar zijn het echter de 2WD’s en Historics die het mooie weer maken, dus zouden we straks in Kortrijk wel eens een héél verrassende kampioen kunnen zien.
Eerst moet Hemicuda nog verreden worden, waar elke fout genadeloos zal afgestraft worden. Met zo’n drie weken te gaan zijn er 85 inschrijvingen, waaronder 29 internationale teams, alweer leuke cijfers voor FIRC. Tot dan!
Enkel Elswood overleeft Chevrotines
Iedereen is het erover eens: ons eerste avontuur in Wallonië was een schot in de roos! Een prima en bovendien erg enthousiaste organisatie, een heel vlotte document- en technische controle en uiteraard fenomenale proeven, eens iets anders dan in Vlaanderen. Iedereen had een brede glimlach na de verkenningen hoewel de lokale bieren er misschien ook wel voor iets tussen zaten.
Op zondag was het evenwel een ander paar mouwen. Barney Lower raakte zelfs niet tot aan de eerste proef met onoplosbare remproblemen, ondanks de hulp van een aantal plaatselijke teams en de inspanningen van Juha Bos op onderdelenjacht. De eerste proef zorgde ook al voor wat afkoeling bij Andy Thomson die zijn Sierra 4x4 over de KP jaagde met een lekke band als gevolg. Ondanks dit tijdsverlies leek een top tien geen probleem, met zelfs zicht op een top vijf gezien het strakke tempo, maar een kapotte gaskabel besliste er anders over. Exit Q8 Sierra die zich in het opgeverspark parkeerde naast de Honda van de Gibsons (aandrijfas) en Martin De Vere-Packford (alternator). Rob Richards had het lastig met injectieproblemen, in tegenstelling tot Garry Elswood en de gebroeders Howlett die vlot en zonder zorgen de proeven afwerkten. Volgend slachtoffer werd David Dockree met een kapotte koppakking terwijl Bill Cook, terug van zes jaar weggeweest, een gracht ging verkennen om weer in de sfeer te komen. Helaas waren er geen toeschouwers te bespeuren, einde verhaal. Ook Robert Richards ging finaal nog voor de bijl met een kapotte cardan waardoor enkel Garry Elswood nog overbleef en zo een maximale puntenscore op zak steekt, met als toetje een eerste overwinning voor co Evy Vangheluwe, meer dan verdiend. Gastpiloot Howlett eindigde mooi negende, andere gelegenheidspiloten zoals Marty McCormack en Darren Moon kaapten de eerste plaatsen in Historic weg voor lokale specialist Christophe Jacob.
Ondanks alle pech waren al onze Britse gasten unaniem lovend, Les Boucles Chevrotines zijn een duidelijke aanwinst voor FIRC en staat volgend jaar zeker opnieuw op de kalender, ook de afstand bleek uiteindelijk best mee te vallen. Onze zomerpauze gaat nu in, we verwelkomen iedereen terug in Hemicuda waar we opnieuw een massale opkomst verwachten.
Ellis bevestigt in TBR
Net als de wedstrijd volgt hier ook het verslag met enige vertraging, waarvoor onze excuses, een laattijdige einduitslag was de boosdoener. Met een kleine 20 FIRC teams aan de start leek de TBR rallysprint een fijn evenement te gaan worden op de nieuwe spekgladde proef. Helaas werd de start vertraagd door een tekort aan brandblussers maar toen de proef werd vrijgegeven gebeurden er al meteen twee zware ongevallen waardoor de organisatie nog meer kopzorgen had. Uiteindelijk werden slechts drie van de vier rondes verreden en zagen we een oppermachtige Jon Ellis die onbedreigd naar de 4x4 overwinning stoomde en ook nog de zesde plaats algemeen wegkaapte. Eenzelfde scenario bij de Historics waar Richgard Legget voor de start al zeker was van de overwinning in de klasse wegens de enige. Richard werd na een zeer voorzichtige run uiteindelijk allerlaatste maar wint wél FIRC Historic.
Bij de 2WD was het echter een ander paar mouwen. Andy Egger en John Legg, beiden terug van weggeweest, maakten er een mooie strijd van, op de hielen gevolgd door Martin De Vere-Packford met de nieuwe motor in de 306 en de gebroeders Coulson die wat tijd verloren door een schuiver. Uiteindelijk trok Egger aan het langste eind maar John Coulson pakt wel de punten van de eerste plaats en scoort zo een hattrick. Iedereen reed trouwens de wedstrijd uit behalve André van Middendorp die genekt werd door een kapotte aandrijfas. We vermelden nog Barney Lower die het gladde asfalt zodanig leuk vond en voor de ene na de andere dwarse passage zorgde, tot groot jolijt van het publiek. Nog die weken te gaan en we komen weer in actie in Wallonië, hopelijk opnieuw in dezelfde zomerse zon!
De zomer van FIRC
Na een érg geslaagd bezoek aan Goodwood FOS waar verdere contacten werden gelegd, is het alweer tijd voor nieuwe actie in Belgenland. TBR is de derde FIRC wedstrijd en natuurlijk ook weer volboekt met 120 deelnemers, binnenkort gaan we ook richting Wallonië waar de inschrijvingen eveneens erg vlot binnenkomen. Voor beide wedstrijden verwachten we minder deelnemers gezien de verlofperiode, maar wie goed scoort zou wel eens een gouden zaak kunnen doen in de Challenge!
TBR en Boucles Chevrotines update
Zoals op Facebook gemeld zijn de boekingen voor beide rally’s open. Bij TBR stromen de inschrijvingen nu al binnen en we verwachten een vol huis van max 120 deelnemers. Les Boucles Chevrotines ontvangt traditioneel een erg groot deelnemersveld dus vroeg boeken is ook daar de boodschap. Hou er rekening mee dat het FIRC Office gesloten is de laatste twee weken van juni door onze verplichtingen inzake Goodwood FOS. Ons mailen zal dus weinig resultaat opleveren.
Geslaagde comeback voor Clements in Wervik
Woodstoxx Rally Wervik zag amper twee weken na ORC alweer een recordopkomst buitenlanders in een volgeboekte wedstrijd met liefst 156 deelnemers. Niet minder dan 36 internationale teams meldden zich aan, helaas waren er toch een paar belangrijke forfaits te melden. De snelle Sunny van Andy Dawe bleef noodgedwongen in Engeland met nukkige software, terwijl David Campling en James Ducker erbij waren als toeschouwer door een kapotte motor op de Escort. Zo kon Thomson een gouden zaak doen in de Challenge hoewel het uitkijken was naar de prestaties van belangrijke nieuwkomers zoals Johnnie Ellis, John Wood, Stephen Stringer en gastpiloot John Indri in de Fiesta R5, terwijl ook kampioen 2014 Tony Clements zijn wederoptreden maakte na zijn monstercrash in ORC vorig jaar.
Het eerste belangrijke incident viel al op KP 2 te melden toen Andy Thomson zijn Sierra door een tuin ploegde en een muurtje velde vooraleer in een diepe gracht te eindigen. Dit opende meteen de strijd tussen Ellis en Clements, terwijl Indri zich tussenin nestelde om de Belgische proeven ‘rustig te ontdekken’. Ellis nam resoluut de leiding terwijl Clements leek af te wachten. Nog een aantal leuke gevechten waren in de maak maar Wervik is en blijft een harde rally. Gavin Smith mocht halfweg koers aan de kant met electronica die een eigen leven ging leiden terwijl André Van Middendorp op eieren bleef rijden met een standaardbak. Bij de historics was de schade nog groter met Allfrey die eraf ging, Pat Anderson die de motor op de Galant VR4 zag begeven, Stephen Stringer met een kapotte bak en Martin Jones die het slachtoffer werd van een tijdstraf.
Toch ging toen nog alles relatief goed, tot halfweg koers de hemelsluizen stevig openden. De proeven werden in ijspistes herschapen en het voornaamste slachtoffer werd helaas Johnnie Ellis die zich liet verrassen en zijn Subaru in de gracht parkeerde, op amper 50m van Victorien Heuninck trouwens. Wat een prachte overwinning leek te worden met bovendien een zevende (!!) plaats algemeen in het vooruitzicht draaide uit op frustratie. De wagen had geen schade maar de gracht was te diep om de wagen eruit te krijgen, wat de toeschouwers ook probeerden. Dit incident zorgde voor een rechte lijn richting overwinning voor Tony Clements, die op een fout van zijn rivaal anticipeerde met de regen in het vooruitzicht. Ervaring loont, het was duidelijk de juiste strategie. Ook John Indri reed een verstandige wedstrijd met een elfde plaats als beloning, net als de andere gastpiloten Jamie Brown en David Wood die beide vlot de top 20 haalden.
Bij de 2WD stond alweer geen maat op David en John Coulson die hun tweede overwinning op rij meepikten na een foutloze rally, Stephen Brown werd mooi tweede in de klasse na een erg regelmatige wedstrijd, meteen gevolgd door John Wood met de Vauxhall Escort in de open klasse. David Dockree, ook al met een Vauxhall krachtbron in de Sunbeam moest helaas de strijd staken met mechanische problemen waardoor Garry Elswood en André Van Middendorp mooie punten pakken voor de Challenge. Vader en zoon Smith die hun eerste wedstrijd in België reden maakten ook al snel kennis met een gracht maar konden wel uitrijden, hen zien we ook nog terug dit jaar. Bij de historics raakten uiteindelijk amper twee wagens aan de aankomst. Richard Williams knoopte opnieuw aan met de overwinning terwijl Ben en Mike Dawson mooi tweede werden na hun vroege opgave in ORC en nu weer mooi meekomen in de punten.
Over punten gesproken... In zeven jaar FIRC is het nog nooit gebeurd dat er amper één Moderne 4x4 in de top elf staat! Voorlopig domineren de 2WD’s en de Histo’s met enkel Tony Clements die staat waar hij hoort. Tony heeft zich weliswaar geregistreerd, en alleen om de Challenge te steunen, maar plant enkel nog Hemicuda dit jaar waardoor hij in theorie kansloos is voor de titel, tenzij hij nog van idee verandert natuurlijk. Met de TBR en Chevrotines in het vooruitzicht, twee wedstrijden waar we een kleinere maar een heel gemengde deelnemerslijst verwachten, kan de situatie dus zéér interessant worden.
Preview Woodstoxx Wervik Rally
Met 7 R5’s op de lijst heeft de wedstrijd bijna de allure van een nationale rally, met John Indri heeft FIRC meteen ook zijn grootste naam tot nu toe te pakken. Daarnaast zien we nog twee 997’s GT3 en het gebruikelijke leger BMW’s en Evo’s, benieuwd wat de ruim 30 buitenlanders daartussen gaan presteren. Grote afwezige in Wervik is David Campling, die na de jammerlijke opgave in ORC zijn bak wel tijdig hersteld kreeg...maar ook nog een barst in het motorblok ontdekte. De krachtbron moet nu volledig herbouwd worden, we zien de Escort pas terug in Hemicuda. In Wervik zien we wél de heroptredende Tony Clements en het debuut van nog een aantal FIRC nieuwkomers oa Jonnie Ellis en David Wood. De weersvoorspellingen zijn vrij gunstig maar met de regen van de voorbije dagen is modder niet uitgesloten. Hoe dan ook wordt het een spannende wedstrijd, tot dit weekend!
Geslaagde comeback voor Thomson in ORC
ORC Canal Rally had alle ingrediënten in huis om een topper te worden: een enorme opkomst, veel debutanten met topmateriaal en mooie weersvoorspellingen. Het verloop van de wedstrijd zou dan ook niemand teleurstellen. Op de openingsproef draaiden David Campling en nieuwkomer Anthony O’Brien quasi dezelfde tijd dus dan kon leuk worden, ware het niet dat de Ierse Evo al meteen na de finish de handdoek mocht werpen met een kapotte bak. Het kon evenwel nog erger, Andy Dawe kon door technisch euvel zelfs de start niet nemen. Ook Andrew Thomson begon niet al te best met elektriciteits- en remproblemen, waardoor Campling meteen geen directe concurrenten meer had. De tweede proef betekende ook het einde voor Ben en Mike Dawson die een wiel zagen afbreken, twee proeven verder gevolgd door Mike Smith en Sean Moriarty met een kapotte waterpomp.
In de volgende proeven bleef iedereen dan gespaard van problemen en zagen we een erg mooie strijd bij de Historics tussen de debutanten Martin Jones en Paul Griffiths, kortbij gevolgd door kampioen 2015 Richard Williams. Ook in de 2WD ging het er vooraan hevig aan toe tussen Chris Peart en de gebroeders Coulson in de Compact M3, wat verderop hetzelfde verhaal voor kampioen 2015 Garry Elswood, Barney Lower in een (standaard!) BMW Compact, Steve Brown in zijn heel mooie Micra Kit Car, Robert Dillon, de verrassend snelle Ben Smith en James Dixon in de maagdelijk witte Nova. Vooral dit groepje van zes bleef de hele wedstrijd strijden op een zakdoek van elkaar, evenwel van nabij gevolgd door Paul Sharp, de gebroeders Gibson en Robert Richards. Verderop was er nog een mooi Nederlands-Brits duel tussen André van Middendorp en Neil Dodd. Opvallend is dat een aantal nieuwe jongens meteen het ritme van de habitués konden volgen.
Dé prestatie van de wedstrijd was echter die van Andrew Thomson. Na een pak verloren tijd in de openingsronde bleef de Sierra gespaard van verder euvel en stormde door het klassement naar boven. De eerste plaats bij de Historics was al zeker, een tweede plaats algemeen de beloning. Echter, een controlerende David Campling die een minuut voor had op Thomson zag op de voorlaatste proef zijn versnellingsbak exploderen, een euvel die eerder ook al André van Middendorp aan de kant dwong. Andrew en Richard kregen zo de eerste plaats algemeen cadeau wat meteen voor een opgemerkte primeur zorgt in zeven jaar FIRC: een Historic die de algemene overwinning pakt, nog nooit eerder gepresteerd, de zesde plaats in het algemeen klassement bij de Histo’s mag trouwens ook gezien worden. Door het onverwachte uitvallen van Campling kon Allan Smith een erg mooie zaak te doen bij de moderne 4x4, en meteen ook zijn allereerste overwinning te pakken, tot een defecte koppeling de Subaru ook nog aan de kant dwong en uiteindelijk geen enkele 4x4 de finish haalde.
Bij de 2WD stond uiteindelijk geen maat op de snelle Compact M3 van John en Dave Coulson die zo bij hun debuut in België meteen de overwinning wegkapen, kortbij gevolgd door Chris Peart, wat nerveus door een tijdstraf van 5’ die achteraf wel geneutraliseerd werd. Ook alle nieuwkomers reden een prima wedstrijd zonder brokken, waarbij vooral de tijden en het spektakel van de razendsnelle Escortboys Jones, Griffiths en Williams opvallen. Les Allfrey, ook al terug van weggeweest, kaapte trouwens nog de algemene klasse overwinning weg, ook al een zeldzaamheid. De heren komen nog vaak terug in de loop van het seizoen, dus dat belooft! Ondertussen zijn twintig teams geregistreerd, in Wervik straks komen er nog enkele bij, dus de onderlinge strijd kan er alleen maar beter op worden, zeker omdat niemand een volledig seizoen rijdt. We kunnen ons dus opmaken voor een erg spannende Challenge dit jaar!
Vol huis voor ORC Canal Rally en Rally Wervik
FIRC#7 neemt dit jaar een vliegende start! De eerste twee wedstrijden op de kalender tonen nu al een recordaantal inschrijvingen: 28 voor ORC en liefst 36 voor Wervik, die traditioneel ook een mooie delegatie Franse en Nederlandse rijders ontvangt. Voor ORC betekent dit dat bijna een kwart van de deelnemers van over de plas komt, nooit eerder gezien. Er moeten trouwens nog wat Britten boeken voor Wervik, dus halen we er misschien wel de kaap van 40 buitenlanders... cijfers die we zelfs in de gouden jaren ’80 en ’90 nauwelijks haalden, zelfs niet in nationale wedstrijden.
Na zeven jaar hard werken mogen we dus van een klinkend succes spreken, en als kers op de taart verwachten we verder in het seizoen nog heel wat nieuwe teams die één of twee wedstrijden gaan rijden om wat te wennen aan de Belgische proeven, dit in functie van een eventueel ruimer programma in 2017. De toekomst ziet er dus veelbelovend uit voor de Challenge, niet slecht voor wat ooit begon met nog geen tien auto’s.
Om af te sluiten stellen we nog vast dat ORC Canal Rally zowat volboekt is, terwijl ook Rally Wervik afstevent op een zeer groot deelnemersveld. Topresultaten dus, vandaar een stevige BEDANKT aan alle piloten, navigators en mechaniekers die dergeljke wedstrijden mee mogelijk helpen maken! Eind deze week beginnen we eraan. FIRC#7, we kunnen nu al niet wachten...
Een nieuw jaar, een zéér nieuw seizoen!
Vorig jaar eindigde zowat in de sfeer van de hele Challenge 2015, met een onverwachte wending van de minder aangename soort. TBR Rally besloot namelijk om enkel nog een sprint te organiseren, dit onder druk van de lokale autoriteiten, die twee grote rally’s (zie Omloop van Vlaanderen) in dezelfde regio wat van het goede teveel vonden. Meteen viel te vrezen voor een terugval naar vier wedstrijden, een scenario waar echt niemand naar uitkeek. Gelukkig bleek de animo na een enquête bij de Britse delegatie groot genoeg om de wedstrijd toch op de kalender te houden, weliswaar met een lagere puntenscore aangezien het om een sprint gaat. Een aantal alternatieven werden echter al bekeken na het persbericht van TBR en dankzij het enthousiasme van onze medewerkers kunnen we nu zelfs nog een zesde wedstrijd op onze kalender zetten: Boucles Chevrotines, die met de kalenderdatum van 6/7 augustus ideaal geplaatst is, en ook nog beantwoordt aan de vraag van vele Britten om eens een wedstrijd in Wallonië te rijden. Niets dan tevreden gezichten dus! Dit betekent dat de kalender 2016 er als volgt uitziet:
- ORC Canal Rally: 28/29 mei
- Geko Motul Rally van Wervik: 10/11 juni
- TBR Rallysprint: 9/10 juli
- Boucles Chevrotines: 6/7 augustus
- Hemicuda Rally: 8/9 oktober
- 6 Uren van Kortrijk: 26/27 november
Voor 2016 gaan we wel werken met een schrapresultaat want niet iedereen heeft de tijd en/of middelen om zes wedstrijden te rijden, er ligt nu eenmaal een streep water tussen België en het VK. TBR krijgt zo dus onverwacht de rol van joker toebedeeld, wie een slecht seizoenbegin kende kan daar zeker nog wat punten goedmaken.
Verder is de animo rond FIRC over het kanaal de laatste jaren nog sterker toegenomen, wat zich ook vertaalt in een groter aantal medewerkers in de UK. De wederopstanding van het ooit zo glorieuze UK Championship raakt maar niet van de grond, terwijl ook meer wedstrijden de handdoek in de ring gooien dan er nieuwe bijkomen, de beruchte reglementitis van de Britse federaties zal de toestand ook niet echt bevorderen. De toekomst voor FIRC oogt dus bijzonder rooskleurig, erg fijn voor een kleinschalig initiatief dat ooit begon met een handvol Britse teams...
2015, het spectaculairste seizoen ooit?
De voorbije jaren in FIRC bleken heel gastvrij te zijn voor piloten en publiek. Er was nu en dan wel eens wat regen en niet weinig buitenlanders ontdekten de Vlaamse grachten één of meerdere keren, maar hoe dan ook ging alles zijn gebruikelijke gangetje. Vorig seizoen werd het evenwel ruw wakker worden met een pak regen in ORC Canal Rally, de eerste natte editie in negen jaar. Dit had zo zijn gevolgen met een waslijst aan crashes, helaas ook voor onze buitenlandse gasten. Tony Clements maakte een spectaculaire buiteling op de eerste proef, kort daarna gevolgd door Chris Peart die zijn mooie Corsa op een paal platreed. Op het einde van de wedstrijd dook Anthony Darou nog een huis binnen ook, met het seizoen nauwelijks op gang waren we dus al drie smaakmakers kwijt.
Wervik Rally was wel best vriendelijk voor de deelnemers maar het tij keerde alweer in de TBR Rally, nieuw op de kalender. Alex Taylor slaagde erin om er niet minder dan vier keer naast te gaan liggen maar kon toch nog de wedstrijd uitrijden in een alweer mooi verbouwde Forester, tradities zijn er om gerespecteerd te worden. Na nog een relatief rustige rally in Hemicuda werd het seizoen in Kortrijk afgesloten zoals het begon, complete chaos in een door stortregen en ijskoude wind gegeselde wedstrijd. Eenmaal de storm ging liggen zagen we een verdiende tweede titel voor Alex Taylor die zich nu op dezelfde hoogte bevindt als Andy Rowe, een mogelijk nog meer verdiende titel in 2WD voor Garry Elswood die na zes jaar onafgebroken deelnemen eindelijk een kampioenenbeker mee kan nemen, terwijl rookie Richard Williams ongenaakbaar bleek in Historic. Ook David Campling, de gebroeders Gibson en Gavin Smith maakten duidelijke progressie, Andy Dawe bewees andermaal zijn snelheid in de Sunny Kit Car door twee maal de 2WD én algemene overwinning te pakken, dat belooft voor komend seizoen.
Tweede dubbel voor Dawe in Kortrijk
De grootste VAS rally van het seizoen is natuurlijk de ideale afsluiter voor alweer een geslaagd seizoen. Helaas dachten de weergoden hier helemaal anders over, het was toch even schrikken toen er op zaterdagochtend een sneeuwtapijt op de proeven lag maar gelukkig spoelde de overvloedige regen dat allemaal weg, geholpen door een ijskoude wind die ook de occasionele hagelbuien wegblies. Toch was de publieke belangstelling nog altijd opvallend groot, rallyfans zijn duidelijk een taai onverschrokken ras. Respect!
Uiteraard werden de proeven in modderbaden herschapen waardoor iedereen met een ei onder het pedaal startte. Toch viel al één opgave te noteren in het FIRC kamp, namelijk Chris Peart en Steve Lancaster. Helemaal vanuit Hull de oversteek gemaakt, te laat, vermoeid en gestresst aangekomen, zagen de heren hun auto begeven op weg van het servicepark naar de technische keuring... Rally is soms wreed. Het eerste ‘actieve’ slactoffer viel ook al vroeg, Garry Elswood werd op de showKP van Moeskroen tot opgave gedwongen met een kapotte alternator, gelukkig volstaan de 2 punten startbonus om de 2WD titel te verover, meer dan verdiend na vijf jaar onafgebroken deelnemen aan FIRC. De rest van het veld nam een voorzichtige start op zondag, met Alex Taylor die resoluut de leiding nam, gevold door het groepje Dawe/Campling/Smith die elkaars tijden evenaarden. Helaas duurde de pret voor Alex niet lang. Een ontplofte motor hielp alles om zeep, zoals het er naar uitziet zelfs het komende seizoen. De rekening wordt gepeperd en tijdsgebrek met een drukke eigen zaak zal de Forester ook niet vooruit helpen. Hierdoor kwam Campling aan de leiding en leek op weg naar zijn eerste zege tot een aandrijfas het begaf en zelfs klein een brandje veroorzaakte. Exit Cosworth, maar een paar hoogst sympathieke buurtbewoners nodigden David en Jim uit aan tafel tijdens het wachten op de servicemannen, de stoverij bleek heel lekker te zijn en verzachtte de teleurstelling. Zo kreeg Andy Dawe de zege in de schoot geworpen hoewel hij zich kansloos achtte in zijn tweewielaangedreven Sunny. Foutloos blijven en een betrouwbare wagen besturen werpt wel vaker zijn vruchten af, zo scoort Andy ook zijn tweede dubbelzege van het seizoen.
Gavin Smith werd tweede terwijl historic kampioen Williams mooi derde werd in de BDA Mk.1 en uiteraard FIRC historic won voor Richard Leggett in de toffe Alfetta GTV. Martin de Vere-Packford en gastpiloot Les Allfrey, deze keer aan het stuur van zijn 205 GTI hadden de hele wedstrijd door een interessant Peugeot-gevecht en sloten de FIRC rangen. Ondanks een chaotisch wedstrijdeinde door de vele vertragingen en annulaties kwam de hele Engelse delegatie wat later samen in de tent en bouwde nog een stevig feestje tot in de late uren. Eén grote familie met een prima ambiance, het vat nog even samen waar FIRC voor staat. In de komende weken komt er nog belangrijk nieuws voor komend seizoen, ondertussen bedanken we iedereen die weer de moeite deed om erbij te zijn, het staat nu al vast dat we zowat iedereen terugzien volgen jaar, met uiteraard een paar nieuwe namen erbij.
Vooruitblik 6 uren van Kortrijk
Zoals elk jaar is deze topwedstrijd weer overboekt met meer dan 200 inschrijvingen, hoewel er dit keer 175 teams toegelaten worden. De FIRC delegatie is weer indrukwekkend nadat vorig jaar verschillende teams zich lieten ‘vangen’ door een supersnel volboekte rally. We missen wel een paar piloten die hun auto niet klaar hebben na Hemicuda, net als een paar anderen die hun budget voor 2016 sparen, maar de snelste deelnemers zijn van de partij. Ook de parcours zijn niet langer onbekend terrein, dus hopen we op een mooie algemene klassering voor onze snelste jongens. Op woensdag 18 november wordt de inschrijvingslijst vrijgegeven, nog even geduld dus.
Hemicuda Rally
De eerste rally na het zomerreces bracht alle FIRC regulars terug samen in actie tijdens de Hemicuda rally.
Na wat pre event problemen startte Alex Taylor aan zijn gebruikelijke tempo waarna hij ondervond dat de stages zeer glibberig waren. Andy Dawe, in de 2-wiel aangedreven Nissan evenaarde het tempo van Taylor in de eerste klassementsproeven. Nick West had tegenslagen met de turbo die hem de hele dag zouden achtervolgen. In de Historic klasse leidde Richard Williams op Keith Pettit die last had van een versnellingsbak probleem, Mike Smith volgde op korte afstand in de Sunbeam die tijdens de wedstrijd werd aangereden door een andere deelnemer.
In 2wd had Andy Dawe de leiding over Gary Elswood (Saxo) en Anthony Darou (BMW), gevolgd door Martin DeVere Packford (306) en Iain en Andrew Gibson in hun Honda. De broers werden achtervolgd door stuurproblemen nadat een bout van de ophanging los kwam tijdens de eerste ronde.
Een zeer snelle rally eist zijn tol onder de deelnemers. Pettit en Packford gaven beide op door motorproblemen. Allan Smith crashte nadat een band van de velg liep. Gavin Smith had wat meer geluk, een gracht lokte hem maar hij kon eruit ontsnappen en haalde nog een 17e plaats algemeen, zelfs zonder koppeling en met een kapotte uitlaat.
Alex Taylor en Frank Werner haalden de eindmeet in een abnormale “safe, clean run” en haalden de 17e plaats algemeen. Hiermee winnen ze, we wachten nog op bevestiging, het 2015 FIRC Championship.
Garry Elswood pakte met zijn overwinning in 2WD de maximale punten en eindigde 42ste algemeen na een goed ingeschat parcours. Hiermee bouwt hij een gezonde voorsprong uit voor de start in Kortrijk.
Richard Williams en Andrew Cowley eindigden als eerste FIRC historic, 32e algemeen, na een last-minute problem met de batterij net voor de laatste controle.
We gaan dus naar Kortrijk met twee van de drie klassementen nog niet beslist. Gelieve snel te boeken en onthoud dat het FIRC kantoor gesloten is tot half oktober.
De finale nadert, een vooruitblik
Nog ruim een maand te gaan voor Hemicuda Rally, misschien even tijd om alles op een rijtje te zetten. Algemeen lijkt Alex Taylor de beste troeven te hebben voor een tweede titel, net als Richard Wiliams die ook de Historic beker ziet wenken. Toch mogen beide heren nu geen steek meer laten vallen, de achtervolgers zitten erg dichtbij. In 2WD is zelfs helemaal niks beslist en valt het verdict zeker in Kortrijk. Als alles loopt zoals gepland zien we straks in Hemicuda de heroptredende Tony Clements, Chris Peart en Anthony Darou, die de brokken na ORC stilaan gelijmd lijken te hebben. Verder kijken we nog uit naar een oplossing inzake de boekingen voor Kortrijk, alsook naar meer details over de nieuwe klasse voor 2016. Het wordt ongetwijfeld een boeiende herfst.
Prachtige comeback voor Andy Dawe in TBR
De afsluiter van de eerste seizoenshelft beloofde veel goeds. Andy Dawe maakte eindelijk zijn heroptreden na hardnekkige technische problemen bij zijn nieuw opgebouwde Nissan, ongeveer hetzelfde verhaal was er voor Richard Leggett met de exclusieve Alfa GTV bij de Historics. Daarnaast kwam de snelle Cordsa van Andy Egger ook weer aan de start, Andy won namelijk de ‘Drivers Award’ voor een gratis start. Bovendien was de TBR nieuw voor iedereen en konden we eens zien wie zich het beste kon aanpasssen.
Vreemd genoeg was het Alex Taylor die hoegenaamd zijn draai niet vond op het gladde asfalt rond Roeselare. De Forester draaide niet zoals het hoorde, Alex vond nauwelijks grip en ging er in de eerste ronde liefst vier keer af, wat resulteerde in een tijdsverlies van ruim twee minuten en een auto die er nog afgeleefder uitzag dan hij traditioneel al was. Ook David Campling, die steeds beter went aan de vlaamse proeven, moest vroegtijdig opgeven met een gebroken servo. Hierdoor lag de weg wijd open voor Andy Dawe die moeiteloos won voor Taylor, Gavin Smith en Nick West die steeds dichterbij kruipen in het klassement. Topfavoriet Taylor mag nu geen steken meer laten vallen want ook Dawe rijdt de rest van de Challenge en de snelheid is er duidelijk.
Bij de 2WD is het nu nog spannender geworden. Uiteraard raakte niemand ook maar in de buurt van Dawe, Andy Egger werd erg knap tweede (en 28e algemeen!) maar is niet geregistreerd, terwijl de rest van de bende netjes uitreed en vlot punten scoorde. Garry Elswood blijft voorlopig leiden, maar met de terugkeer van Dawe en straks ook nog Robert Dillon is alles nog mogelijk.
Het zelfde geldt voor de Historics waar Richard Williams een logische overwinning pakte voor Keith Pettitt, maar Keith blijft mooi volgen en staat klaar om van het minste probleem te profiteren. Richard Leggett maakte een mooi debuut met de GTV maar registreert zich dit jaar niet meer, net als Henri Hardiment die al vroeg moest opgeven met een kapotte motor. Nu is het even tijd om de batterijen weer op te laden, we zien jullie graag terug in oktober voor de Hemicuda. Fijne vakantie!
Golden Poppy Trofee uitgereikt aan Val Thomson
Ook dit jaar was er in Wervik een ceremonie ter nagedachtenis van WO1. De Golden Poppy Trofee werd door de organisatie uitgereikt aan Val Thomson, een bekend gezicht in de Challenge. Haar familie werd hard getroffen door de oorlog met drie neven die hier sneuvelden. Matthew en George Gesson zijn twee van de vele namen die je terugvindt op respectievelijk Tyne Cot Cemetary en Meensepoort. Een derde familielid, Joseph Waring, rust in het Noorden van Frankrijk.
Taylor wint makkelijk in Wervik
De blauwe hemel met de stralende zon beloofde veel goeds, vooral voor twee piloten in het bijzonder: Keith Pettitt en Alex taylor. Mike Smith kon de geplande oversteek niet maken terwijl voormaling kampioen Pat Anderson zijn 77e verjaardag in stijl kwam vieren met een ritje in de Vlaamse velden. De mooie Galant gaf helaas al vroeg de geest en Keith kon op zijn dooie gemak de Historic, in functie van de punten een belangrijke overwinning want in TBR komt de veel snellere Richard Williams terug.
Een andere brede glimlach zagen we achteraf bij Alex Taylor die ook al geen directe tegenstander leek te hebben behalve misschien zichzelf, maar er ondanks een kleine sortie toch een gezondheidswandeling van maakte richting zijn ultieme doel: alle wedstrijden winnen dit jaar en zo ‘iets’ bewijzen aan Tony Clements, altijd eerzuchtig die Britten...
Bij de 2WD’s was Martin De Vere-Packford ook al een maat te sterk voor de tegenstand, maar niet voor Gavin Smith in de Subaru. Uiteindelijk haalde Martin het nét niet maar de inspanning was mooi genoeg voor de derde plaats algemeen voor Nick West, die genavigeerd door Juha Bos wel een gevaarlijke outsider blijft als het ooit eens niet lukt voor Taylor. Verder zagen we een mooie strijd tussen Garry Elswood en Iain Gibson, tot die laatste voor zes minuten in de gracht ging liggen maar in de laatste ronde nog alles op alles zette en rode lantaarn Derek Webb nog terugpakte. Interessante tijden zagen we ook van Andrew Smith, te gast in de Pinto Cup. Bij je debuut meteen 4e/5e tijden draaien tussen de ervaren Belgen is een mooie prestatie.
Straks zien we in de TBR alle vaste klanten samen, zonder twijfel wordt het een erg interessante wedstrijd, tot dan!
Taylor wint hectische Canal Rally
De opener van FIRC 2015 werd voor de eerste keer in negen jaar verreden in natte omstandigheden. Hoewel de KP’s in de laatste jaren nauwelijks werden veranderd zette het hemelwater de wedstrijd al vanaf de eerste meters volledig op zijn kop. De enigen die een zorgeloze wedstrijd beleefden waren Royal Marine Grant White en Stephanie Boddez, veilig verscholen in de ijzersterke Bowler. Deze opvallende verschijning bleek een ware puplieksmagneet te zijn op het servicepark, TV-ploegen en een horde journalisten inbegrepen. Als 000-wagen stond het plezier voorop, voor de reguliere deelnemers zou het een ander verhaal worden.
Op KP1 werd iedereen opgeschrikt door een horrorcrash van kampioen 2014 Tony Clements. Even een wiel in het gras op hoge snelheid bleek genoeg om de Evo9 in de lucht te torpederen. Tijdens de buiteling miste de wagen op een haar na een telefoonpaal, de bemanning kwam ongedeerd uit de klapper maar met een geplooide rolkooi en een gekraakt chassis is de auto jammer genoeg rijp voor de schroothoop. Wie helaas geen paal miste was Chris Peart die zijn splinternieuwe Corsa stevig ingekort zag na een onzacht contact, amper een paar kilometer verder. Mike Smith, de eerste wagen op baan bij de Historics raakte zelfs maar een paar bochten ver toen de Sunbeam plots alle dienst weigerde. Wat de bemanning ook nog probeerde, het euvel bleek onherstelbaar en beiden mochten sterk ontgoocheld terug richting servicepark. Naamgenoot Allan Smith verging het al niet veel beter met een Subaru die om een onverklaarbare reden herhaaldelijk stilviel en na nog een paar keer herstarten alle verdere dienst weigerde. Vier teams eruit dus na de allereerste proef en dat beloofde niet veel goeds voor de rest van de wedstrijd. Het kan misschien een troost zijn dat het crashes en slippers regende in de eerste ronde, ook verder in de wedstrijd bleef het erg incidentrijk.
Volgende slachtoffer werd Iain Gibson, die ook al met een elektrische storing de Civic mocht parkeren, kort daarna gevolgd door Martin De Vere-Packford. De FIRC- livery op de 306 bracht voorlopig geen geluk. Een kapotte versnellingsbak, koppelingskabel en nog enkele andere prullen kostten te veel tijd om nog op tijd te herstellen. Dit bracht nieuwkomer Dillon aan de leiding van de 2WD Challenge, gevolgd door Anthony Darou, ook al een nieuwe naam. Voor Anthony zat het venijn echter in de staart, in de laatste kilometer van de voorlaatste proef brak de BMW Compact die zijn eerste wedstrijd reed uit aan hoge snelheid en belandde in een woning, ook al met aanzienlijke schade aan de wagen. Uiteindelijk werd Garry Elswood, die vorig jaar nog in elke wedstrijd moest opgeven tot zijn eigen verbazing winnaar bij de 2WD’s, meteen ook zijn eerste overwinning in vijf jaar FIRC. Robert Dillon is voorlopig nog niet geregistreerd maar als hij erbij komt wordt hij zonder twijfel nog een taaie klant in deze klasse, Robert pakte trouwens de algemene overwinning in zijn klasse, geen slecht debuut dus.
Bij de Historics was er van een strijd nooit sprake. Richard Williams, ook al nieuw in FIRC, reed een erg sterke en bovendien spectaculaire wedstrijd en pakte moeiteloos de zege. Keith Pettitt mag dan al met een identieke wagen rijden, er is nog een groot verschil tussen een privé motor en de BDA waarmee Williams rondrijdt. Keith rijdt echter alle manches, Richard niet dus dat wordt nog boeiend in de komende wedstrijden.
Bij de 4x4’s was er gelukkig wat minder kommer en kwel, op het avontuur van Clements na uiteraard. David Campling ontdekte verder de Belgische proeven en werd na wat schuivers mooi 2e FIRC en 20e algemeen. Nog wat verder wennen aan het typische bochtenwerk en het notasysteem verder verfijnen en de snelheid komt wel vanzelf, hetzelfde kan gezegd worden van Nick West die ook op ontdekkingsreis was en na een voorzichtige wedstrijd 3e FIRC werd. Nick heeft wel nog wat werk om de juiste afstelling te vinden op een Evo die nu in... onverhardmodus staat. Wie zich van alle euvel niets hoefde aan te trekken was Alex Taylor die kwam, zag en overwon. Op een schuivertje na draaide de Forester als een Zwitsers uurwerk, Alex kon zich lekker wat handremwerk permitteren en eindigde nog schitterend 10e algemeen ook! Deze seizoenstart is zonder twijfel de meest besproken van de laatste jaren, een paar teams hebben ook flink wat huiswerk te doen. Benieuwd wat het wordt in Wervik binnen twee weken.
Onze nieuwe sponsors!
Het zal jullie wel opgevallen zijn dat we sinds dit begin dit jaar een paar nieuwe logo’s bijhebben. Zowel Motorsport Auctions als Corbeau Seats steunen FIRC, kwestie van wat meer naambekendheid te krijgen op het continent.
Motorsport Auctions is nu al de grootste online autosportveiling in Groot-Brittannië, bedoeling is om op termijn één van de grootste ter wereld te worden. De website ontvangt bijna 350 000 bezoekers per maand en dit getal gaat steeds in stijgende lijn. Een groot deel van de steun voor FIRC bestaat uit gratis access codes voor advertenties, voor meer info stuur gerust een mail naar Kristof of meteen naar Graham Lorimer: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Corbeau/Luke hoeft misschien minder introductie. Deze bekende fabrikant van (race)zetels en gordels, zowel modern als historic en recent ook LUKE HANS-sets werd al opgericht in 1960 en is sindsdien een vaste waarde in de racerij. Het bedrijf voorziet £1000 prijzengeld voor de kampioenen 2015, en daarnaast ook een korting van 20% op de aankoopprijs voor iedereen die iets met het FIRC te maken heeft, hetzij als deelnemer of sympathisant... Levering kan gratis gebeuren mits tijdig besteld, aangezien Corbeau UK agent Derek Webb dit jaar de volledige Challenge rijdt. Meer info via Kristof of Derek: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Verder offreert Derek ook nog een bezoekje aan de nieuwe Prodrive fabriek later dit jaar, meer info volgt nog hierover.
Het spreekt vanzelf dat FIRC erg trots is op deze klinkende namen die de Challenge komen versterken, het moet toch zijn dat die kleine Belgskes ondertussen een zekere reputatie hebben opgebouwd...
Rally Update ORC & Wervik
De seizoensopener nadert stilaan, met zo’n drie weken te gaan staan er al ruim 80 teams ingeschreven. De limiet staat op 150, maar de laatste week is er nog de traditionele rush. Overboekingen verwachten we niet meteen, maar je weet nooit. Zelfde verhaal trouwens voor Wervik die nu ongeveer hetzelfde aantal deelnemers noteert.
In ORC Canal Rally zal uitzonderlijk eens een 000-wagen de show stelen. Het Britse Race2Recovery team vaardigt een ex-Dakar Bowler af om de proeven in stijl te openen... Royal Marine Grant White is de piloot van dienst, genavigeerd door onze landgenote Stephanie Boddez uit Kortemark. Vast team lid van R2R, even haar naam googelen levert interessante verhalen op. FIRC dankt trouwens nog Salens Motors, Jaguar-Land Rover dealers in Hooglede-Gits en Kortemark voor de ondersteuning van dit project! Verder opent TBR Rally binnenkort ook de boekingen, hou deze site of FB in de gaten.
FIRC Twin Cup
Niet iedereen heeft de tijd of het budget om de hele Challenge te rijden, daarom organiseren we vanaf dit jaar twee Twin Cups: Twin Cup’ ORBR’ is ORC& TBR, Twin Cup ‘Wervicuda’ is Wervik& Hemicuda. Kortrijk is wegens de jaarlijkse overboeking hier voorlopig niet in opgenomen. Beide resultaten tellen, alle geregistreerde piloten komen in aanmerking, voor beide nevenklassementen zijn aparte bekers voorzien
Golden Poppy Trofee in de Rally van Wervik
Vorig jaar vond de eerste herdenking in Belgie van den groten oorlog plaats op het Wervikse rallypodium, toen werd de trofee ’John Jack Eden’ uitgereikt ter nagedachtenis van het begin van WO1 100 jaar geleden. Achteraf bekeken bleek het de eerste officiële oorlogsherdenking te zijn, onder begeleiding van twee Wervikse doedelzakspelers in oorlogsuitrusting reden alle Engelse teams naar het podium op het einde van onze wedstrijd. De trofee ging toen naar de onfortuinlijke FIRC deelnemer Damien Perkins die het slachtoffer werd van een stevig ongeval en werd in ontvangst genomen door Pat Anderson, met zijn 75 lentes de oudste deelnemer in de Challenge.
Dit jaar gaan de organisatoren een stapje verder met de Golden Poppy Trofee. Ter nagedachtenis van WW1 bracht Het Belgische Munthuis deze gelimiteerde herdenkingsuitgifte op de markt en daarvan wordt er één uitgereikt aan een deelnemend Brits team die de overtocht maakte om hier aanwezig te zijn. Het lot zal bepalen wie die in ontvangst mag nemen, daar het lot in den groten oorlog ook van groot belang was maar dan wel tussen leven en dood. Wie hier door het lot minder geluk zal hebben krijgt daarvoor een fles Poppies Gin als troost.
Wildcards & gratis starts: update
Na het opstellen van een shortlist en wat rondvragen wat de plannen voor dit jaar waren, in functie van tijd en budget, zijn ondertussen vier piloten beloond met een gratis start: Allan Smith, Garry Elswood en Martin De Vere-Packford. Met nog twee starts over besloten we om toch een kampioen uit te loten, de onschuldige hand wees Andrew Thomson als winnaar aan. Voor de laatste gratis uit te delen start laten we de piloten beslissen.
Wat gratis starts betreft zit het ondertussen zo in elkaar: Tony Clements (2): ORC & Hemicuda, Keith Pettitt (2): ORC en Garry Elswood (1): TBR. We verzoeken bovenvermelde wildcardwinnaars en ook 2WD kampioen Andrew Dawe om ons de komende weken ook hun keuze door te geven. Het leukste nieuws is dat ook in 2015 er twee gratis starts te winnen vallen per wedstrijd! Misschien vormt Kortrijk de uitzondering op de regel, begrijpelijk met de overboekingen , maar op het eind van dit jaar verdelen we al zeker weer negen gratis starts!
Prijsuitreiking
Na een kleine enquete over waar en wanneer dit te organiseren bleek het antwoord vrij eenvoudig. Zowat iedereen wenste het feestje samen met een FIRC manche, dus hebben we beslist om de bekers uit te reiken op vrijdagavond voor ORC Canal Rally. Een paar deelnemers hadden dit liever niet in combinatie met een wedstrijd, maar aangezien we op vrijdagavond feesten blijft er nog een volledige dag over om weer wat te recupereren, dus dat is ook weer opgelost.
De wedstrijden voor dit jaar
Wie er vorig jaar in ORC al bij was zal een rustig weekend beleven, de wedstrijd wordt namelijk een kopie van de vorige editie. Niets verandert, tenzij wegenwerken roet in het eten gooien, maar dat ziet er niet naar uit. Wervik plant een aantal kleine wijzigingen, terwijl TBR Rally nieuw is voor iedereen, het format wordt alvast 4x4 KP’s. Waar Wervik wordt beschouwd als een Ypres rally, is TBR het jongere neefje van Omloop van Vlaanderen. De KP’s hebben een identiek karakter, het servicepark is zelfs op dezelfde locatie. Verdere updates over Hemicuda en Kortrijk volgen uiteraard later op het seizoen.
Vooruitblik op het komende seizoen
Hoewel het nog even duurt voor de eerste manche het seizen opent, staan de eerste krijtlijnen al uitgetekend. Al onze vaste gasten komen terug, dus mogen we ons opnieuw opmaken voor een strijd tussen Clements, Taylor en Thomson in de 4x4. Deze laatste bouwt een Sierra RS, maar start het seizoen met de vertrouwde Evo. Als alles goed gaat krijgen we nog een tweede exemplaar van het Japanse merk voor het volledige seizoen erbij, terwijl ook tweevoudig kampioen Rowe een wederoptreden plant. Verder kunnen we allen maar hopen dat ook David Campling terugkeert met de schitterende Escort. Bij de 2WD boys zien we de vertrouwde gezichten, met nieuwkomer Derek Webb die in een Fiesta S1600 de hele Challenge voorzien heeft. John Coulson kwam vorig jaar al kijken en zien we dit jaar ook voor meer wedstrijden terug met de BMW Compact. Het lijkt er dus op dat in deze categorie ook een trio voor de zege zal gaan, aangevoerd door drievoudig kampioen Andy Dawe. Bij de Historics zien we de reguliere rijders, maar we horen ook van een paar nieuwe namen die ernstige plannen hebben, het blijft eveneens afwachten wat de Fransen gaan doen. Hoe dan ook blijft de FIRC verder groeien en gaan we zonder twijfel weer een spannen seizoen tegemoet.
Wildcards en gratis starts
Ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van FIRC kunnen we dit jaar 5 gratis starts extra weggeven. De regel was dat deze zouden gaan naar vaste klanten die nog niets gewonnen hebben. Na wat mailen bleken er een paar piloten die in aanmerking kwamen onvoldoende tijd of budget hadden voor dit seizoen, of op zijn minst onzeker waren, maar we kunnen toch al deze namen bevestigen: Garry Elswood, die na vijf quasi volledige seizoenen vorig jaar ‘beloond’ werd met vijf opgaves in vijf wedstrijden (mss beter de Saxo vervangen door een Sub 555?) en Allan Smith, die regelmatige wedstrijden afwisselde met sorties, pannes en een brandje. Een hart onder de riem dus voor beide heren... We wachten nog even af wat de plannen zijn van de andere kandidaten en komen later met een update.
Wat de gratis starts betreft heeft Tony Clements ORC en Hemicuda voorzien, Keith Pettitt kiest ook voor ORC dus is deze wedstrijd al volgeboekt. Keith moet nog één start kiezen, net als Andy Dawe die er één wint. Misschien hierover praten via FB?
Vijf jaar FIRC, een terugblik
De foto hierboven met de FIRC crew, kampioenen 2014 Tony Clements en Mark Andrews met hun volledige serviceteam vat de voorbije jaren perfect samen: een grote blije familie. Was er stevige competitie? Zeker. Mooie proeven? Ja hoor. Iedereen welkom? Vast en zeker. Een stevige dosis fun? Absoluut! De Flanders Rally Challenge is misschien het kleinste kampioenschap in Europa, waarschijnlijk het grootste niet-FIA kampioenschap, maar zeker het leukste. Sinds we van start gingen in 2010 is de Challenge uitgegroeid tot een mooie vriendenclub, onze buitenlandse gasten werden en worden erg warm ontvangen en hebben in ons landje al een mooie vriendenkring uitgebouwd. Fans vragen ons voortdurend over het wel en wee van ‘die buitenlanders’ en toppiloten zoals Rowe, Taylor, Thomson of Dawe kunnen op het grootste respect rekenen, zonder nog de prestatie van Clements te vergeten die dit jaar eventjes alles won, nooit eerder gezien.
Er zijn diverse redenen voor dit succes, moeilijk te bepalen wat de doorslaggevende factor is. Misschien de uitdagende KP’s in vergelijking met sommige buurlanden? Kan best, maar de grachten zijn nooit veraf en velen hebben er al ingelegen. Of de ambiance langs de proeven? Pakken toeschouwers, én gedisciplineerd. Of de favoriete drank van de fans? Nogal wat gasten, voornamelijk Britten, doen vaak pogingen om zich te integreren maar een stevige kater is meestal het gevolg, hoewel de meesten volharden in hun pogingen om een echte Belg te worden. Bij sommigen lijkt het ook te gaan lukken. Of is het de menselijke aanpak van de sport, met een vriendelijke technische staf en goed voorbereide organisaties? Elk heeft zo zijn reden, misschien hierboven zelfs niet vermeld.
Terugblikken op vijf jaar Challenge betekent voor ons vooral een constante evolutie om het elk jaar beter te maken. Wedstrijden komen, wedstrijden gaan, iedere deelnemer heeft wel voorstellen en werkpunten. In ons debuutjaar hadden we geen flauw benul wat te verwachten na een intensieve promotiecampagne in Noord-Frankrijk, Nederland en Engeland, maar de eerste boekingen voor ORC Canal Rally lieten meteen het beste vermoeden. Snelle 4x4x’s zoals deze van Rowe, Morgan en Thomson, een vloot Historics met Pettitt, Cook, Wattinne, Allfey en Hardiment aangevuld met een rist 2WD’s met Elswood, De Vere-Packford, Eep Borgers en Neill Dodd, een vloot Franse gelegenheidspiloten en de Duitse 997 van Schewe zorgden voor een buitenlandse delegatie ruim dubbel zo groot als verwacht, alvast een stevige opluchting voor wie aan de wieg van de Challenge stond. Met zo’n veld kon enig drama natuurlijk ook niet uitblijven , zoals de arme Bill Cook die zijn Sunbeam te pletter reed op een boom of Schewe die na twee crashes de handdoek wierp na evenveel wedstrijden. Punten werden toen nog per klasse gegeven, wat betekende dat Andy Rowe een Eep Borgers gelijk eindigden na vijf wedstrijden! Met één resultaat meer werd Rowe kampioen terwijl Borgers zich als snelste 2WD klasseerde, de beste Historic was Keith Pettitt. Een Brits/Nederlands podium dus, toch wat onverwacht aangezien de Fransen veruit in de meerderheid bleken, maar helaas reed niemand genoeg constante resultaten om op een koppositie te eindigen.
Het volgende jaar bleef de Nederlandse delegatie sterk, maar dit bleek niet genoeg om Rowe van een tweede opeenvolgende titel te houden in een Challenge met slechts vier wedstrijden na de ter ziele gegane Oudenburg Rally. Ook de 2WD titel ging eerder verrassend naar Engeland na een erg regelmatig seizoen van Neil Dodd voor de snellere maar niet zo betrouwbare Sunny van Dawe. Hetzelfde verdict voor Eep Borgers in zijn spectaculaire Corsa Max, de typische kinderziektes aan een nieuwe auto kostten hem te veel punten. De Historics reden nu in een apart klassement, maar ook hier was het Pettitt die de tweede titel binnenhaalde. Een opmerkelijke prestatie was deze van Henri Bève, die in Wervik het algemene én het 2WD klassement op zijn naam schreef, terwijl de Brit Frattaroli het voornaamste slachtoffer werd met een stevig ingekorte Datsun 240Z na een bezoek aan een Vlaamse gracht.
2012 of het derde Challengejaar telde opnieuw 5 manches met komst van de Suikerstreek Rally, een wat atypische maar erg goed ontvangen wedstrijd in Limburg. Geen derde titel voor Rowe die na een jaar vol problemen een erg magere puntenoogst sprokkelde, waar Thomson van profiteerde en verdiend kampioen werd, terwijl Les Allfrey de titel afsnoepte van Keith Pettitt. Andrew Dawe zag zijn aanvalslust dit keer wel beloond en pakte overtuigend de prijzen bij de 2WD, terwijl favoriet Eep Borgers nog wat worstelde met zijn mooie Corsa Max. Een stevige troostprijs was wel hun beker voor het beste team, met zoon Marcel die uiteindelijk 5e algemeen eindigde voor Eep op de 4e stek, vriendin Marrie werd knap 6e in de bescheiden Corsa. Toch een speciale familie, die Borgersen.
De ondertussen goed geoliede organisatie besloot voor het 4e jaar een aantal stevige veranderingen door te voeren, dit na diverse voorstellen van de deelnemers. Na een grote enquête werd de startbonus afgeschaft en het systeem van geregistreerde piloten ingevoerd, waardoor gastrijders geen punten meer konden afsnoepen van de vaste klanten. Ook het nogal ingewikkelde puntensysteem per klasse werd overboord gegooid en gereduceerd tot punten voor moderne 4x4 en 2WD naast de Historic, met een bonus voor het algemene klassement erbovenop. Verder was er ook nog de komst van de London Rally for Heroes, geografisch erg dicht bij België, waardoor concrete plannen werden gesmeed om de Challenge open te breken richting Engeland, zelfs om een tweede mini-Challenge op te richten voor Belgische piloten, een idee wat ook over het kanaal erg enthousiast onthaald werd. Zowel Rowe als Thomson namen ondertussen een jaartje vrijaf maar dit werd goedgemaakt door een opmerkelijke nieuwkomer, Alex Taylor in de opvallende Subaru Forester die meteen ook de titel pakte ondanks een sortie in in ORC. Dawe zag zijn inspanningen in de 2WD niet beloond en de titel ging verrassend naar Andy Egger in zijn bescheiden Corsa, een autootje die hij evenwel als een wilde bestuurde, mét resultaat dus. Ook Paul Boxall gooide weer hoge ogen met zijn razendsnelle 205 maar pech besliste er anders over. Bij de Historics haalde Pat Anderson de titel na een technisch rampjaar voor Pettitt. De opmerkelijkste prestaties waren de dubbele - algemene en 2WD overwinning - van Arnaud Choquet in de ORC Rally, alweer een Fransman, terwijl Dawe hetzelfde presteerde in de 6u van Kortrijk, dan nog allebei wedstrijden van een erg hoog niveau. Jammer dat Choquet later een dure opgave kreeg te verwerken in Wervik, vuurwerk had er zeker ingezeten.
Het jubileumjaar 2014 startte niet al te best met het afscheid van de Suikerstreek Rally die noodgedwongen niet meer kon inrichten, terwijl ook de London Rally het al na één jaar voor bekeken hield. Toch zou het een jaar worden om niet meteen te vergeten.... Hoewel de voornaamste titelkandidaten Taylor, Clements en de heroptredende Thomson enorm aan elkaar gewaagd bleken, scoorde Tony Clements een 4 op 4 na een perfect seizoen zonder sorties, technisch euvel, lekke banden of slippers. Dit kon niet gezegd worden van de 2WD klasse waar rivalen Peart en Dawe de nodige technische ellende over zich heen kregen, Dawe haalde het uiteindelijk met een minimaal verschil, beide heren haalden één keer de eindmeet op drie wedstrijden. Bij de Historics was het alweer Keith Pettitt die kampioenstitel binnenhaalde ondanks tegenstand van Horsburgh en Smith die helaas niet regelmatig genoeg bleken.
Ondertussen staan we aan de vooravond van het 6e FIRC seizoen en toekomst ziet er mooi uit. Na eerdere bezoeken aan HRCR Gaydon, Rally Day en Goodwood FOS is de Challenge een bekende naam in Engeland geworden, terwijl de Fransen na wat mindere jaren ook weer interesse tonen. Bij onze Noorderburen lijkt de sport wat in een dipje te zijn beland, zeker na de inspanningen van Team Borgers de laatste jaren, maar er komt ongetwijfeld wel beterschap. In 2015 komen zowat alle vaste gasten opnieuw aan de start, mét een paar nieuwkomers. Ook verwelkomen we de TBR Rally waardoor we weer op een Challenge met 5 wedstrijden uitkomen. Als de economie nog wat wil groeien zal ook het FIRC er ongetwijfeld verder op vooruit blijven gaan, alvast onze oprechte dank aan al de deelnemers, technici, familie en vrienden die dit mooie avontuur mee hebben waargemaakt. Op naar volgend jaar!
Kort nieuws 2015
Wat volgend seizoen betreft kunnen we alvast dezelfde formule als dit jaar bevestigen, met ORC Canal Rally gepland op 30&31 mei en Kortrijk op 28 &29 november. Begin volgend jaar bevestigen we de volledige kalender maar Hemicuda en Wervik zullen ook ongeveer in dezelfde periode vallen, een vijfde wedstrijd behoort tot de mogelijkheden. Tot slot lijken er wijzigingen aan het licentiesysteem op komst, ook hierover houden we jullie uiteraard op de hoogte net als de ontwikkelingen op Historicgebied, waar wagens tot 1991 zouden worden toegelaten, alsook de prijsuitreiking op een nog te bepalen datum. Te volgen dus...
Clements superieur in Kortrijk
Wat een seizoenseinde! Met 3 WRC’s, 6 R5’s, 5 Porsches en een vloot Evo’s en GT’s kon de wedstrijd al weken voor de start niet meer stuk, wat ook te merken viel aan de massale publieke opkomst. Een spannende wedstrijd onder een stralende lentezon maakte het plaatje compleet. Aangezien de Challenge al in Hemicuda in een beslissende plooi viel besloten veel piloten hun budget te sparen voor volgend jaar, ook vielen er een paar forfaits door technisch euvel te melden waarvan deze van Chris Peart, de enige die Andy Dawe nog kon bedreigen voor de 2WD Cup, de belangrijkste was. Latere boekers waren er ook al aan voor de moeite aangezien de wedstrijd in amper twee dagen 180 inschrijvingen ontving, dit voor uiteindelijk 150 starters ipv de voorziene 130.
Alle kampioenen waren dus voor de start al bekend, waardoor het algemene resultaat kon primeren. Alex Taylor schoot als een kanon uit de startblokken en zette een schitterende 15e tijd neer op de openingsproef, had zelfs nog beter gekund was de Forester niet opgehouden door een tragere deelnemer. Op zondag volgde een knappe 12e tijd op KP2... en vervolgens een gracht op de volgende proef. Een veel te vroeg einde voor een wedstrijd waar een top 10 stek er zeker inzat, uiteraard zou de aanzienlijke schade aan de Subaru het moreel niet bepaald opkrikken. Het wordt duidelijk een drukke winter ten huize Taylor.
Kampioen Clements koos voor een voorzichtige start, een aanpak die duidelijk loonde gezien het groot aantal sorties op het spekgladde parcours. Na een regelmatige en foutloze wedstrijd werden Tony en Mark uiteindelijk 20e algemeen, een heel knap resultaat in dit superieure deelnemersveld met nationale allures. Als kers op de taart scoorde het team trouwens een 4 op 4 dit seizoen, onuitgegeven in 5 jaar FIRC en zeker een moeilijk te evenaren record. Les Allfrey besloot ook om zijn seizoen in België af te sluiten en werd na een foutloze wedstrijd 31e Historic op zo’n 60 starters. Een fijn afscheid voor Les die zich in 2015 op Britse wedstrijden zal focussen. Met deze schitterende wedstrijd achter de rug kunnen we tevreden terugblikken op alweer een geslaagd seizoen en mag iedereen zich weer beginnen opladen voor de Challenge 2015, alvast prettige feestdagen gewenst en tot volgend jaar!
Hattricks en titels in Hemicuda
Al voor de start viel er belangrijk nieuws te rapen, Alex Taylor kreeg zijn Forester niet aan de start door motorschade na een rally in eigen land het weekend vooraf, terwijl ook vaste klant Allan Smith en Peter Horsburgh er niet bij konden zijn. Dit betekende dat er nog twee kandidaten voor de algemene titel overbleven: Tony Clements en Andy Thomson. De heren deden wat van hen verwacht werd en gingen er vol voor, hoewel dit niet meteen tot resultaat leidde: amper één seconde was het verschil bij het ingaan van de laatste ronde. Wie hoopte op een superspannende finale was er echter aan voor de moeite toen Thomson zijn Evo op de derde laatste KP aan kant moest zetten met een kapotte alternator. Niet meteen het beste jaar voor Andy, maar dat maakte natuurlijk niet veel uit voor Tony Clements die in zijn eerste volledige seizoen meteen de titel pakt, bovendien met drie opeenvolgende overwinningen. Nagenoeg een perfect parcours dus, overigens beloond met een achtste plaats algemeen. Een stevige proficiat aan de sympathieke Britten!
Meer gelukwensen trouwens voor Keith Pettitt, die net als Clements ook een drie op drie mag noteren en zich zo voor de derde keer Historic kampioen mag kronen, Keith is nu ook recordhouder inzake titels, met eentje meer dan tweevoudig winnaar Rowe (een leuke motivatie voor een comeback?). Les Allfrey werd tweede maar is dit jaar niet geregistreerd, terwijl de derde plaats naar Mike Smith gaat, na zeer heftig weekend waar de Avenger vier keer stuk ging, zowel op KP als op verbinding, en een vijfde definitieve keer dienst weigerde vlak voor de laatste doortocht op het podium. Snel werd beslist het team toch te klasseren, dus iedereen tevreden.
De enige strijd die nu nog over blijft is deze in de 2WD Challenge. Zowel voor Andy Dawe als Chris Peart eindigde Hemicuda weer op een nulresultaat. Voor de eerste met een gebroken remschijf, de tweede ook al met de alternator. Garry Elswood leek op weg te zijn naar zijn eerste 2WD zege, tot een bevestiging aan de bak het liet afweten en de Saxo ook al bij de opgevers terecht kwam, geen enkele 2WD haalde dit keer het einde, uniek in 5 jaar FIRC, slechts drie finishers bij zeven geregisteerde piloten trouwens ook. Gastpiloot Campling met de bloedmooie Escort Cosworth kwam de Belgische rallywereld ontdekken en deed dit in traditionele stijl door halfkoers in de gracht te belanden, zonder erg trouwens. We tellen nu af naar de Zes uren van Kortrijk, ondertussen massaal overboekt maar de laatste wedstrijd wordt zeker een klapper! Tot in November!
preview Hemicuda Rally
Nog een maand te gaan voor de start van de tweede seizoenshelft.... Hemicuda Rally belooft een erg interessante wedstrijd te worden, in vergelijking met de voorbije jaren is het aantal proeven verdubbeld. De 5 ronden van 2 KP’s hebben plaats gemaakt voor drie ronden van 4 KP’s, waarvan twee volledig nieuw zijn. De belangstelling is navenenant, de inschrijvingen lopen vlot binnen, in principe staat er geen limiet op het aantal deelnemers. Niemand die eraan twijfelt dat deze wedstrijd een voltreffer gaat worden, ook in de Challenge wordt de strijd boeiend. Niemand mag een steek laten vallen in een kampioenschap waarvan de strijd in alle categorieën nog volledig open ligt, we kijken er naar uit!
Clements wint bewogen Rally van Wervik
Het zag er alweer prima uit voor dit weekend. Bijna 30 buitenlandse teams aan de start, een zeer gemotiveerde groep Challengeteams aangevuld met de Franse gastpiloot en topfavoriet Laurent Bayard, die niets meer of minder dan de algemene overwinning wou. Laurent deed trouwens wat van hem verwacht werd: komen, zien en overwinnen, meteen ook de eerste keer dat een niet Belgische piloot de Rally van Wervik wint in zijn rijke 40-jarige geschiedenis! In zijn spoor volgde nog een grote delegatie Fransen, waar de interesse in een volledig FIRC seizoen toch stilaan komt, aangevuld met een handvol Nederlandse teams.
Vanaf de start ging het favoriete trio Thomson, Taylor en Clements meteen stevig in de aanval, terwijl Perkins wat moeilijker in het ritme leek te komen. Van een secondestrijd was verrassend genoeg geen sprake, zowel Thomson als Taylor verloren om beurt wat tijd door schuivers, Taylor ging ook nog eens rond maar Clements kon hier zeker niet van profiteren door achtereenvolgens een gebroken wiel en een lekke band. Dit betekende dat ongeveer halfweg koers de 2WD’s zich tussen de 4x4’s hadden gemengd, dus moest hier en daar toch wat orde op zaken worden gesteld. Helaas ging het kort hierop stevig mis voor Damien Perkins, die aan hoge snelheid op een telefoonpaal knalde. De ravage zorgde ervoor dat de proef voor de rest van de dag geannuleerd werd, ook de Subaru is rijp voor de schroothoop, maar gelukkig kwam Damien nog goed weg met wat gekneusde ribben, terwij co Guido Stroobant een gebroken been opliep, het had veel erger kunnen zijn. FIRC wenst de bemanning dan ook een spoedig herstel toe.
Eenmaal de wedstrijd terug op gang kwam leek Thomson toch de beste papieren te hebben aangezien Taylor het noodgedwongen wat rustiger aan diende te doen met een afgebroken motorsteun en een typische geïmproviseerde noodherstelling, terwijl Clements te ver af leek om nog een rol van betekenis te kunnen spelen. Het venijn zat hem toch in de staart, Thomson kreeg een lekke band op de voorlaatste KP waardoor Taylor opnieuw op dezelfde hoogte kwam... om dan vervolgens een rondje te weinig te rijden op KP Wervik en een pak straftijd te incasseren. Zege dan toch voor Thomson? Nee, op de laatste proef ging het differentieel nog naar de vaantjes waardoor een stomverbaasde Clements alsnog met de overwinning ging lopen! Niemand die het hem evenwel niet gunt na een dag non-stop aanvallen.
Bij de 2WD’s zagen we ook een mooie strijd tussen Andy Dawe en Chris Peart, hoewel voor Chris de rally een ronde te lang duurde, op de voorlaatste KP moest de Astra met mechanisch euvel geparkeerd worden waardoor nieuwkomer David Town meteen tweede werd bij zijn debuut op Belgische bodem. Momenteel hebben we dus drie 2WD piloten met één resultaat, dat belooft voor het vervolg van de Challenge... Strijd bij de Historics was er in het begin ook, alhoewel vaste klant Hardiment al erg vroeg uitviel. Pettitt en Horsburgh gaven elkaar geen duimbreed toe, tot Horsburgh rechtdoor ging en besloot niet langer aan te vallen om zo zijn kansen in de Challenge gaaf te houden. In alle klassen is de strijd dus nog ver van gestreden, het wordt zeker uitkijken naar de tweede seizoenshelft. We wensen iedereen alvast een prettige vakantie!
![]() |
![]() |
![]() |
Tony Clements wint seizoensopener
Ons jubileumjaar kon niet beter starten. In een nagenoeg volboekte wedstrijd met 140 teams, voorzien van stevig materiaal zoals enkele WRC’s, Porsche 997’s en de gebruikelijke vloot Evo’s en BMW’s zagen we opnieuw 16 FIRC teams. Team Borgers neemt dit keer een sabbatjaar, terwijl ook de fransen het rustiger aan doen. Dit betekent dat FIRC 2014 een engelstalig onderonsje wordt, waarvan ééntje met een Australisch accent. Inzake spanning zullen we ook op onze wenken bediend worden, tenminste als de volgende wedstrijden hetzelfde koersverloop kennen. In ORC Canal Rally nam Tony Clements, die het volledige seizoen rijdt na enkele one shots vorig jaar, meteen de leiding om die niet meer af te staan. Lijkt simpel, maar Tony werd de hele koers wel op de hielen gezeten door Alex Taylor en Andrew Thomson. Het verschil tussen dit trio werd nooit groter dan 15” onderling, dus werd er stevig doorgetrapt. Clements maakte het verschil in de laatste ronde en haalde het met 20” voorsprong op Taylor, die net 1” (!) voor Thomson bleef. Had onze Australische vriend Perkins niet moeten opgeven op de 2e KP met een kapot differentieel zou het nog interessanter geworden zijn. Bij de 2WD’s mochten we helaas ook een vroege opgever noteren, namelijk Andy Dawe die het einde van de eerste proef niet haalde door een kapotte cardan. Nieuwkomer Chris Peart domineerde vervolgens de 2WD, ook al omdat naaste achtervolgers Elswood en Dodd na halfkoers hun bolide bij de opgevers konden zetten door allerlei mechanisch euvel. Gastpiloot Coulson kwam alleen naar ORC om de sfeer te proeven in functie van volgend jaar, wat Peart de enige overlever maakte in de 2WD.
Ook bij de Historics vielen er brokken. Peter Horsburg reed mooie tijden maar kon nooit een rol van betekenis spelen na ruim 10’ tijdsverlies op de 2e KP, dit door elektrische storingen. Nieuwkomer Mike Smith zag halfweg koers zijn paardekrachten veranderen in ezeltjes en gooide ook de handdoek in de ring, kort erna gevolgd door kampioen 2013 Anderson met een kapotte alternator. Keith Pettitt had zo als enige een zorgeloze wedstrijd en won afgetekend, maar het laatste woord is zeker nog niet gezegd met Horsburgh op de 2e stek.
Algemeen ging de overwinning naar Patrick Snijers die het uiteindelijk haalde met amper 1” voor op Andy Lefevere in de Evo 10, terwijl Viaene mooi 3e werd in zijn debuut met de prachtige Porsche 9987, 3 identieke exemplaren volgden wat verderop. De FIRC top drie eindigde respectievelijk 18e, 22e en 23e algemeen. Afspraak binnen 2 weken voor de rally van Wervik, waar we opnieuw zowat dezelfde delegatie kunnen verwachten, aangevuld met een paar traditionele gastpiloten en vooral een rist R5’s om Ieper te komen voorbereiden die de week erop plaatsvindt.
![]() |
![]() |
![]() |
Vooruitblik 2014
Nog een tweetal weken, en de eerste ronde van FIRC 2014 komt er alweer aan. ORC Canal Rally is een kopie van de editie 2013, dus wie er vorig jaar al bij was zal ongetwijfeld (nog veel) sneller gaan. Plannen voor een volledig nieuwe KP werden gedwarsboomd door wegenwerken, helaas een typisch verschijnsel de laatste jaren... Weer twee weken verder is het opnieuw tijd voor de Rally van Wervik, ook al de 40e editie die voor de gelegenheid in een fris kleedje werd gestoken: twee van de drie proeven zijn volledig nieuw, als extraatje heeft de organisatie beslist om ook een speciale beker in te richten voor Britse deelnemers, dit in het kader van de herdenking rond WO1.
Na de zomer keren we dan terug naar de Hemicuda Rally die zo goed als zeker weer een derde proef zal inrichten na een aantal Short Rally’s met enkel twee KP’s. Dit zal mogelijk ook zijn gevolgen hebben voor de gekende KP’s, maar het is uiteraard nog wat vroeg voor details terzake. Tot slot zal seizoensafsluiter Kortrijk zeker nog een aantal verrassingen in petto hebben na het uiterst geslaagde debuut vorig jaar. FIRC 2014 mag ook nog een paar nieuwe Britse deelnemers begroeten, met het geëvolueerde puntensysteem gaan we weer een spannend seizoen tegemoet!
5 jaar FIRC: dubbele gratis starts te winnen
Voor ons jubileumjaar zijn per wedstrijd dit keer twee gratis starts te verdienen! Aangezien FIRC 2014 vier wedstrijden (dit jaar wordt Suikerstreek niet georganiseerd) telt komt dit op acht gratis starts in totaal: 2 voor de kampioen, 1 voor de 2WD Challenge, 1 voor de Historic. Verder hebben we voor seizoen 2015 dus nog vier wildcards die verdeeld zullen worden onder onze vaste teams die er de voorbije jaren ondanks al hun inspanningen niet in slaagden om een titel te behalen, dit zal gebeuren door lottrekking.
update puntensysteem
Eind vorig jaar vroegen we jullie mening over een bijsturing van het puntensysteem. In de loop van het seizoen hoorden we al diverse suggesties, we bedanken iedereen die de voorbije maanden de moeite deed om ons een voorstel te formuleren. Liefst twee derde van onze vaste gasten reageerde, gelukkig gingen de meeste meningen in dezelfde richting. Concreet komt het hierop neer:
- de meeste teams vonden dat de getrouwheidsformule die regelmatige deelname beloont té sterk de resultaten beïnvloedde. De getrouwheidscoëfficient van x1.2, x1.3... wordt dus afgeschaft waardoor teams die niet alle wedstrijden rijden minder punten verliezen.
- iedereen was het erover eens dat het puntensysteem per klasse voorbijgestreefd en/of te ingewikkeld was. Vanaf 2014 worden dus enkel nog punten gegeven in drie klassen: modern 4x4, modern 2WD en Historic. Voor de moderne klassen worden de extra punten voor de algemene FIRC-klassering wel behouden, dit brengt de snelle 2WD’s nog dichter bij de 4x4’s. - het principe van geregistreerde teams werd unaniem goed bevonden, deze formule wordt dus behouden aan dezelfde prijs per wagen/crew.
- invoeren van een joker (dubbele punten in een vooraf aangeduide wedstrijd) of mogelijkheid tot een schrapresultaat kon op weinig bijval rekenen, ook al omdat de kalender 2014 vier wedstrijden telt, en één zeer goed of zeer slecht resultaat zo het hele seizoen kan beïnvloeden.
- voor het teamkampioenschap 2014 worden de twee beste resultaten per team behouden. Wie een team vormt met welke piloten kan ons dit laten weten voor ORC, wijzigingen in de loop van het seizoen zijn uiteraard toegestaan.
- de 2WD Challenge wordt steeds groter, dus zal ook de winnaar een gratis start krijgen in 2015
Voor alle voorstellen hebben we simulaties uitgevoerd, bij de herberekeningen bleven de top drie per categorie steeds dezelfde, enkel het onderlinge puntenverschil wordt met bovenstaand systeem nog kleiner, FIRC 2014 wordt dus nog spannender. Het herwerkte systeem verschijnt binnenkort in de reglementen, wie vragen heeft kan zich steeds tot Ward richten.
Voorlopige kalender 2014
31/5-01/6: ORC Canal Rally
13-14/6: Geko Wervik Rally
11-12/10: Hemicuda Rally
22-23/11: 6 uren van Kortrijk
Preview 2014
Volgend jaar viert FIRC zijn vijfde verjaardag! Aan de vooravond van dit fijne jubileum is het leuk om nog even terug te blikken op de voorbije vier jaar. Relatief bescheiden gestart in 2010 kwam de Challenge al snel stevig op gang. Sommige wedstrijden tellen nu vaak meer dan 20 buitenlandse teams, vroeger ongezien. Het doet ons vooral plezier dat veel kampioenschapsrijders steeds meer bevriende gelegenheidspiloten meenemen naar één of meerdere wedstrijden, met unaniem lovende reacties achteraf, niet alleen over de wedstrijden zelf maar ook en vooral over de aangename sfeer die er altijd heerst. Ook de banden met de Belgische rallyscene zijn intussen stevig aangehaald, veel nieuwe vrienden zijn gemaakt, hoewel we nog geen weet hebben van internationale trouwplannen. De Challenge blijft vooral een Britse aangelegenheid, evenwel met een mooie Nederlandse inbreng. Daarnaast krijgen we steeds meer interesse vanuit Frankrijk en recent zelfs Duitsland. De toekomst oogt dus bijzonder positief, FIRC is een gevestigde waarde geworden in de Belgische rallysport en krijgt stilaan ook een sterk imago in het buitenland.
De voorlopige kalender is eveneens bekend, veel wijzigingen zitten er deze keer niet aan te komen, het blijft wel nog even wachten op nieuws vanuit Tienen voor de Suikerstreek Rally. Wervik kondigt grote parcourswijzigingen aan terwijl Kortrijk ook op verdere plannen broedt na het succesvolle debuut. ORC en Hemicuda blijven dan weer grotendeels ongewijzigd. Hopelijk mogen we jullie massaal verwelkomen volgend jaar!
De winnaars van 2013
FIRC kampioen: Alex Taylor – Mike Herrington (UK)
Historic kampioen: Pat Anderson – Graham Tuer (UK)
2WD Challenge: Andy Egger – Val Thompson (UK)
Copilotenkampioen: Val Thompson (UK)
Beste team: Borgers Rallysport (NL)
Beste damesteam: Marrie Borgers – Wea Smilde (NL)
Mooiste wagen: Arnaud Choquet - BMW M3 e30 (NL)
Dawe en Taylor winnen in Kortrijk
![](/Images/news/2013Kort1.jpg)
![](/Images/news/2013Kort3.jpg)
![](/Images/news/2013Kort2.jpg)
Dat de ‘6 uren van Kortrijk’ een voltreffer zou worden had iedereen wel verwacht, maar een vol huis in amper drie dagen was zelfs in België ongezien. Toch slaagden nog zes FIRC-teams erin om zich in te schrijven, onder hen uiteraard alle kampioenschapsrijders. Met twee kandidaten voor de algemene titel en evenveel voor de 2WD Challenge beloofde het een spannende strijd te worden. Helaas waren de omstandigheden niet bepaald ideaal, hevige regen daags vooraf en nog een paar buien tijdens de wedstrijd zorgden voor spekgladde wegen rond Kortrijk. Alex Taylor had een plaats in de top drie nodig om zeker te zijn van de titel, al leek die in het begin van de wedstrijd vooral onzeker. Aanhoudende koppelingsproblemen, lekkende olie en later ook nog elektrische kopzorgen zorgden ervoor dat de Forester nooit de verwachte tijden haalde, uitrijden bleek al snel de boodschap.
Wie wel stevig doortrapte was Andrew Dawe, die meteen de kop nam en die nooit meer afstond. Na Choquet in ORC haalde Andrew dus ook de dubbel binnen. Algemene winst en de 2WD cup winnen, het blijft zeldzaam, de champagne op het podium was dan ook oververdiend. Alex Taylor werd tweede en pakt zo de algemene titel na een hele wedstrijd met een ei onder zijn pedaal, dit betekent dat Frosty ook volgend jaar weer in Vlaanderen zal te zien zijn.
Andrew Egger trok het hele weekend in de aanval in een ultieme poging om toch nog de titel te pakken, dit lukte nét niet, maar de troostprijs mag er wel wezen: winnaar 2WD Challenge en bovendien mag copilote Val Thomson ook nog de beker voor beste navigator mee over het kanaal nemen! Gavin Smith en Richard Vincent sloten de buitenlandse rangen na een zorgeloze wedstrijd.
Het FIRC team feliciteert de kampioenen van 2013 en maakt zich op voor een jubileumjaar in 2014, dan vieren we het vijfjarig bestaan van de Challenge
Preview 6 uren van Kortrijk
De finale van FIRC 2013 wordt bijzonder interessant, ware het niet dat slechts enkele teams de kans hadden om zich in te schrijven. Ruim 130 deelnemers boekten in minder dan 4 dagen, hoeft het nog gezegd dat deze splinternieuwe wedstrijd een schot in de roos is? De Historic delegatie is er niet bij aangezien de titel toch al binnen is voor Pat Anderson, maar van de 8 teams die erg vroeg boekten kunnen we een stevige strijd verwachten tussen Alex Taylor, Andrew Dawe en Andy Egger, respectievelijk voor de algemene en 2WD-titel. De proeven en deelnemerslijst staan online, tot binnen twee weken voor de finale! Op zaterdagavond komen we allemaal samen voor een gezellig pintje om in de sfeer te komen, het zal nodig zijn want het lijkt nat en koud te gaan worden.
6 Uren van Kortrijk: vroeg boeken graag!
De belangstelling voor deze gloednieuwe wedstrijd in en rond Kortrijk is absoluut overweldigend. De inschrijvingen openen op 1 oktober, wacht zeker niet lang om jullie komst te bevestigen want het zou wel eens snel kunnen volzitten. We kijken ook om een feestje te bouwen op zaterdagavond om zo het seizoen stijlvol te kunnen afsluiten, de bekers krijgen jullie dan op zondagavond op het podium.Meer info volgt nog.
Tweede overwinning voor Taylor in Hemicuda
Met de Omloop van Vlaanderen het weekend ervoor, de rally Béthunois op dezelfde datum en de Hellendoorn het volgende weekend zat de Hemicuda Rally gekneld tussen (te) veel grote wedstrijden. Team Borgers en Arnaud Choquet kwamen niet aan de start en verliezen zo hun titelkansen na het britse onderonsje rond Koekelare. In verraderlijke omstandigheden nam Alex Taylor een voorzichtige start, ook al omdat hij nog wat wilde wennen aan zijn nieuwe, veel lichtere Forester. Tegenstand binnen de FIRC had Alex niet en finishte zelfs 9e algemeen na een constante wedstrijd. Bij de 2WD Cup ging de overwinning zoals verwacht naar Andy Dawe, gevolgd door Andy Egger die het best mogelijke resultaat haalde en zo stevig in de running blijft voor zowel de algemene titel als de 2WD Cup. Allan Smith parkeerde zijn Subaru net na Egger na een probleemloze wedstrijd. Minder geluk voor Gavin Smith die al in de aanvangsfase van de baan ging, snel gevolgd door Pat Anderson. Keith Pettitt kreeg zo een vrijgeleide naar zijn tweede overwinning van het seizoen.
![](/Images/news/2013hemi1.jpg)
![](/Images/news/2013hemi2.jpg)
Vooruitblik Hemicuda Rally
De voorlaatste wedstrijd van FIRC 2013 komt er weer aan. De inschrijvingen komen momenteel rustig binnen, er is in principe geen limiet op het aantal deelnemers. Net als vorig jaar hebben we 5 rondes van 2 KP’s. Zoals het ernaar uitziet verwachten we opnieuw een spannende strijd tussen de FIRC-delegatie, het zal er voor de titelkandidaten vooral op aankomen geen steken te laten vallen. Alle info voor deze wedstrijd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of op www.hemicuda.be
Eerste overwinning voor Taylor in Suikerstreek
Door een aantal onverwachte forfaits konden de negen aanwezige teams een uitstekende zaak doen in de Challenge. Choquet kon er onverwacht niet bij zijn door een laattijdige levering van de nodige onderdelen na de schade in Wervik, teammaat Triplet besloot dan ook niet te starten. Allan Smith lag te bed met een hernia, Martin De Vere-Packford kreeg zijn auto niet op tijd klaar. Eerder gaven Andy Rowe en Andrew Thomson al aan niet te kunnen starten, dus lag de weg wijd open voor een eerste zege voor Alex Taylor. De topfavoriet maakte de verwachtingen ook waar, maar niet zonder slag of stoot. Eerste leider was Paul Boxall, die zijn 205 zelfs in de top vijf algemeen mikte, op de hielen gevolgd door Andrew Dawe die de Nissan ook al stevig de sporen gaf. De tijden van ‘Frosty the Forester’ lagen beneden de verwachtingen, later bleken slepende remmen de oorzaak te zijn. Eenmaal dit opgelost stond geen maat meer op Taylor die op de laatste proeven hard aanviel en zo nipt de FIRC-zege pakte voor een ontketende Dawe die nog net voorbij Boxall stormde en zo de 2WD cup won. Dit drietal finishte op slechts 21’ onderling en eindigden op plaats 8,9 en 10 algemeen, vooral de prestaties van Dawe en Boxall zijn opmerkelijk, met achter hen een hele reeks veel snellere wagens. Gastrijder Frans Verbaas eindigde net na Boxall, voor landgenoten Eep en Marrie Borgers die ook weer mooie punten meepakken en zo gestaag opklimmen in het klassement. Grote verliezer was Andy Egger, die ondanks een paar kanontijden alle hoop op een goede klassering kon vergeten na een stevige uitstap in een aardappelveld. Ondanks vele helpende handen duurde het zowat een half uur voor de Corsa kon uitgegraven worden. Onmogelijk om dit verlies nog goed te maken, Andy werd zo hekkensluiter van FIRC. Met drie verschillende winnaars in evenveel wedstrijden kan de Challenge 2013 nog alle kanten uit, ook bij de 2WD is het laatste word nog lang niet gezegd.
Bij de historics kon Keith Pettitt eindelijk zijn heroptreden maken. De motor deed het opnieuw naar behoren en Keith won voor Pat Anderson. Door het forfait van Peter Horsburgh, die zijn Mini niet op tijd hersteld kreeg na zijn crash in Wervik, staat Pat nu erg stevig aan de leiding bij de Historics, we verwachten echter nog een spannend gevecht tussen Pettitt en Horsburgh voor de de resterende ereplaatsen in de komende wedstrijden. Volgende afspraak in september, we wensen alle teams alvast een aangename vakantie!
![](/Images/news/2013suiker1.jpg)
![](/Images/news/2013suiker2.jpg)
preview Rallyshort Suikerstreek
De derde FIRC manche kan het kampioenschap zeker een stevige wending geven. Andy Rowe moet om professionele redenen verstek geven en zal dat waarschijnlijk ook moeten doen voor Hemicuda. Kampioen 2012 Thomson zal er niet bij zijn door een operatie aan de pols daags voordien. Tussen de vaste FIRC klanten zijn Choquet en Taylor ongetwijfeld de topfavorieten, al zal Dawe zeker stevig weerwerk bieden als de Nissan hersteld raakt. Ook Paul Boxall komt terug in de razendsnelle 205, en dit voor de rest van het seizoen. Verder geven we nog even mee dat Richard Vincent nog op zoek is naar een piloot, wie zich geroepen voelt mag mailen naar Kristof. Op zaterdagavond wordt een BBQ georganiseerd voor de deelnemers aan 20 euro pp., graag vooraf het aantal personen opgeven aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , die ook op al jullie vragen antwoord geeft. Het plan voor het rallyhotel is wat gewijzigd wegens te weinig beschikbare kamers, wel voorziet de organisatie een lijst van beschikbare plaatsen in het centrum van Tienen, waar ook de BBQ doorgaat. Deze week nog krijgt iedereen een mail met meer gedetailleerde informatie.
Grootse comeback voor Rowe in Wervik
Met 114 wagens en liefst 27 FIRC teams aan de start keek iedereen uit naar een paar stevige duels, een strijd die er helaas nooit kwam. Het begon rotslecht voor Alex Taylor, die na een behoorlijk chaotische vrijdag geen tijd meer had om te verkennen en de eerste ronde met een wit blad mocht aanvangen, niet bepaald evident in een dergelijke moeilijke wedstrijd. Nog voor de eerste proef op zaterdag waren we ook al Didier Triplet kwijt die om een onverklaarbare reden zijn motor zag oververhitten op weg naar KP1. Een noodinterventie bracht geen soelaas, over en out voor de sympathieke fransman. Didier kreeg een kwartier later al het gezelschap van zijn teammaat en Challengeleider Choquet, die na luttele wedstrijdkilometers zijn voorwiel zag afbreken, gelukkig zonder al te veel bijkomende schade. Andy Dawe kwam noodgedwongen weer met de Seat aan de start, zijn kapotte bak raakte na ORC niet tijdig hersteld. Het enige rechtstreekse duel dat zo nog overbleef was dit tussen Andy Egger en nieuwkomer Tim Daltry, die zijn debuut op belgische bodem maakte en dit beloond zag met een erg knappe 5e plaats algemeen, net voor de wilde Corsa van Egger. Verder in het veld waren er gelukkig geen problemen voor Eep en Marrie Borgers in de bekende Opels, terwijl ook Dawe vlekkeloos uitreed. Deze teams maakten zo een pak punten goed na ORC. Ook de britse rookie Tony Clements had een fijn weekend, na een afwezigheid van een paar jaar stuurde hij zijn Evo9 naar een mooie 2e plaats in FIRC en eindigde zo nog voor Alex Taylor, die na zijn voorzichtige start een enorme progressie maakte en hiervoor dus beloond werd met de laatste podiumplaats en nog 16e algemeen eindigde. Het Subaruduo Wood en Smith kende wat minder geluk, John Wood moest halfweg in de wedstrijd aan de kant met een kapotte bak. In 2012 lieten de 1e en 2e het afweten maar lukte een finish nog net, nu weigerden 3e en 4e alle dienst. Merkgenoot Allan Smith haalde wel nog net het einde ondanks even onheilspellende geluiden uit de schakeldoos, dan nog met dezelfde versnellingen ook. Het was meteen ook de eerste keer dat Allan de finish stond in Wervik, na drie mindere pogingen. Geen enkel probleem echter vooraan in het veld, daar bleek Rowe absoluut ongenaakbaar. Na een eerder bescheiden resultaat in ORC was Andy gebrand op een knalprestatie en die kwam er ook. Winst in FIRC was al snel evident, maar een 5e plaats halen in de algemene rangschikking in een dergelijk sterk bezet deelnemersveld is een absolute topprestatie! Nogal wat belgen keken weer weer raar op, vooral zij met een veel recentere wagen....
Bij de Historics deelde kampioen Allfrey de lakens uit, net voor Peter Horsburgh die goed aansloot ondanks een gebrek aan parcourskennis. Het venijn zat hem echter in de staart... In de derde ronde ging Horsbugh van de baan waarbij de Mini ondersteboven in een sloot terecht kwam. Gelukkig kon het pluimgewicht door de toeschouwers letterlijk weer op de baan gezet worden en reed Peter tot zijn eigen verbazing de wedstrijd nog uit. Even later ging autoritair leider Allfrey er onverwacht ook nog af, waardoor Pat Anderson de lachende derde was die de overwinning op zak kon steken. Een passend cadeau voor Pat, die daags voordien zijn 75e (!!!!!) verjaardag vierde. Horsburgh en Anderson delen nu de leiding bij de Historics, ook bij de moderne collega’s zit het veld kort bij elkaar, dankzij het vernieuwde scoresysteem dat enkel punten geeft aan geregistreerde teams. Het wordt bijzonder boeiend, straks in de Suikerstreek.
Wervik & Suikerstreek nieuws
Op de site van de Geko Rally van Wervik staan de onboardbeelden van alle proeven, kwestie van jullie goed te kunnen voorbereiden. De boekingen komen nu snel binnen, wacht niet meer te lang om jullie in te schrijven. De reglementen voor de komende Rally van de Suikerstreek staan ook online, deze wedstrijd heeft trouwens een volledig nieuwe KP. We kijken momenteel om een rallyhotel in te richten voor onze FIRC’ers, meer nieuws hierover volgt nog.
![](/Images/news/2013orc.jpg)
Nieuwkomers domineren ORC Canal Rally
Ondanks een paar last minute forfaits waren er opnieuw 17 teams aan de start in Oostrozebeke. Al van de eerste proef zat het er stevig op tussen tweevoudig kampioen Rowe, Alex Taylor in de opvallende Forester, titelverdediger Thomson, Andy Dawe in de sterk geëvolueerde Sunny en Paul Boxall, ook al met een vernieuwde 205, terwijl ook FIRC-debutant Choquet mooi aansloot. Het leek een erg mooie strijd te worden, maar KP2 besliste daar al anders over toen Andy Dawe de handdoek moest gooien met een kapotte bak en Alex Taylor een relatief klassiek debuut maakte in Vlaanderen door in de gracht te eindigen na een slipper in een gravelbocht. Even later ging ook Thomson er nog af, Rowe, Choquet en Boxall maakten vanaf toen de dienst uit, vooral Boxall perste op elke proef alles uit zijn Peugeot en evenaarde vaak de tijden van Rowe die moeilijk in het ritme leek te komen. De meeste progressie kwam echter van Arnaud Choquet die na een eerder voorzichtige start steeds sneller ging en in de laatste ronde uiteindelijk op gelijke hoogte kwam met Rowe. Na een hevige finale trok rookie Choquet aan het langste eind en won FIRC met 10 seconden voorsprong op Rowe, terwijl Boxall erg knap derde werd op een halve minuut van Rowe. De top drie in FIRC eindigde ook in de top 16, schitterend in het sterk bezette, 140 teams grote deelnemersveld. Om het plaatje helemaal af te maken stak Arnaud ook nog de 2WD zege op zak, een dubbel die tot nu toe alleen werd gerealiseerd door zijn landgenoot Henri Bève in Wervik 2011. Als de fransen winnen doen ze het meteen erg goed blijkbaar..
Wat verder eindigde Andy Egger die geplaagd werd door versnellingsbakproblemen, kort gevolgd door habitué Allan Smith, die eerder op de dag de schrik van zijn leven beleefde door plankgas rond te gaan, evenwel zonder erg. Didier Triplet, teamgenoot van Choquet, werd verdienstelijk 6e FIRC, na drie jaar inactiviteit. Eerste nederlander werd Marcel van Vreede, ook al nieuw in FIRC, nadat vaste klant Eep Borgers er helaas af ging in de laatste ronde na alweer een snelle wedstrijd. Marrie Borgers hield echter de eer van het team hoog door de klasse te winnen in FIRC. Verder noteren we nog de opgaves van Martin De Vere-Packford en Xavier Colpaert, waardoor uiteindelijk 9 moderne wagens de finish haalden, met Guillaume Vandamme als hekkensluiter.
Bij de historics ging de strijd tussen twee rookies, Peter Horsburgh in de Mini en Pat Anderson in de Talbot, na het forfait van tweevoudig kampioen Pettitt die daags voor de wedstrijd zijn motor in rook zag opgaan. Ondanks koppelingsproblemen kon Horsburgh standhouden en noteerde zijn eerste zege, meteen een prima debuut in FIRC. Beiden zien we straks terug in Wervik, met nog een paar extra concurrenten erbij. FIRC 2013 wordt alweer bijzonder boeiend dit jaar...
IRDC Nations Cup
In samenwerking met de ‘International Rally Drivers Club’ zal FIRC dit jaar een Nations Cup organiseren. De britten lijken favoriet aangezien ze duidelijk in de meerderheid zijn, maar de fransen en nederlanders mogen we niet onderschatten, enkel de drie beste resultaten per land komen in aanmerking.
Vooruitblik ORC Canal Rally!
De openingsmanche voor 2013 belooft alweer een topper te worden. De wedstrijd is zo goed als volzet, alle kampioenschapsrijders zijn er ook dit jaar weer bij met alweer enkele interessante nieuwe namen. Alex Taylor is een erg snelle brit met een hoogst originele wagen: een Subaru Forester! Alex werd onlangs vlot 10e op de Monteberg en is vastbesloten topresultaten neer te zetten in FIRC. Arnaud Choquet is dan weer een snelle franse piloot die we eerder al mochten begroeten met zijn BMW E30 M3, hij komt in het gezelschap van zijn landgenoot Triplet met een identieke wagen. Ook terug van weggeweest is André van Middendorp, in het gezelschap van zijn Opel collega Van Vreede. Bij de historics merken we nieuwkomer Peter Horsburgh die in de ORC eenzaam de Mini-eer mag verdedigen. Vaste klanten zoals kampioen Thomson, Andy Rowe en Andrew Dawe zullen zeker voor waardige tegenstand zorgen, net als Eep Borgers met de vertrouwde Corsa.
Voor het algemeen klassement wordt het ook spannend met ex-winnaars Lietaer (Sub WRC) en Debackere (Focus WRC) aan de start, zij worden ongetwijfeld uitgedaagd door streekrijders Cornelis (Sub WRC), Braeckevelt (M3), Claerhout (Porsche 997) of Bal (Evo X). Als extraatjes komen zowel Patrick Snijers als Freddy Loix ook aan de start, beide ook al met M3’s, terwijl thuisrijder Soenens een Fiesta WRC van de laatste generatie voorrijdt! Nog even geduld voor de actie, het wordt de moeite...
Weer een vol huis voor ORC Canal Rally!
Wie zich nog wil inschrijven voor de eerste FIRC wedstrijd van het seizoen raden we aan dit nu te doen. De kaap van 100 inschrijvingen is al vlot gepasseerd, het ziet ernaar uit dat eind volgende week al de wachtlijst wordt geopend.
Preview 2013
Hoewel het nog een eind is tot de eerste wedstrijd kunnen we jullie alvast wat nieuwtjes meedelen. Het belangrijkste is ongetwijfeld de veranderde datum voor de 6 uren van Kortrijk, die opschuift naar zondag 24 november. Alle andere wedstrijden houden hun datum, waardoor de kalender 2013 nu ook definitief vastligt. Seizoensopener ORC Canal Rally keert terug naar het ééndagsformaat, dus de showKP op zaterdag wordt niet meer georganiseerd. Dit idee bleek een schot in de roos voor het publiek, maar bracht uiteindelijk weinig meerwaarde aan het wedstrijdverloop. Er staan opnieuw 4x3 KP’s op het programma, quasi identiek aan deze van 2011. Ook de GEKO Rally van Wervik zal weer 4 rondes tellen, goed voor 95 km tegen de chrono, terwijl de Rally van de Suikerstreek trouw blijft aan zijn short-concept van 5x2 KP’s. Hemicuda Rally onderzoekt nog welke proeven er zullen uitgetekend worden, maar we kunnen al meegeven dat FRC-verantwoordelijke Jan Verschaeve eveneens meewerkt aan de organisatie van nieuwkomer 6 uren van Kortrijk, en dus ook daar het aanspreekpunt is voor de buitenlandse deelnemers. Ondertussen hebben we opvallend veel interesse voor het komende FRC seizoen. Als alle plannen worden gerealiseerd ziet het ernaar uit dat we nog stevig gaan groeien.
*UPDATE* Datum Hemicuda is gewijzigd. De rally vindt nu plaats op 15 september ipv de 29e!
VAS-bijdrage 2013
Aan de technische kant van het reglement verandert niets, wel zal in 2013 een VAS-recht van 80.00 euro per (co)piloot gevraagd worden, deze éénmalige bijdrage geldt voor het hele FRC-seizoen (ter vergelijking: het VAS-recht voor één wedstrijd is vastgelegd op 55.00 euro...). Deze maatregel is door VAS in het leven geroepen wegens het steeds stijgende aantal deelnemers met een (inter)nationale licentie in VAS-wedstrijden, waardoor de federatie veel inkomsten misloopt. Eerder overleg met RACB bracht geen enkel soelaas. Dit betekent dus ook dat we in ruil automatisch alle FRC-teams gaan registreren die deze bijdrage betalen, dit kan cash bij inschrijving in één van de FRC-wedstrijden. One-shots die punten afsnoepen van de kampioenschapsrijders behoren hiermee dus tot het verleden. Ook het puntensysteem is licht gewijzigd tegenover vorig seizoen, kort samengevat wordt de startbonus belangrijker waardoor de vaste rijders nog beter beloond worden, ongeacht de uitslag. Meer info hierover krijgt u bij Ward.
Voorlopige kalender 2013
Ondertussen staan de voorlopige wedstrijddatums voor 2013 online. Deze moeten nog bevestigd worden door de VAS, dus als er nog wijzigingen aankomen horen jullie dat zo snel mogelijk. FRC 2013 telt weer 5 wedstrijden, met naast de klassiekers als opvallende nieuwkomer de ‘6 uren van Kortrijk’. Deze rally werd met succes georganiseerd in de jaren ‘70 en ‘80 en genoot indertijd een stevige reputatie wegens het snelle, aartsmoeilijke parcours vol valstrikken. Het nieuwe gemeentebestuur van de stad Kortrijk heeft nu Vincent van Quickenborne als burgemeester, niet alleen een rallyfanaat maar ook occasioneel navigator van streekpiloot Tuur Vandenabeele. Hoeft het nog gezegd dat het enthousiasme erg groot is om deze legende nieuw leven in te blazen? Meer info over de nieuwe proef volgt uiteraard in de komende maanden, het wordt alvast een compacte wedstrijd in de stijl van de andere FRC-proeven.
FRC feest & prijsuitreiking 2012 in Ieper
Zoals we hier al aangekondigd hebben houden we ons feestje opnieuw in Ieper, op zaterdag 24 november. We nodigen jullie uit in dezelfde zaal als vorig jaar, in bijlage vinden jullie een plan. De Klepper is slechts 10’ wandelen van het stadscentrum, wie met de wagen komt raakt ook makkelijk ter plaatse, er is een ruime parking. Vermijd wel de buurt rond de Meense Poort, daar zijn wegenwerken. We serveren jullie opnieuw een selectie verse, zelfgemaakte lekkernijen, zoals oa Cassoulet, traditionele Vlaamse stoverij en onze ondertussen wereldberoemde groentestoemp.
Om alles lekker af te sluiten is er naast de koffietafel ook een ruime selectie streekbieren met bijhorende kazen. Proeven en kopen kan ook. (Co)piloten schuiven gratis aan, gasten betalen 20 euro pp. Wacht niet te lang meer om jullie komst te bevestigen, we hebben nu al ruim 50 reservaties. We kijken er alvast naar uit om jullie weer terug te zien!
Thomson wint Hemicudaanse thriller
De finale van FRC 2012 startte in de slechtst mogelijke omstandigheden. Hevige regen daags vooraf, gelukkig met een mooi zonnetje op de wedstrijddag zelf, veranderden de proeven in een schaatsbaan. Iedereen startte op eieren om geleidelijk in het ritme te komen. De wedstrijd was voor Fabrice Wattinne echter al over voor hij goed en wel begonnen was. Na de eerste ronde verloor de Historic Saab alle remvloeistof, game over. Dit reduceerde het Historic duel tot drie teams: Gary Lomas, die de TR7 zeker aan de finish wou brengen en daar ook in slaagde, met voor hem een stevig gevecht tussen Keith Pettitt en Les Allfrey. Keith moest winnen om nog een waterkans te maken op de titel, terwijl Les alleen hoefde te finishen. Los van alle beslommeringen in het kampioenschap besloten beide heren er toch stevig voor te gaan, uiteindelijk trok Pettitt aan het langste eind en won de wedstrijd, terwijl Les Allfrey met zijn tweede plaats de titel op zak mag steken, evenwel na een paar warme momenten met een geblokkerde gaskabel.
Bij het modern geweld bleef de titelstrijd zoals verwacht ultraspannend. Eep Borgers stond klaar voor een strakke wedstrijd maar de weersomstandigheden beslisten er anders over. De Corsa Max had de grootste moeite om grip te vinden, Eep werd zelfs ruim vooraf gegaan door zijn eigen nageslacht Marcel in de Astra gr.N, maar een lekke band in de allerlaatste proef zorgde ervoor dat de hiërachie in de eindstand toch volgens leeftijd was. Marrie Borgers gaf al vroeg in de wedstrijd op met hardnekkige spierpijn. Dit betekende dus dat het aantal titelkandidaten tot twee werd gereduceerd, Andrew & Andrew... Dawe bleek de revelatie van de wedstrijd, de Nissan ging als een raket en na wat aanpassen besloot hij resoluut de aanval in te zetten op een wat verraste Thomson. Beide heren namen de hele wedstrijd alle risico’s, niet gehinderd door een reeks schuivers en kleine sorties, en bleken voor de start van de laatste proef ex aquo te staan!! Nog één keer ging alles uit de kast, en uiteindelijk kon Thomson het verschil maken. Dawe kende iets minder geluk en finishte met een motor die op drie cilinders bleek te draaien, maar pakt wel mooi de 2WD titel, na bijna een volledig seizoen in de kleine Seat Arosa, zonder twijfel de traagste auto van het hele FRC-veld. Na een vol jaar bedraagt het verschil tussen beide teams amper 10 seconden, ook de algemene eindklassering is voor beide piloten eentje nom trots op te zijn: Thomson pakt een schitterende 7e plek, Dawe wordt prachtig 9e. Ook de rest van het pak reed zonder al te veel kleerscheuren uit. Allan Smith, Garry Elswood en de Borgersen finishten mooi in het middenveld, dat werd afgesloten door Sebastien Marquilly. Niet slecht in een wedstrijd waar alweer een derde van de deelnemers eruit ging.... De algemene overwinning ging naar Andy Lefevere in de M3 CSL, voor Cornelis in de Subaru S5 en Coene in de Evo X.
Het FRC-team feliciteert de terechte kampioenen na een weergaloos seizoen, en bedankt iedereen die erbij was in wat alweer een succesvol FRC-jaar bleek. Ondertussen komen de voorbereiding voor 2013 op gang, binnenkort meer nieuws, we hopen alvast op evenveel spanning als dit jaar. In afwachting gaan we zeker nog een leuk feestje bouwen op 24 november.
Preview Hemicuda
De finale is ingezet. Het is onmogelijk om te voorspellen wie kampioen 2012 wordt. Andrew Thomson lijkt de beste papieren in handen te hebben met enkel Allan Smith in dezelfde klasse. Andrew Dawe heeft eindelijk de langverwachte Sunny GTI ter beschikking, en kan zo Eep Borgers bekampen, ook al in dezelfde klasse. Hoe dan ook, het verschil aan de meet zal uiterst minimaal zijn. Ere wie ere toekomt! Bij de Historics lijkt de strijd gestreden, als Les Allfrey niets overkomt wordt hij kampioen, maar in rally weet je nooit. Hemicuda Rally wordt dit jaar verreden over een grondig gewijzigd parcours, dit kan natuurlijk ook voor één of andere verrassing zorgen. Er zijn dit jaar slechts twee proeven ipv drie, ten gevolge van wegenwerken in de regio. De kilometers tegen de klok blijven echter zo goed als ongewijzigd tgo 2011. Een link naar de onboard beelden van de proeven vindt u op hemicuda.be, het weer belooft redelijk droog te worden na de regen van de laatste dagen.
FRC feest en prijsuitreiking op zaterdag 24 november 2012
Dit jaar organiseren we ons afsluitend feestje opnieuw in Ieper, in dezelfde zaal. Een gemakkelijke beslissing na de erg positieve commentaren vorig jaar. We bieden een nog ruimere keuze aan hapjes, en een fuif met DJ achteraf. Zoals de voorbije jaren eten (co)piloten opnieuw gratis, gasten betalen 20 euro. Meer details komen binnenkort online.
Eerste winst voor Rowe in Staden
Het stevige FRC-veld in Staden nam de start onder een loden zon, de proeven lagen er erg snel bij maar waren even heet als stoffig. Het eerste slachtoffer werd Paul Boxall, die na een een paar kanontijden in de top twintig zijn 205 aan de kant moest zetten met elektrische storingen. In zijn spoor volgden de fransen Lehouck en Perrin die er allebei afgingen, net als de Vere-Packford die verraden werd door een lekke band. John Legg mocht halfweg de wedstrijd ook aan de kant met een kapotte koppakking, eerder sneuvelde Marcel Borgers met een stukke steekas, even later gevolgd door pa Eep met motorschade en Huw Reed met een vastgelopen bak. Technische leed zorgde voor een lawine aan opgaves in de tropische temperaturen, als de techniek het wel hield bleken de grachten voor velen wel erg dichtbij. Opeenvolgende crashes stuurden het wedstrijdverloop compleet in de war, diverse proeven werden geannuleerd. Tweevoudig kampioen Rowe hield echter het hoofd koel, ontweek alle valstrikken en reed op regelmaat naar de FRC overwinning ondanks een motor die eerder door ezels leek aangedreven. Allan Smith maakte alle leed van het seizoen goed door erg knap tweede te eindigen na een voorzichtige wedstrijd, met in zijn spoor Guillaume Vandamme die zijn goede vorm bevestigde, zijn beste FRC resultaat ooit neerzette met een prachtige derde stek en ook nog het 2WD klassement won voor Garry Elswood op de vierde plaats algemeen. Andy Dawe pakte weer mooie punten in de Seat, Andy Thomson deed net hetzelfde in de gelegenheids Civic, terwijl Marrie Borgers de eer van de familie redde met een probleemloze rally. De Challenge wordt nu wel erg spannend met drie kanshebbers op de titel: Thomson, Borgers en Dawe, die op een zucht van elkaar staan in het modern klassement.
Bij de Historics stond geen maat op Les Allfrey en Keith Pettitt, die de hele rally haasje over speelden. Dit gevecht kon niet in stijl worden beëindigd door de annulatie van de laatste proeven wegens de zoveelste crash. Keith pakte zo zijn eerste overwinning van het seizoen voor Les, deze laatste staat nu wel erg dicht bij de titel na de opgave van Henri Hardiment met een kokende motor, ook Fabrice Wattinne mocht zijn mooie Saab aan de kant zetten met een kapotte koppeling, waardoor Yaneck Damé verrassende derde werd in zijn kleine Peugeot 104. Iets meer dan de helft van de ingeschreven teams haalde de eindmeet in deze loodzware wedstrijd, Hemicuda wordt ongetwijfeld bijzonder boeiend...
Vooruitblik Rally van Staden
Met 26 ingeschreven FRC teams mag de organisatie alvast het seizoensrecord noteren, misschien ook wel het recordtempo waarin de rally volboekt raakte (130 inschrijvingen in een paar weken...). Alle vaste klanten zijn er weer bij, we merken ook de terugkeer van Andy Rowe, John Legg (net vader geworden) en John Morgan. Nog een opvallende naam is Ferdi Biesheuvel met een Subaru WRC, meteen een speelkameraad voor de andere WRC’s, aangevoerd door nationale trots Freddy Loix aan het stuur van een 307 WRC. Ook is er een ruime franse delegatie aanwezig, benieuwd hoe zij gaan scoren. De Challenge zal ongetwijfeld ook na Staden spannend blijven, want alle kampioenschapsleiders rijden in verschillende klassen, zo blijft Andy Dawe in de Arosa en start Andrew Thomson dit keer in een gehuurde Honda Civic, terwijl Eep Borgers zijn vertrouwde Corsa Max aan de start brengt. Ook bij de Historics ligt alles nog open, Keith Pettitt kan aansluiting bij de kop vinden, maar zal wel Les Allfrey moeten verslaan, terwijl deze laatste op regelmaat ook weer een goede zaak kan doen. De proeven zijn weinig gewijzigd tegenover 2011, op Youtube kunnen alvast de onboardbeelden bekeken worden via deze links:
http://www.youtube.com/watch?v=dL9hGFTgKyE&feature=youtu.be
http://www.youtube.com/watch?v=tvlrA8SB1Po&feature=youtu.be
http://www.youtube.com/watch?v=9zpIWFUe5X0&feature=youtu.be
Nederlandse revolutie in Rallyshort Suikerstreek
Nog voor de wedstrijd van start ging waren er een paar verrassende wendingen. Andy Dawe kwam noodgedwongen weer aan de start met de Seat Arosa wegens onheilspelllende geluiden uit de nieuwe Nissanmotor tijdens een laatste testrit. Keith Pettitt gaf zelfs ter elfder ure nog forfait, ook al wegens onvoorziene mankementen aan de Escort, een zelfde probleem was er voor Chris Rixon. De splinternieuwe, in Historic ingeschreven Mk.1 van Richard Lewsey bleek dan weer voorzien van een niet zo historische Mondeomotor annex sequentiële bak, waardoor er onverwacht een nieuwe moderne concurrent bijkwam. Hoewel 10 teams wat mager leek naar FRC normen was de strijd echter des te spannender. In de eerste proeven ontstond meteen een gevecht tussen Andy Thomson en die andere FRC nieuwkomer Edwin Abbring. Halfweg de wedstrijd ging Andy echter van de baan, weliswaar zonder veel erg maar de wagen stak stevig vast in een greppel, bijna zes minuten gingen verloren. Op twee proeven van het einde was het dan helemaal afgelopen toen de voorophanging brak. Ondertussen waren we ook al Marcel Borgers kwijt met een kapotte bak, terwijl Martin De Vere-Packford zijn erg knappe tijden niet beloond zag toen de koppeling stuk ging met de finish in zicht. Edwin Abbring reed zo verdiend naar de overwinning na zes jaar inactiviteit. Hiervoor is echter een goede reden, alle steun ging die jaren naar zoon Kevin, we weten allemaal waar die nu staat. Misschien wacht dochter Kelly die dit weekend navigeerde dezelfde toekomst? Landgenoot Eep Borgers reed een foutloze wedstrijd en werd mooi tweede voor Allan Smith die zijn eerste resultaat van het seizoen neerzette. Richard Lewsey werd na een voorzichtige maar probleemloze wedstrijd meteen vierde, terwijl Andy Dawe alweer de klassezege wegkaapte en zo in alle discretie naar de kop van het klassement doorstoot in het gezelschap van Eep Borgers! Henri Hardiment deed hetzelfde bij de Historics en deelt nu de leiding met Gary Lomas en Les Allfrey. Marrie Borgers sloot de rangen, de nederlandse familie bezet nu drie plaatsen in de top vijf van het klassement. De Challenge wordt duidelijk een thriller dit jaar, met nog twee wedstrijden te gaan kan het nog alle kanten uit in alle klassementen. De Rallyshort van de Suikerstreek was nieuw voor alle buitenlandse deelnemers, met een razendsnel parcours op vlot beton dat niet vergelijken valt met de overige FRC wedstrijden. Het erg compacte karakter en de prima organisatie van de wedstrijd vielen duidelijk in de smaak. Een meer dan geslaagd debuut dus voor autoclub TRT, dit smaakt naar meer!
Vooruitblik Rallyshort van de Suikerstreek
De inschrijvingens sluiten straks, er worden een 80-tal teams aan de start verwacht in Tienen. Grote afwezige is Andy Rowe, die verstek moet geven wegens professionele verplichtingen. Dit betekent dat Andy Thomson een uitstekende zaak kan doen in de Challenge, tenzij hij tegenwind krijgt van Andy Dawe die opnieuw met zijn Nissan Sunny start, voorzien van een nieuwe, snellere motor. Vaste waarden Allan Smith en Martin De Vere-Packford zijn er ook weer bij, net als de familie Borgers. Ook Edwin Abbring kan voor een verrassing zorgen met zijn M3. Bij de Historics kunnen zowel Keith Pettitt en Henri Hardiment mooie punten scoren na de pech van de vorige wedstrijden, tenzij nieuwkomer Richard Lewsey hun plannen doorkruist. De weersvoorspellingen zijn veelbelovend, het wordt ongetwijfeld weer een fijn weekend straks in en om Tienen.
Geko Wervik Rally: dubbele winst voor Thomson
Een paar last minute forfaits zorgden voor een interessant deelnemersveld in Wervik. Pattisson kon er niet bij zijn door electronische problemen, ook kampioen Rowe kreeg zijn auto niet op tijd gemaakt na de motorbreuk in Canal Rally. Andy Thomson kon zo een uitstekende zaak doen in het kampioenschap en loste die verwachtingen ook in. Na een vlekkeloze wedstrijd parkeerde hij de Focus op de eerste FRC-positie, ruim voor 4WD collega John Wood, die na 22 jaar (!) afwezigheid zijn wederoptreden maakte met de Subaru gr. A. Ondanks schakelproblemen reed John de wedstrijd zonder kleerscheuren uit en finishte als 3e FRC-piloot voor de franse BMW van Olivier Losfeld. Minder goed verging het Allan Smith, die na een klein brandje de wagen wijselijk aan de kant zette, ook de franse toppiloot Paul Chieusse gooide kort daarna de handdoek met oliedrukproblemen. Martin de Vere-Packford werd het volgende slachtoffer met een kapotte koppeling, gevold door Marrie Borgers die in de laatste ronde nog tot opgave gedwongen werd met een stukke dynamo. In de 2WD-klasse bleken vader en zoon Borgers ongenaakbaar, Andy Dawe scoorde ook weer belangrijke punten in de kleine Seat tussen de fransen Dhaine en Marquilly. Voor de volgende wedstrijd zal de snelle Nissan Sunny van Andy weer van de partij zijn, Eep zal er zo een leuke speelkameraad bijhebben.
Bij de Historics tenslotte speelden Gary Lomas en Keith Pettitt de hele wedstrijd haasje over, tot Pettitt in het zicht van de finish ook al moest opgeven met technisch euvel. Lomas pakt zo net als Thomson niet alleen de overwinning, maar meteen ook de leiding in het kampioenschap, weliswaar gedeeld met Les Allfrey. In deze traditioneel zware wedstrijd moest weer bijna de helft van de deelnemers opgeven, de algemene overwinning ging verrassend naar Mathias Viaene, die eigenlijk kwam testen voor Ypres rally met de Peugeot S2000, voor thuisrijder Tanghe in de BMW Compact. Historic winnaar Glenn Jannsens werd derde algemeen, geen enkele van de vloot WRC’s haalde de finish...
Reglementen Shortrally van de Suikerstreek
Alle info over de Shortrally van de Suikerstreek staat online op www.autoclubtrt.be (download reglementen) , een lijst van hotels en B&B’s vind je dan weer via deze link.
Aarzel niet Björn te contacteren voor verdere inlichtingen.
Vooruitblik Wervik Rally
Meteen na de ORC Canal Rally lopen de inschrijvingen als een trein voor Wervik, de kaap van honderd is intussen al overschreden. De vaste FRC-klanten zijn er natuurlijk weer bij, we verwelkomen ook nieuwe namen als Dave Patisson en John Wood, benieuwd wat ze straks gaan presteren. Ook de franse delegatie is traditioneel sterk vertegenwoordigd in Wervik, de zes ingeschreven teams worden aangevoerd door Paul Chieusse in de 307 WRC. Paul zal genoeg speelkameraden hebben, er staan ook nog drie Subaru’s WRC aan de start en vier Peugeots S2000, met als absolute publiekstrekker Freddy Loix die de Geko Ypres Rally komt voorbereiden. Nog meer teams hebben trouwens dezelfde plannen,verwacht dus nog een reeks snelle Evo’s en een pak topbolides uit de Historic divisie. Helaas noteren we ook het forfait van Chris Rixon, die zijn Saxo niet op tijd hersteld krijgt na de klap in Oostrozebeke, en hopen we dat Andy Rowe de motor van zijn Evo tijdig hersteld krijgt. De proeven zijn grotendeels dezelfde als vorig jaar, met hier en daar een paar kleine wijzigingen. Ondertussen zijn ook de bermen gemaaid, dus kan er weer lekker diep gecoupeerd worden.
Thomson doet prima zaak in ORC Canal Rally
De openingswedstrijd van de FRC 2012 slaagde erin om meteen al de gevestigde waarden grondig dooreen te schudden. Tweevoudig kampioen Rowe nam een kanonstart op de nieuwe, overbevolkte showKP, maar hoorde na een paar ronden plots onheilspellende motorgeluiden. De nieuw opgebouwde Evo 3 raakte nog terug in het servicepark, maar ondanks de ruime sleuteltijd kon de Mitsu niet volledig hersteld worden. Op zondag was het helemaal over en uit op weg naar de eerste proef: een gebroken aandrijfriem met bijhorende motorschade dwong Andy en Cat aan de kant. Een ander slachtoffer was Chris Rixon, die met een blokkerende bak op een betonblok ging. Na hard werken kon de wagen nog net hersteld worden, Chris zou ook uitrijden. Minder goed verging het Garry Elswood, die plots alle motorolie zag verdwijnen, helaas ook op de uitlaat met een klein brandje. Uiteindelijk zonder veel erg, helaas wel met opgave als gevolg. Ondertussen ging de nederlandse topper Jeroen Swaanen zoals verwacht stevig door, met na een klein euvel een tweede plaats algemeen, uiteraard eerste FRC. Jeroen rijdt echter niet de volledige Challenge, de lachende tweede was dus Andy Thomson in de Focus. Andy had het de hele wedstrijd stevig aan de stok met zijn landgenoot Paul Boxall, nieuw in de FRC, maar haalde het uiteindelijk met een tiental seconden voorsprong op de razende 205. Paul plant nog een paar wedstrijden in FRC, net zoals zijn collega nieuwkomer Andy Egger in de al even woeste Corsa, maar ook zij rijden niet alle manches. Dit belooft dus voor het vervolg van de Challenge. Vooral Eep Borgers doet zo een prima zaak in de 2WD Cup, samen met Andrew Dawe, aan de start met een erg bescheiden Seat Arosa in afwachting van de nieuwe Nissan motor. Ook Martin De Vere-Packford scoort mooie punten, vooral omdat de fransman Marc Duponchel voorlopig geen verdere wedstrijden plant. Ook het verdere programma van zijn landgenoten Lehouck en Vandamme moet nog bepaald worden.
Bij de Historics was het scenario ongeveer gelijkaardig als bij de moderne. Kampioen Keith Pettitt moest al erg vroeg opgeven met een geblokkeerde bak, later ging ook Hardiment aan de kant met een kapotte benzinepomp. Les Allfrey haalde opnieuw alles uit de Mini en won uiteindelijk makkelijk voor de nederlandse nieuwkomer Paul Pennock. Voor de eerste keer aan de start in ORC, en meteen al de eer om als eerste van start te gaan op de showKP op zaterdag. Vol zenuwen, maar Paul wende al snel aan de proeven en reed een prima wedstrijd. Op regelmaat kunnen ze zeker goed eindigen in de FRC, op termijn misschien de britten bedreigen? Binnen twee weken spreken we opnieuw af in Wervik, benieuwd wat daar zal gebeuren.
Nummers ORC Canal Rally
2 | Swaanen Jeroen | NL | Buysmans Robin* | B | Ford Focus WRC 08 | 3I |
6 | Rowe Andy | UK | Lund Cat | UK | Mitsubishi EVO3 | 3I |
19 | Thomson Andrew | UK | Vincent Richard | UK | Ford Focus | 3I |
36 | Borgers Eep | NL | Van De Wardt Peter | NL | Opel Corsa C Max | 3G |
48 | Smith Allan | UK | Graham Stanley | UK | Subaru Impreza STI | 3I |
52 | Dawe Andrew | UK | Waldron Ernie | UK | Nissan Sunny | 3G |
63 | Duponchel Marc | FR | Turpin Dominique | FR | BMW 325 I | 3I |
71 | Boxall Paul | UK | Butler Teresa | UK | Peugeot 205 | 3G |
73 | De Vere-Packford Martin | UK | Bruyneel Yves* | B | Peugeot 306 Rallye | 3G |
74 | Lehouck Bernard | FR | Vandamme Philippe | FR | BMW 320I | 3G |
75 | Borgers Marcel | NL | Lipholt Patrick | NL | Opel Astra | 3G |
79 | Wheeler Dave | UK | - | - | Peugeot 106 | 3F |
80 | Vandamme Guillaume | FR | Delessale Sylvain | FR | Peugeot 205 Rallye | 3F |
81 | Egger Andy | UK | Thomson Val | UK | Vauxhall Nova | 3F |
84 | Borgers Marrie | NL | Van den Heuvel Monique | NL | Opel Corsa A | 3F |
87 | Elswood Garry | UK | Graham | UK | Citroen Saxo VTS | 2C |
89 | Rixon Chris | UK | Hutchings Tom | UK | Citroen Saxo | 2C |
Total: 17 | ||||||
5 in Class 3I | ||||||
6 in Class 3G | ||||||
4 in Class 3F | ||||||
2 in Class 2C |
Vooruitblik ORC Canal Rally
Voor het derde jaar op rij is de wedstrijd al geruime tijd volgeboekt. Niet enkel de kwantiteit telt, ook de kwaliteit van het deelnemersveld heeft nationale allures, met liefst zes WRC’s! Naast de Subaru- delegatie met tweevoudig winnaar Melissa Debackere (Impreza S10), Ruben Maes (Impreza S9), Paul Lietaer (Impreza S6), Bert Cornelis (Impreza S5) en Philip Eggermont (Impreza S5) komt ook de nederlandse topper Jeroen Swaanen naar Oostrozebeke afgezakt, aan het stuur van de NCRS Focus WRC. Verder is er nog de vloot GT's, aangevoerd door de spectaculaire Porsches GT3 van Tim Vanparijs en Chris Debyser, met als voornaamste uitdagers streekpiloten Kurt Braeckevelt en Lorenzo Bossu (beide BMW M3) en een waslijst snelle Mitsubishi Evo’s van oa Bert Coene, Filip Barbier, Koen Beyne en Filip Pyck, kortom alle ingrediënten zijn aanwezig voor een absolute topwedstrijd. Om het plaatje helemaal af te maken is ook de Historic-delegatie quasi voltallig, zodat we in alle categoriën een mooie strijd kunnen verwachten.
Flanders Rally Challenge is ook weer ruim vertegenwoordigd met 23 franse, britse en nederlandse teams, aangevoerd door de razendsnelle brit Andy Rowe Ook landgenoot Andy Thomson zal zeker een rol van betekenis spelen, terwijl de goedlachse nederlander Eep Borgers veel verwacht van zijn herbouwde Corsa Max. We zijn benieuwd wat zijn landgenoot en FIRC-nieuwkomer Paul Pennock gaat presteren in de Historic, tegenover vaste waarden Allfrey, Hardiment en tweevoudig kampioen Pettitt. Ook de franse delegatie zal ongetwijfeld zijn ding gaan doen in de kleinere klassen.
De grootste nieuwigheid voor deze zesde editie is ongetwijfeld de showKP op het industriepark D’Hooie in Wielsbeke op zaterdagavond, een absloute primeur in het vlaamse rallykampioenschap. In deze rondkoers wordt het spektakelpunt op het terrein van stortbeton Declercq de absolute publiekstrekker. Belangrijk om weten is dat de toegang tot het terrein van Declercq strikt getimed is tussen 18u en 18u45, op tijd aankomen is dus de boodschap. Op zaterdagavond komen de wagens na de showKP trouwens opnieuw over het podium, gevolgd door een ruime serviceperiode. Om de sfeer er in te houden is een gratis optreden van de cover groep Evergreens in de tent op het rallycentrum.
Op zondag is er eveneens uitgebreide randanimatie voorzien, met als topper doorlopend gratis testritten met de Polaris quads en alleterreinvoertuigen op het parcours nabij Ettingen. Wie even van het offroad gevoel wil proeven, grijp uw kans! Ondertussen wordt er ook met miniatuurwagens geracet in de Brengierzaal in het rallycentrum. R/C club MRCZ uit Zwevegem houdt namelijk tijdens de rally een 24uurs race voor telegeleide auto’s. Een aantal wagens worden gesponsord door deelnemende rallyteams, de wedstrijd gaat van start zaterdag om 16u, de dambordvlag valt op zondag op hetzelfde uur. Kortom, opnieuw is er tijdens het rallyweekend voor elk wat wils, als de weergoden opnieuw meewillen wordt de ORC Canal Rally zonder twijfel opnieuw een groot feest.
Challenge nieuws
Op de laatste FRC vergadering werd beslist om het prijzenpakket aan te passen. De voorbije twee jaar won enkel de algemene kampioen vijf gratis deelnames, voor 2013 zal de 2012 kampioen bij de Moderne drie gratis starts krijgen, de kampioen Historic twee. Op deze manier wordt het prijzenpakket beter verdeeld. De beker voor snelste 2WD blijft uiteraard. We kijken uit naar extra sponsors om het prijzenpakket nog uit te breiden, evenwel geen gemakkelijke opdracht in de huidige tijden. Een aantal teams drongen aan op een verplichte registratie voor de vaste FRC deelnemers, terwijl andere teams daar weer niet voor te vinden waren. Ook binnen FRC heerste hierover verdeeldheid, dus werd er gestemd. Een duidelijke meerderheid koos voor een open kampioenschap, dus komt er geen registratie. Tenslotte is het jullie misschien opgevallen dat het logo veranderd is. Op vraag van een aantal betrokken partijen is de "international" uit de titel verwijderd, wegens mogelijke verwarring met andere, officiële, internationale organisaties...
Vooruitblik ORC Canal Rally
Met nog anderhalve maand te gaan staat de teller al op ruim 100 deelnemers, waaronder 20 FRC teams. Gezien het maximum van 150 wagens is de wedstrijd binnenkort zeker volgeboekt, wie nog wil meedoen, schrijf NU in, anders komt u op de wachtlijst. Inzake deelnemers staat al heel wat mooi volk op de lijst: 3 Subaru WRC's voor oa tweevoudig winnaar Melissa Debackere, en diverse snelle achtertrekkers zoals de Porsche GT3 van spektakelpiloot Tim Vanparijs en diverse BMW 's M3, ook het Historic startveld is weer indrukwekkend met 3 BDA Escorts en een pak snelle Porsches. Bij FRC kijken we vooral uit naar de strijd tussen Andy Rowe in de vernieuwde Evo 3 en John Morgan, die de Escort Cosworth weer van stal haalt. Verder melden we nog dat KP Oostrozebeke ondertussen volledig is gewijzigd, de andere 2 proeven op zondag blijven dezelfde. De inkom op alle proeven op zondag is nog steeds gratis, voor de gloednieuwe showKP op zaterdagavond betaalt u 5 euro. Hierbij vindt u ook de reglementen voor ORC Canal Rally
Geko Wervik Rally 2012
Twee weken na ORC wordt er alweer FRC gereden, dit keer in Wervik. Inzake deelnemers is het nog vrij rustig, hoewel er al één grote naam aangekondigd is, de franse toppilot Paul Chieusse aan het stuur van de Peugeot 307 WRC. De rally is iets ingekort en telt nu exact 100km KP en 100km verbinding, wat betekent dat ook de inschrijving goedkoper is. Een aantal KP's zijn licht hertekend, de wedstrijd blijft verdeeld over 5 rondes van 3 KP's. De organisatoren hebben ook een originele prijs bedacht: 1000 euro korting bij deelname aan de Ypres Rally voor een niet-regionale winnaar. Nederlandse teams die willen meedoen aan GEKO Ypres Rally kunnen alvast hun kans wagen, als de overwinning toch niet weggekaapt wordt is Wervik alvast een prima voorbereiding op Ieper.
ORC Canal Rally 2012
De eerste ronde van de FRC 2012 komt stilaan dichterbij. Op 26 & 27 mei zijn jullie allen weer van harte welkom in Oostrozebeke voor de zesde ORC Canal Rally. De grootste nieuwigheid voor dit jaar is een showKP op zaterdagavond, vlak na de technische keuring. Het gaat om een proef van vier rondes op een industriepark, hierbij inbegrepen een spektakelpassage dwars door het bedrijf Declerq, gespecialiseerd in beton en zand voor de bouwnijverheid.... We verwachten erg mooie drifts op deze unieke locatie, vandaar dat we er ook een publieksarena gaan inrichten. Op zondag rijden we dan weer 4x3 KP's, haast identiek aan deze van vorig jaar. Ook het servicepark wordt anders ingedeeld, dit om het comfort van deelnemers en toeschouwers nog te verhogen. De inschrijvingen zijn ondertussen open, hoewel we nog twee maanden verwijderd zijn van de wedstrijd hebben de eerste teams zich al aangemeld. Hiervoor is natuurlijk een goede reden, we herinneren ons allen nog levendig de massale overboeking van 2011. Om dit luxeproblem op te lossen is de timing wel uitgerokken naar 150 auto's, maar toch ziet het ernaar uit dat het weer te krap zal worden, aarzel dus niet meer te lang als jullie zeker willen zijn van deelname. We herinneren jullie er ook nog eens aan dat er een premie van 500 euro ligt te wachten op het FRC-team dat het algemene klassement wint, moeilijk maar zeker niet onmogelijk...
FIRC 2012: het eerste nieuws
Binnen een paar maanden start het derde FIRC seizoen, de organisatoren van de eerste wedstrijden zijn uiteraard al volop bezig met de voorbereidingen. De openingswedstrijd, ORC Canal Rally op 26&27 mei, heeft alvast een prima aanbieding in de etalage: in samenwerking met de FIRC-sponsors biedt de organisatie namelijk 500 euro prijzengeld voor een buitenlands team die erin slaagt om de algemene overwinning weg te kapen! Wie verslaat de Belgen? Wie durft de uitdaging aan? We zijn benieuwd... Verder staat ook nog een interessante uitbreiding van de wedstrijd op stapel, maar zolang niet alle vergunningen definitief in orde zijn geven we hierover nog geen verdere uitleg. De 2e ronde van FIRC, de GEKO Rally van Wervik op 8&9 juni, zal in grote lijnen dezelfde zijn als de vorige editie. Twee proeven worden licht gewijzigd, inclusief een showKP met rondkoers. We herhalen met plezier nog eens dat alle teams die op het FIRC feest aanwezig waren hun beloofde korting krijgen op hun inschrijving voor deze wedstrijd.
Het grootste nieuws voor 2012 is uiteraard de nieuwe wedstrijd, de Rally van de Suikerstreek, op 1 juli. Deze proef situeert zich in Tienen nabij Brussel, en biedt een uniek parcours. Vergeet de asfaltwegjes uit West-Vlaanderen, verwelkom de supersmalle, ultratechnische betonwegen uit deze regio. De twee proeven, verreden over 5 rondes, tellen beide ongeveer 8km en bestaan uit een aaneenschakeling van snelle, blinde bochten op "holle" wegen. Duidelijk een parcours voor durvers, waarbij ook de co een érg belangrijke rol speelt. Grachten zijn er nauwelijks, wel hoge bermen. Het servicepark bevindt zich trouwens in het dorpje Hoegaarden, beroemd om zijn Witbier, in de schaduw van de brouwerij. De verbindingsritten zijn erg beperkt, het ritme ligt hoog, en de wedstrijd geniet een uitstekende reputatie om zijn gemoedelijke sfeer, redenen genoeg om erbij te zijn. Voor info over hotels en campings: http://www.tienen.be/showpage.aspx?id=820 of contacteer de FIRC-verantwoordelijke Björn Dotremont: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Op het einde van de maand steken we de koppen bij elkaar om de laatste technische wijzigingen te bespreken, meer nieuws binnen een paar weken. Toch nog even herhalen dat HANS dit jaar verplicht is!
FIRC prijsuitreiking
We bedanken hierbij alle teams die de trip naar België maakten voor de prijsuitreiking en het fijne feestje voor en na. Onze felicitaties aan Cat & Andy, Val & Neil en Keith & James voor hun welverdiende titels, en een welgemeende dank aan GEKO Rally van Wervik voor het vroege kerstcadeau aan alle aanwezige teams. De kalender voor 2012 staat online, afspraak volgend jaar voor een nieuw en schitterend FIRC-seizoen! Mer nieuws komt binnenkort online.
FIRC Kampioenenviering 2011 Eerst en vooral willen we jullie feliciteren voor alweer een prachtig FIRC-seizoen. Aan alle piloten, copiloten, servicemensen en teamleden: BEDANKT!! Zonder jullie bijdrage is er van een kampioenschap als dit geen sprake. Voor we in 2012 weer benzine en rubber gaan verbranden, nodigen we jullie en je vrienden alvast uit op de Kampioenenviering 2011. Het FIRC-team kookt zelf voor jullie, bijgestaan door twee locale chefs. Bereid jullie maar voor op een fijne avond met plaatselijke specialiteiten, koud en warm, gepresenteerd als walking dinner. We verwachten jullie op zaterdag 26 november in zaal 'De Klepper', Kanteelpad 4 - 8900 Ieper, vanaf 19u. FIRC piloten en copiloten eten gratis, de rest betaalt 20 euro, drank aan democratische prijzen. De hele avond lang is er een videowall met een terugblik op het VAS seizoen 2011, aangevuld met exclusieve retrobeelden. Net als vorig jaar verzoeken we om vooraf jullie komst, met het aantal personen te bevestigen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor 20 november. We kunnen nu al een pak boekingen noteren, wacht dus niet al te lang om jullie komst te bevestigen. Voor een feestje kunnen we moeilijk een wachtlijst aanleggen... Voor wie met de camper komt: vlak naast de zaal is er een grote en erg nette camping (Jeugdstadion), kijk gewoon eens op www.ieper.be, en maak van de gelegenheid gebruik om onze mooie stad en de groene regio te bezoeken. De Klepper bevindt zich op wandelafstand van het stadscentrum (10') voor wie op hotel of B&B wenst te overnachten. Er is een zeer ruime keuze in overnachtingsmogelijkheden, de streek ontvangt het jaar rond flink wat toeristen. We kijken uit naar jullie komst om er weer een fijn feest van te maken, in bijlage alvast een plan van de stad. Hopelijk tot binnenkort!
Hemicuda Rally: de geschiedenis herhaalt zich De afsluiter van het kampioenschap bevestigde wat verwacht werd. Andy Rowe hoefde enkel te finishen om kampioen te worden, en deed dit voor het tweede jaar op rij in stijl met een zesde plaats algemeen. Even stonden Andy en Cat tweede, maar besloten dan om zich niet te mengen in de debatten vooraan en de titel veilig te stellen. Met drie overwinningen zijn ze de oververdiende winnaars van FIRC 2011, de tweede titel op rij. Ook Keith Pettitt was al quasi zeker van de titel bij de Historics, maar moest toch aankomen om op beide oren te kunnen slapen. Keith deed dit, en steekt de titel op zak. Les haalde wel drie overwinningen, maar Keith werd kampioen door alle wedstrijden uit te rijden en zo één resultaat meer te boeken dan zijn landgenoot. Om de britse triomf nog te vervolledigen wordt Neil Dodd kampioen in de felbevochten 2WD categorie, en behoudt hij bovendien zijn prachtige tweede stek algemeen in het algemene klassement, nog maar eens het bewijs dat je geen WRC hoeft te hebben om hoog te kunnen scoren in het FIRC-kampioenschap. Landgenoot Andy Dawe volgt in zijn spoor op een 2e stek in de 2WD en wordt 3e in het algemene kampioenschap, na een heel regelmatig seizoen. De grootste verliezer dit weekend was zuiderbuur Henri Bève, die een nette wedstrijd niet genoeg beloond zag om de 2WD titel binnen te halen. Henri won eerder wel het algemene klassement in Wervik, dus dat is ook al een stevige verdienste, én een primeur in FIRC. Nogal wat Nederlandse teams haakten uiteindelijk af voor de seizoensafsluiter, wegens niets meer te winnen of te verliezen. Team Borgers was wel van de partij, en zag de inspanningen uiteindelijk beloond met een prima 8e plaats in het kampioenschap voor Eep in zijn debuutjaar met de mooie Corsa Max, en vooral de schitterende 6e stek voor Marrie Van Dorland en Wea Smilde algemeen, die meteen ook de officiële titel van eerste Ladies team op zak steken. Prima resultaat voor een eindklassering die 26 teams telt...Niet alles verliep echter perfect voor iedereen, halfweg koers merkten we een opgave voor Allan Smith met een geblokkerde koppeling, hetzelfde overkwam Andy Thomson die een gelijkaardig onderdeel in duizend stukjes zag uiteen spatten, ook Rudi Schenkeveld en Ronald Lepelaar haalden het einde van de wedstrijd niet, net als Gary Lomas die de Historic aanvoerde, maar er dan afging, evenwel zonder al te erge schade. Nog bij de Historics begon de dag erg slecht voor Jan Van der Marel, die er na aanhoudende technische mankementen er al snel de brui aan gaf. Jammer dat we niet konden zien tot wat de mooie Porsche in staat was, hopelijk komt er een herkansing in 2012. De algemene klassering in Hemicuda werd gedomineerd door Mathias Viaene in de Sub WRC S12, voor de locale specialisten Pol Lietaer (Mk.2 BDG), Bert Coene (Evo10) en Dirk Vermeirsch (Sierra 4x4 gr.A). Meer nieuws over 2012 volgt binnenkort, we mikken opnieuw op 5 wedstrijden. inschrijvingen Hemicuda Rally Het begint een gewoonte te worden dit jaar, en het is in Koekelare niet anders: de inschrijvingen lopen weer massaal binnen, ondertussen staat de teller op 160 deelnemers, meteen goed voor het grootste deelnemersveld van dit seizoen. De organisatie voorzag echter tijdig in een dergelijk scenario, en paste de timing aan. Hierdoor kan iedereen zeker starten. Ook FIRC is alweer stevig vertegenwoordigd, met niet minder dan 33 teams aan de start. De meesten komen uit Nederland en Groot-Brittannie, de Fransen rijden hetzelfde weekend een wedstrijd voor de FFSA. Henri Bève is er echter wel bij en zal ongetwijfeld een taaie klant worden voor de 2WD categorie, en kan als er wat misloopt met Rowe nog altijd FIRC-kampioen worden. Er zijn echter nog vijf kanshebbers voor de algemene titel, terwijl de strijd bij de 2WD nog helemaal open ligt. Bij de Historics is Pettitt net als vorig jaar kampioen, al kan Les Allfrey wel een derde overwinning op zijn naam schrijven. We kijken ook uit naar de prestatie van meervoudig Nederrlands kampioen Jan Vander Marel. Nu nog hopen dat de weergoden wat willen meewerken, en we kunnen ons alweer opmaken voor een topwedstrijd: alle vaste FIRC-klanten staan aan de start, aangevuld met een viertal belgische WRC's, de volledige Historic-top en veel dwars spul, meestal BMW genaamd. Het zal de spanning alleen maar ten goede komen. Voor wie er vorig jaar al bij was: de proeven zijn weinig of niet gewijzigd.*update* Slechts één WRC aan de start, nadat twee exemplaren niet tijdig hersteld raakten na de Omloop Van Vlaanderen twee weken terug. Debackere verkiest dan weer een wedstrijd in Frankrijk. Het wordt dus een érg open wedstrijd, de weersvoorspellingen zien er ook fantastisch uit. Rally van Staden: Rowe op het podium! Met 130 deelnemers aan de start (en 55 op de de wachtlijst!), mooi weer en veel toeschouwers konden we een fijne wedstrijd verwachten. Het begint echter stilaan een gewoonte te worden: als het duo Rowe/ Lund van pech gespaard blijven, winnen ze. Na de turbobreuk in Wervik werd meteen de hele motor vernieuwd, traditioneel een 'last minute' operate die deze keer pas de avond voor de start geklaard werd. Alles ging echter prima, op een oliespuwende kopeling na, een detail dat Andy niet echt kon deren. Na de gebruikelijke uitvallers eindigde het britse duo op een bijzonder knappe derde stek algemeen, het best mogelijke resultaat na Loix in de Skoda S2000 en Beauprez in de Subaru WRC S5. Tweede in de FIRC stand werd de heroptredende Huw Reed in de mooie Escort Cosworth gr.A, gevolgd door 2WD winnaar Howlett. Verderop vinden we Martijn Broekhuizen, die heelwat tijd verloor door een kapotte stuurbekrachtiging in de eerste ronde, Andy Dawe die ook de nodige seconden moest prijsgeven door een wel érg hoog startnummer en problemen met het motormanagement, en John Legg, die nog nét in de top vijftig finishte. Minder goed verging het Eep Borgers, die al op de eerste proef een remzone miste, rechtdoor een wei in ging, maar helaas ook een boom en een hek ramde, met een afgebroken wiel als resultaat. Even later moest ook Martin de Vere-Packford de handdoek werpen met een kapotte bak, gevolgd door Andrew Thomson met een sensorprobleem. Later in de wedstrijd noteerden we nog de opgaves van Mark van de Hel en André van Middendorp, goed op dreef, maar gestopt door een kapotte dynamo. De ultieme pechvogels waren echter het debuterende damesduo Renate de Groot en Saskia Bleijenberg. Nadat ze er even afgingen werd de Micra ingehaald door een snellere deelnemer, die voorbij kon na wat duwwerk. In alle ijver om zo snel mogelijk aan de kant te gaan ramden de dames een muurtje, met stevige schade tot gevolg. We hopen dat alles kan gemaakt worden, en wensen het team alvast veel sterkte toe. Wat dieper in het klassement zagen we een wedstrijd in de wedstrijd tussen Allan Smith, Garry Elswood, Sander van de Hel, Neil Dodd en de fransen Tankere en Vandamme, waarbij Garry Elswood aan het langste eind trok. Neil Dodd pakt echter opnieuw de klassewinst en sluipt in
het kampioenschap al naar de 2e plaats, regelmaat loont! Bij de historics ging het er stevig aan toe tussen Keith Pettitt en Les Allfrey, laatstgenoemde ging met de overwinning lopen, Pettitt werd tweede en is stevig op weg om voor de tweede keer op rij kampioen te worden, het FIRC-podium bij de historics werd vervolledigd door Hardiment. De nieuwkomers Mike Smith en Ian Fisher, beide met Hillman Imp, haalden beiden het einde niet met mechanische problemen. Vader en zoon Wattine sloten de rangen als voorlaatste en laatste, echter zonder veel zorgen. Staden was meteen ook het laatste optreden voor deze fransen, die tijdens Hemicuda een wedstrijd voor
de FFSA rijden. Met nog één rally te gaan ligt het kampioenschap nog helemaal open. Rowe lijkt de beste kansen te hebben, maar mag straks in Koekelare geen steek laten vallen, Bève is er waarschijnlijk weer van de partij, net als de britse kampioenschapsrijders die nog een kans
maken: Thomson, Dawe, Dodd en Legg. Ook bij de 2WD is nog niets beslist: Bève kan ook deze titel pakken, of wordt het voor Eep Borgers of Marrie Van Dorlandt? Ben Howlett verschijnt echter ook aan de start, of gooit Sander van de Hel nog roet in het eten? We zien het binnenkort.... Vier wedstrijden voor Challenge 2011 Na het annuleren van de Noordzee Rally werd uitgekeken naar een vervangende wedstrijd. Eerst vroegen we de mening van de FIRC teams, al snel bleek dat een aantal kampioenschapsrijders zich moeilijk konden vrijmaken voor een vervangwedstrijd. Om de gang van de Challenge niet in de war te sturen blijven we dus op 4 wedstrijden voor 2011, bedoeling is om opnieuw 5 manches te hebben voor 2012. Geko Rally van Wervik: Franse revolutie! De tweede FIRC wedstrijd startte onder de slechtste omstandigheden: afwisselend regen, zon en wind, wat het zo al moeilijke parcours herleidde tot een compleet onvoorspelbare situatie. eerste FIRC leider was uiteraard Andy Rowe, die op de eerste KP meteen de vierde tijd klokte, tussen het WRC en S2000 geweld door, en ook nog met slicks in de regen... De snelle tijden van de brit kwamen echter tot een abrupt einde op KP5 door een kapotte turbo, over & out. Andy nam het nogal filosofisch op, het was zijn eerste opgave in 20 rally's. Tweede leider werd dan Andy Thomson, die ruim de halve wedstrijd op kop bleef, tot er een probleempje kwam met... een kapotte turbo, ruim 3' verloren. Een geleend exemplaar van het belgische MIES Racing Team zorgde ervoor dat de heren in koers bleven, maar de nieuwe FIRC-leider Martijn Broekhuizen leek niet meer bij te halen, tot ook de Mitsu onverwacht, en met de meet in zicht, aan de kant moest met een... kapotte turbo! De schade voor de britten bleef beperkt, maar het ziet ernaar uit dat de motorschade aan Mitsu van Martijn zeer ernstig is, Staden komt mogelijk in het gedrang. Ondertussen slaagden de britten Legg en Smith er ook nog in om in dezelfde bocht eraf te gaan, beiden rechtdoor in een stevige remzone. Weliswaar zonder veel erg, maar met alle 4x4's eruit lag de weg wel wijd open voor de volgers, waarvan de snelle fransman Henri Beve handig gebruik maakte. Na een foutloos parcours zorgde de niet meer zo jonge maar daarom niet minder snelle Manta voor een dubbele primeur: de eerste franse overwinning in het FIRC, en meteen ook een 2WD die de 4x4's klopt, en dat in dergelijke weersomstandigheden! Een dikke proficiat aan de ervaren equipe! Ook de 2e plaats was voor Frankrijk: nieuwkomer P-A Hazebrouck met de Saxo eindigde sterk 2e na een regelmatige wedstrijd. In de 2WD was de wedstrijd trouwens erg geanimeerd. Eep Borgers gleed 's ochtends alle kanten uit door een verkeerde bandenkeuze, maar maakte door het opdrogende parcours nog veel tijd goed, evenwel net niet genoeg om de brit Dawe bij te halen. Neill Dodd scoort sterk, Marrie Van Dorland pakt door de klassewinst ook een pak punten, voor Marcel Borgers en Nic Cunnington. Mark Van de Hel sluit de rangen, nadat Sander Van de Hel die érg goed op dreef was moest opgeven met een kapotte oliepomp, even later gevolgd door Martin De Vere-Packford na een al even sterke wedstrijd. Na een klapband belandde de zwarte 306 hard in de gracht, zonder erg voor de crew maar met stevig wat blikschade. Bij de Historics kon de britse delegatie wel met de eer gaan lopen, er stond geen maat op kampioen Pettit, die won voor landgenoot en leeftijdsgenoot Hardiment, na de opgave van de fransen Damien Gromez (carter) en Wattine (motor). Nieuwkomer Haseldon in de érg leuke Austin A35 moest helaas al vroeg de wedstrijd staken door een kapotte bak. Het klassement ziet er na twee wedstrijden alvast érg interessant uit. Volgende afspraak is de Rally van Staden in augustus, tot dan! vooruitblik Geko Rally van Wervik * update* Hierbij de laatste info voor Wervik: eerst en vooral zien de weersvoorspellingen er niet al te gunstig uit. Vooral donderdag zou het hard gaan regenen, verwacht dus glibberige toestanden, in het slechtste geval een droog wegdek met modderige bochten. Voor wie nieuw is in Wervik: noteer zéér goed waar je moet snijden ('couperen'), valt traditioneel te herkennen aan de platgereden grasbermen. Ook belangrijk zijn de putten en bulten op de versleten landwegjes: je wil niet lekrijden, en er ook niet afgaan op een onvoorziene hobbel. Verder er nog even aan herinneren dat de verkenningen eindigen om 17u 's avonds. Barbeque is ook NIET toegelaten op het servicepark. ER is geen refuelling, dit betekent een verbod op open vuren in het servicepark. De FIRC bar is er echter weer, met spijs en drank aan onklopbare prijzen. Nog even geduld, en we kunnen opnieuw FIRC-rallyrijden in een volboekte wedstrijd. Zowat alle FIRC deelnemers zijn er opnieuw bij, Morgan en Allfrey geven forfait wegens hun deelname aan de Ypres Historic Rally, ook Dominic Frattaroli zou er om deze reden niet bij zijn, maar moet zelfs in Ypres Historic aan de kant blijven. De schade aan de Datsun 240Z is te groot na zijn zware crash in ORC Canal Rally en zal niet op tijd klaar zijn. We wensen het team veel moed in de heropbouw van deze unieke, pijlsnelle wagen. Ook een aantal franse teams is er niet door hun deelname aan een wedstrijd voor de 'Coupe de France' in Normandië hetzelfde weekend, we zien hen later terug in de Rally van Staden, midden augustus. De KP's rond Wervik hebben hetzelfde karakter als grote broer Ypres Rally, dit betekent dat heelwat toppiloten hun wagen komen afstellen. Nu al zijn er 3 S2000's ingeschreven, er komen nog een paar snelle gr. N's bij, ook aan WRC's geen gebrek. FIRC is natuurlijk een wedstrijd in de wedstrijd, maar toch kijken we uit naar de tijden van bvb Rowe en Thomson in het algemeen klassement, of Dawe en Borgers bij de 2WD . We vragen ons ook af welke tijden de nieuwe namen in de FIRC gaan neerzetten. Wervik is een erg uitdagende rally met moeilijke proeven, als de weergoden niet willen meewerken is het hek helemaal van de dam. Het kampioenschap zou er erg interessant kunnen uitzien na deze tweede manche...De reglementen vindt u terug op de site van de wedstrijd, www.scuderiavervica.be Nog even vermelden dat er opnieuw zal toegezien worden op de brandvrije pull, dit keer zonder uitzondering. In ORC Canal Rally waren er nog enkele teams die deze niet bijhadden. Toen werd er nog een oogje dichtgeknepen, nu niet meer. Ook nog even verduidelijken dat copiloten die al HANS hebben, geen neksteun moeten dragen. Tot slot is het belangrijk om weten dat de verkenningen slechts toegelaten zijn tot 17u 's avonds, dit omwille van een wielerwedstrijd die het parcours dwarst later op de avond. Het roadbook kan evenwel opgehaald worden vanaf 10u, dus er is tijd genoeg. De technische keuring start vanaf 18u. ORC Canal Rally: opnieuw Rowe De eerste FIRC rally was meteen een schot in de roos! Uiteindelijk meldden 28 teams zich aan, bijna 3 keer zo veel als vorig jaar. De brit Andy Rowe bleek opnieuw ongenaakbaar en ramde zich zelfs naar de 6e plaats algemeen, onwaarschijnlijk in een deelnemersveld met traditioneel veel topmateriaal. Na een geanimeerde wedstrijd finishte zijn landgenoot Thomson 2e na wat verloren tijd met een versnellingsbakprobleempje, op de voet gevolgd door de snelste nederlanders Broekhuizen en een dolgelukkige Borgers, die meteen ook de 2WD klasse won. De splinternieuwe Corsa Max werd in een ogenblik gekeurd, en gaf de hele wedstrijd geen krimp. De rest van het seizoen staat in het teken van afstelwerk. Joost Kusters was aanvankelijk ook erg snel onderweg met de Sierra 4x4, maar moest dan de handdoek in de ring gooien. Het valt op dat na de ongenaakbare Rowe de strijd erg intens is, met ook nieuwkomer John Legg die er even naast ging, de verrassend snelle fransman Beve, Smith, Van Middendorp en de heroptredende Andy Dawe, die na 7 jaar pauze zijn comeback maakte, en het na wat wennen zeer goed deed, maar er dan toch nog afging, evenwel zonder erg met enkel wat verloren tijd. Nieuwkomer Van Loo ging ook zeer hard met mooie C2 S1600 ex-Weys, maar verloor dan weer veel tijd door allerlei kleine foutjes, leergeld heet zoiets, hij was zeker niet de enige. Van Middendorp eindigde nog in de eerste helft, net als De Vere-Packford en nieuwkomer Duponchel (uit de Loirestreek!). Garry Elswood en Neil Dodd volgden verderop, voor de dames Van Dorland/Smilde. Een paar nieuwkomers haalden het einde niet, door falende techniek of een geplooide versie ervan, onder hen Marcel Borgers en de gebroeders Van De Hel.Bij de Historics stond geen maat op Frattaroli, die zich zelfs tot een verbluffende 16e plaats algemeen knokte, maar met een straat voorsprong toch nog stevig van de baan ging met de finish in zicht. Ook Morgan moest op één van de laatste proeven opgeven met een kapotte alternator, terwijl Hardiment zijn Mini zag stilvallen met een onoplosbaar elektrisch probleem. Kampioen 2010 Pettitt kampte aanvankelijk met remproblemen, waardoor de franse nieuwkomer Damien Gromez op een onverhoopte 2e plaats eindigde met zijn mooie Alfa GTV, vlak na de onverwachte maar verdiende winnaar Les Allfrey in de Mini Cooper. Pettitt werd uiteindelijk 3e, voor vader en zoon Wattinne met de Healey Sprite. De tweede FIRC wedstrijd, de Rally van Wervik, komt er snel aan, we kijken er nu al naar uit. Een paar piloten zijn er niet aanwezig door hun deelname aan de Ypres rally een week later: Morgan, Allfrey en Frattaroli. De Challenge belooft nu al erg spannend te worden. Binnenkort volgt de eerste info voor Wervik, tot binnenkort! ORC Canal Rally: update halfweg Na 6 proeven kunnen we u ondertussen een tussenstand geven voor de eerste wedstrijd van het FIRC in 2011. In het modern klassement is de hegemonie van de FIRC winnaar van vorig jaar Andy Rowe en Cat Lund zeer duidelijk. Met hun oude Mitsubishi Evo 3 staan ze alfweg koerst op eenzame hoogte als leider in het FIRC klassement en op een 7e plaats algemeen in de ORC Rally. Op een tweede plaats vinden we de Nederlandse nieuwkomer Joost Kusters op 1’08 terwijl we de andere Nederlander Martijn Broekhuizen in zijn Mitsubishi Evo 6 in de prachtige Makinnenkleuren vinden op een derde plaats vinden. Deze moet echter al 1’59 terrein geven op dit gladde parcours.Eep Borgers,die vorig jaar nog tweedes werd in het algemene klassement FIRC 2011 volgt al op 2’12 maar doet toch echter geen slechte zaak in het Kampioenschap. Hij staat immers de eerste in zijn klasse en kan zo het maximaal van de punten meenemen, terwijl de eerste drie (Rowe, Kusters en Broekhuizen) in zelfde klasse rijden en dus met min of meer gelijkwaardige wagens elkaar het vuur aan de schenen kunnen leggen.Bij de Historics zien we Dominic Fratarolli aan de leiding met een 15e plaats algemeen in zijn unieke Datsun 240Z. Copiloteert door Jannick Breyne, ervaren rot in de Vlaamse rallies, heeft hij een voorspring van om en bij de anderhalve minuut op zijn eerste belager John Morgan. John, die voor de eerste keer aan de start komt in het FIRC kampioenschap bij de Historics wordt gevolgd door John Legg op 34 seconden in zijn Mk I. John Legg wordt gecopiloteerd door Colin Degroote die zijn debuut maakt in het maken en lezen van Engelstalige nota’s. Keith Pettitt, winnaar bij de Historics in het FIRC 2010 moet in zijn klasse nog Les Allfrey voor zich laten. Voor Keith is het zijn debuut in deze nieuwe Ford Escort MKI. Alle FIRC piloten, buiten Marcel Borgers – zoon van – zitten nog in wedstrijd. Een heuse prestatie voor de vele nieuwe buitenlanders die voor de eerste keer deze gladde doch mooie proeven van de ORC CANAL Rally rijden. vooruitblik ORC Canal Rally De openingswedstrijd van de FIRC 2011 breekt meteen alle records. Niet alleen zien de organisatoren een verdrievoudiging van het aantal buitenlandse deelnemers met 27 teams in totaal, ook is de ORC Canal Rally met 183 inschrijvingen voor nu 150 plaatsen massaal overboekt, nog nooit gezien in Vlaanderen! Het belooft in elk geval een prachtig weekend te worden. Voor de algemene overwinning kunnen we opnieuw een strijd verwachten tussen Pol Lietaer en Melissa Debackere, beide op Subaru WRC, met als scherprechter Chris Van Woensel in de razendsnelle Nissan 370Z. Outsiders zijn er meer dan genoeg, vooreerst Dominique Bruyneel in de 207 S2000, Debyser in de Porsche 996 GT3, Cools in de Evo X, Cornelis met de Escort WRC of een lid van de omvangrijke BMW-vloot, zoals Viaene, Prinzie of Braeckevelt.Ook de FIRC delegatie mag er uiteraard wezen. Alle grote namen zijn er terug bij. Kampioen Rowe komt zijn titel verdedigen, voorlopig nog met 'oude' Evo3, in afwachting van een heropgebouwd exemplaar later dit seizoen. Speelkameraad van dienst wordt ongetwijfeld Martijn Broekhuizen met de Evo6 Mäkinen. Ook 2WD Cupwinnaar Eep Borgers zal ongetwijfeld erg hard gaan met zijn splinternieuwe, huisgemaakte Corsa Max, hetzelfde verwachten we van Joost Kusters in de Sierra. Kan de franse nieuwkomer Marc Duponchel een rol van betekenis gaan spelen met zijn 325i gr.A? En hoe hard zal de britse nieuwkomer Legg gaan, bij de moderne wegens een sequentiële bak in zijn 2.4 Mk.2? En houdt de vernieuwde electronica op de Focus Cosworth van Thomson het deze keer wél uit? We zijn ook benieuwd naar de prestaties van FIRC-rookies zoals van team Van De Hel en de britten Dawe en Smith. En welke progressie maken de piloten die er vorig jaar al bijwaren, zoals Marrie Van Dorland, Marcel Borgers of André van Middendorp? Hoe snel is de nieuwe motor van Martin de Vere-Packford? We zullen het binnenkort weten...Ook in de erg populaire Historic-divisie belooft het er warm aan toe te gaan. Tussen het legertje BDA's en andere Porsche's door zullen een paar FIRC--teams zeker hun plaats opeisen. Topfavoriet is hier John Morgan met een Escort Mk.2 BDA, al zal nieuwkomer Frattaroli, een reguliere klant in Vlaanderen, met de prachtige Datsun 240Z op vinkeslag liggen. Keith Pettitt, die van plan was om met rallypensioen te gaan eind 2010, werd onverhoopt kampioen vorig jaar, en is vastbesloten dit te herhalen. Keith ruilde daarom zijn Cortina Lotus in voor een snellere Escort mk.1. Er liggen echter enkele outsiders te wachten op de minste fout, zoals de Mini's van Hardiment en Allfrey of de franse delegatie met Wattinne en Gromez. Kortom, het belooft er warm aan toe te gaan, straks in Oostrozebeke. De weersvoorspellingen zien er goed uit, dus niets staat een stevig rallyfeest nog in de weg, tot binnenkort! Noordzee Rally geannuleerd
De derde manche van de FIRC 2011, Noordzee Rally op 16&17 juli vindt dit jaar NIET plaats. Door ingrijpende wegenwerken in de regio werd de organisatie gedwongen de bestaande proeven drastisch te hertekenen, alsook om uit te wijken naar naburige gemeenten waar goede medewerking niet mogelijk bleek. De combinatie van beide factoren noodzaakt de organisatie om de editie 2011 te schrappen. Of deze wedstrijd vervangen wordt horen jullie later, voorlopig telt FIRC 2011 dus 4 manches . ORC Plattegrond ORC Canal Rally volboek tDe inschrijvingen voor de eerste manche van het FIRC 2011 zijn de laatste weken massaal binnengestroomd. Wie zich nog niet heeft aangemeld moeten we dan ook teleurstellen, er is geen plaats meer. Binnenkort komt een vooruitblik online. Dank aan allen die zich hebben ingeschreven, wie om welke reden dan ook niet aan de sart komt, laat dit aub tijdig weten aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Op deze manier krijgen teams die op de wachtlijst staan hun kans. Alvast bedankt. Ook Franse inschrijving binnen in de ORC RallyFransen Richard Tankere en Vandamme Philippe komen aan de start in de ORC CANAL Rally en dit na een geslaagd debut in Vlaanderen in de voorbije Rallysprint van Moorslede. Tankere en Vandamme, beiden uit Frans-Vlaanderen, zullen voor de eerste maal aan de start staan van een FIRC evenement en dit in hun CItroen AX GTI. Ze zullen in hun klasse de strijd aangaan met Marrie Van Dorland en Wea Smilde, die ook voor de eerste keer aan de start komen van de ORC Rally met hun Opel Corsa A.
Tankere - Vandamme Van Dorland - Smilde (Hemicuda 2010) Eerste inschrijvingen voor ORC Canal Rally én ORC Cup komen binnen De eerste inschrijvingen voor de eerste ronde van de FIRC 2011, ORC Canal Rally komen vlot binnen. Deze westrijd is erg populair en daarom meestal volgeboekt, met een maximum aantal van 140 teams. Wacht dus niet te lang als u zeker wil zijn van uw plaatsje. Inschrijven kan bij Ilse Vanmarcke, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Praktische info inzake de wedstrijd komt binnenkort online , voor alle vragen kan u steeds terecht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Inschrijven kost 250 euro all-in (korting inbegrepen) voor 4x3KP’s, 100% asfalt/beton. De organisatie presenteert trouwens een speciale ORC Cup voor FIRC deelnemers. Wie erin slaaagt om de Vlaamse top te snel af te zijn, en dus de algemene overwinning wegkaapt, krijgt zijn inschrijving de dag zelf terugbetaald. Ter info : de laatste algemene overwinning voor een niet-belgisch team was voor Mike Pattisson in de Hemicuda Rally 2006, met John Morgan op de 2e plaats. John kwam in 2010 trouwens erg dicht bij de overwinning in de Rally van Oudenburg (Noordzee Rally in 2011). Klaar voor deze uitdaging? Ondertussen kunnen we al een héél mooie delegatie van onze noorderburen verwelkomen. Zoals eerder al aangekondigd komt het Rallyteam Borgers aan de start in hun vertrouwde Opels. Ook Joost Kusters en Alex Eisenberg komen aan de start met een Ford Sierra Cosworth en kan dus strijden met gelijke wapens tegen de Belgen! Het team van Martijn Broekhuizen en André Van Middendorp hebben aangekondigd zich te zullen inschrijven, nog eens goed voor 6 extra wagens! Broekhuizen heeft zelfs zijn wagen laten herdecoreren, later meer hierover!Vanuit Engeland kunnen we nu al de FIRC 2010 piloten Rowe-Lund en Thompson-Vincent verwelkomen. Ook Neil Dodd en Val Thompson hebben te kennen gegeven een uitgebreider programma te rijden dan in 2010, waar ze 2 FIRC-wedstrijden hebben bekampt.
Historic Kampioen neemt opnieuw deel aan FIRC
Niet alleen bij onze noorderburen groeit de interesse in de Flanders International Rally Challenge, ook aan de andere kant van het Kanaal zitten ze niet stil. Nadat al verschillende piloten ons hebben laten weten dat ze zeer geinteresseerd zijn in het kampioenschap laat nu ook Keith Pettitt weten opnieuw deel te nemen aan het FIRC. De 2010 Historickampioen, die aanvankelijk na 2010 en na een zéér gevulde carrière op rallypensioen zou gaan, komt terug op zijn stappen en laat weten dat hij met zijn Ford Lotus Cortina opnieuw een gooi zal doen naar het FIRC Historickampioenschap.
In dit kampioenschap zal hij zeker niet de enige zijn. De snelle Brit Bill Cook, die vorig jaar nog met zijn prachtige Talbot Lotus Sunbeam een zwaar ongeval had tijdens de GEKO Rally van Wervik, liet ons weten dat de wagen volledig herbouwd is en klaar staa om de Vlaamse wegen te bestormen. Net als vorig jaar zal de ervaren Stadenaar Yves Bruyneel plaats nemen na Bill, die net zoals Keith een gooi wil doen naar het Historickampioenschap. Bill mikt op revanche na zijn vroegtijdig uitvallen in het FIRC 2010!
Bill Cook en Yves Bruyneel voor de crash in Wervik 2010 Keith Pettitt in ORC CANAL Rally 2010
Eep Borgers neemt opnieuw deel aan het FIRC in 2011. Na een geslaagd debuut in de allereerte Flanders International Rally Challenge kondigt het Rallyteam Borgers-Van de Wardt opnieuw hun deelname aan het FIRC 2011 aan. In 2010 waren deze nog goed voor een algemene 2e plaats in het kampioenschap en in 2011 willen ze voor niks minder gaan. Een volledige nieuwe wagen moet het vuur aan de schenen leggen van de talrijke Britten die nu al hun interesse uitten.
Het rallyteam heeft al aangekondigd niet alleen aan de start te komen. Ze plannen een 5-tal wagens waar de zoon Marcel en partner Marrie van Eep mee zullen rijden. De Familie-Borgers weze welkom! CAT LUND and ALICE POWELL SCOOP BWRDC GOLDSTARS 2011
Cat Lund heeft afgelopen zaterdag de BWRDC Club GoldStars Award gekregen, die we kunnen vergelijken met "Britse Vrouwelijke Rallypersoonlijkheid van het jaar". De copilote won de prijs wegens haar overwinning in twee rallies in Engeland én natuurlijk de eindoverwinning in de Flanders International Rally Challenge, een teken dat ook het FIRC een steeds grotere bekendheid begint te genieten in het Verenigd Koninkrijk! Het doet ons ook plezier dat de altijd onderschatte rol van de copiloot nu ook de erkenning heeft dat ze al jaren verdient!
Foto's: Jakob Elbrey
Officieel persbericht van de BWRDC:
Highlight of the four-day Autosport International motorsport show was on Saturday 15th January, when BBC Sport’s Formula 1 television presenter Jake Humphrey announced the winners of the GoldStars on the BWRDC stand, in front of a huge crowd.
Opening the first envelope Jake announced - Alice Powell, Formula Renault BARC Champion as the winner of the coveted Elite GoldStars Award (the second year in succession). Opening the second envelope Jake announced Cat Lund, FIRC & Club rally co-driver Champion as the winner of the coveted Club GoldStars Award, a canon of foil confetti showered over them.
Helen Bashford-Malkie presented Jake with a gift and thanking him for presenting the GoldStars. With minutes to spare before his next engagement, Jake said:“I just want to say - well done to all of the girls and all of the people involved in organising today. I really do think it’s about time that these women who are making waves in motor racing are recognised at the very top. So good luck in 2011 to all of you.”
Liz Halliday stepped in and took over interviewing the GoldStars winners for MotorsTV. “It’s brilliant!” Alice exclaimed. “I came up against great competition again this year. Obviously Louise and Jess have both done a fantastic job. But to win it for the second year is great and, the best possible way to start the year. It’s so exciting to have Jake to present the awards, he’s a great guy and it’s a really great endorsement for the Club.”
GoldStars Elite Mentor, Susie Stoddart who was unable to attend Autosport International, sent the following message: “A very big congratulations to Alice Powell on winning the prestigious Elite Category once again. In 2010 Alice really made people sit-up and take notice. She scored pole positions and race wins in BARC Formula Renault before going on to clinch the championship, which is a tremendous achievement. I am proud to mentor her once again in 2011 and I wish her all the best this season.”
“I am so pleased to have won this amazing award,” enthused Cat. ”It is such a prestigious award and both Louise and Amy had fantastic seasons. But I’m thrilled that I have brought the rally section into the limelight. It was amazing to have Jake Humphrey here to spend time with us and present the GoldStars; very exciting. The prizes are fantastic; a year’s supply of oil, a lovely stop-watch, the GoldStars webpage and testing at Donington. And to have Liz Halliday as a mentor is brilliant. I’m looking forward to working with her.”
GoldStars Club Mentor, Liz Halliday said: “It’s brilliant. Cat looked very surprised but she has earned it; they’ve had a tough year and a very successful year and I think it’s kind of cool that we’ve give the award to a Champion rally co-driver. It just goes to show how much a co-driver’s talents are genuinely recognised. I know she’s got a few questions to ask me, so I hope she will find me useful this year.”
For more information please contact:
BWRDC PR Georgie Shaw e: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
BWRDC Exhibition Co-ordinator Lynn Jones e: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Source: BWRDC Press Release
Cat Lund genomineerd voor de BWRDC Goldstars Club Award Cat Lund, samen met Andy Rowe de allereerste winnaars van de Flanders International Rally Challenge heeft ook in haar eigen land de erkenning gekregen die ze verdient. Ze werd onlangs genomineerd voor de prestigieuze BWRDC GoldStars Club Award.Officieel persbericht:ROCKINGHAM’S Head of Operations will be lining-up among some of the fastest females in UK motorsport at the British Women Racing Drivers’ Club (BWRDC) stand at this year’s Autosport International Show. Cat Lund has been nominated for the coveted BWRDC GoldStars Club Award, following her double rally championship-winning season together with driver Andy Rowe. The rally co-driver was crowned both the Flanders International Rally Challenge (FIRC) and BWRDC Rally Co-driver champion.
The 39-year-old, who joined Rockingham in 2007, enjoyed her most successful season to date co-driving for Andy in the pair’s Mitsubishi Lancer Evo 3, contesting the five FIRC rounds in Belgium and winning two rallies outright in the UK. Only one of these prestigious awards is presented annually to club competitors and Cat faces stiff competition from fellow BWRDC racing driver members, BRSCC Mighty Mini Champion Louise Inch and BWRDC Championship runner-up Amy Barker. Cat said: “I am absolutely delighted to be nominated for the BWRDC GoldStars Club Award. To be included as a rally co-driver clearly shows the club’s support for the achievements of women in all disciplines of motorsport. “If I was to be presented with this prestigious honour, it would be the perfect end to an incredible 2010 season. “The BWRDC exists to support and advise women in all forms of motorsport and as a member I’ve found it a great source of advice and inspiration.”
The BWRDC Goldstars Awards will be presented by BBC Sports Presenter Jake Humphrey, anchorman for the broadcasters’ coverage of the FIA World Formula One championship on BBC1. The award ceremony will take place on Saturday (January 15) at the BWRDC Stand 6840, Hall 6, at the Birmingham NEC. The presentation is due to take place at 2.55pm and all visitors are welcome to attend. The GoldStars are the BWRDC’s way of flagging up talent within motorsport and to help the nominees and winners promote and progress their careers. The winner of the club award will receive mentoring from international dual sportswoman and broadcaster Liz Halliday. They will also receive a generous package of sponsor’s products and a special BWRDC Goldstars sticker for their competition cars. In addition all nominees will benefit from a dedicated webpage at www.bwrdc-goldstars.co.uk to attract potential sponsors.Source: Rockingham press release
Meer info over de British Women Racing Drivers’ Club (BWRDC) via http://www.bwrdc.co.uk
HRCR Open Day in Gaydon Net zoals vorig jaar zal de organisatie van de Flanders International Rally Challenge als eerste evenement de HRCR Open Day in Gaydon (Warwickshire)aandoen. Vanzelfsprekend hopen ze op héél veel interessante contacten met Britse Historic piloten die het willen wagen het Kanaal over te steken om samen met o.a. Keith Pettitt, Bill Cook en Patrice Wattinne voor een mooi Historic kampioenschap willen zorgen.Meer info over de HRCR Open Day: www.hrcr.co.uk/Club_News.
Meer info over het Heritage Motor Centre Museum: http://www.heritage-motor-centre.co.uk/
FIRC info Hemicuda Rally 2010-08-19 De organisatoren van de Hemicudarally bieden alle teams van het FIRC een FIRC Package deal aan: meer info op volgende link: http://www.hemicuda.be/uk/rally%202010/FIRC%20Folder%20-%20UK.pdfMocht je ook nog slaapplaatsen nodig hebben, een gedetailleerde lijst kan je vinden via volgende link: http://www.hemicuda.be/uk/rally%202010/Logies.pdfOver het deelnemersveld kunnen we nu al zeker niet klagen. Al 8 teams ingeschreven en veel zullen nog volgen!
FIRC feest op zaterdag 20 november, boek nu! |
2010-08-17 |
Om jullie te danken voor de geleverde inspanningen en het vertrouwen in onze organisatie bieden we alle FIRC teams een feestje aan in zaal "Vogelzang" te Oostrozebeke, op zaterdagavond 20 november. De organisatoren staan voor de gelegenheid zelf achter het fornuis en bieden jullie een ruime keuze aan verse lekkernijen, uiteraard vergezeld van oa een zorgvuldig uitgekozen selectie belgische bieren. Nog leuker nieuws: iedereen die dat wenst kan blijven slapen in hetzelfde gebouw, er zijn 60 bedden beschikbaar, douchegelegenheid, ontbijt de volgende ochtend, en 't is allemaal gratis. Wie wat vroeger aankomt op zaterdag krijgt nog een toeristische toer aangeboden in de regio Ieper, in het gezelschap van coördinator Ward en persman Kristof. Laat weten of jullie meedoen, en met hoeveel jullie komen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor de gelegenheid dopen we FIRC om tot Flanders International Rally Cuisine! |
vooruitblik Short Rally Staden | 2010-08-03 |
Met 150 inschrijvingen lijken ze in Staden een record voor dit seizoen te vestigen. De weersvooruitzichten zien er niet al te best uit, we verwachten gladde, modderige wegen. In deze omstandigheden lijkt het erop dat we topfavorieten zullen hebben: Paul Lietaer (Subaru WRC) and Bernard Munster (Octavia WRC). Een pak outsiders zullen echter op de loer liggen: Dirk Vermeirsch (Sierra 4x4), Andy Rowe (Evo3), John Morgan (Escort) and Eddy Snaet (Evo10) zullen klaar staan om van het minste foutje te profiteren. Als het echter toch droog blijft, en die kans zit erin, moeten we ook oa Vincent Verscheuren (top M3), Wim Soenens (Porsche GT3) en vooral Andy Lefevere met zijn 400 pk sterke M3 CSL. Alles zal afhangen wie er het eerst een foutje maakt, vooral bij regenachtige condities heeft Staden een brekerige reputatie
FIRC-startnummers: 7. Rowe-Lund 8. Morgan-Llinos-Jones 33. Anderson-Baker 65. Borgers-Van de Wardt 66. De Vere-Packford-Fellowes 86. Anderson-Mansfield 87. Pettitt-McCuloough 139. Hardiment-Baker 140. Wattinne-Rochat 141. Wattinne-Leroy 142. Cameron-Grimshaw |
info Short Rally Staden | 2010-08-03 |
Volgende adressen zijn interessant: technische keuring vindt plaats bij Carroserie Hoirelbeke in de Grote Veldstraat, trailerpark vindt u op de parking van het bedrijf "Obumex", Diksmuidsestraat 121, net buiten het centrum. Ingang tot het servicepark is aan het G. Gezelleplein achter de kerk, ook daar is het rallycentrum gevestigd, met name in zaal "Blommenhof". Het FIRC-dorp is dan weer ingericht op de parking van de basisschool, vlak voor "service out" aan uw rechterkant. Met 146 ingeschreven teams is de kaap van 130 toegelaten wagens al lang overschreden, nu nog inschrijven kan echter nog altijd tot en met 0608. Alle regelmatige FIRC'ers zijn er, het belooft alweer spannend te worden.
Overzichtskaart Staden: link |
verslag Short Rally Oudenburg | 2010-07-20 |
De derde ronde in de FIRC was de spannendste tot nu toe. Aan kop ging het er bijzonder hard aan toe tussen de locale specialisten zoals Chris Cools, de latere winnaar, Paul Lietaer met de razendsnelle Mk. |
Inschrijvingslijst Geko Rally van Wervik | 2010-05-06 |
De inschrijvingslijst van Geko Rally van Wervik kan gevonden worden via volgende: link16 teams schrijven zich in voor de volgende ronde van het FIRC:
|
![]() |
Resultaten ORC Online | 2010-05-06 |
De resultaten van de ORC rally zijn nu online: link | ![]() |
ORC CANAL Rally info | 2010-05-06 |
Vier dagen voor de eerste wedstrijd van het FIRC kunnen we concluderen dat we een mooie inschrijvingslijst mogen presenteren: :- Anderson Guy - Bull Andy (Mitsubishi Galant VR4) - Cook Bill - ... (Talbot Lotus Sunbeam) - De Vere-Packford Martin - Calvert Michael (Peugeot 306 Rallye) - Elswood Garry - Greenland Andy (Citroen Saxo VTS) - Morgan John - Jones-Edwards Llinos (ex-Snijers Ford Escort Cosworth) - Pettitt Keith - Hannah Ellis (Ford Lotus Cortina) - Rowe Andy - Lund Cat (Mitsubishi Evo III) - Schewe Heinz-Walter - Blondeel Frank (Porsche 996 GT3) - Thomson Andrew - Vincent Richard (Ford Focus) - Wattinne Patrice - Wattinne Adrien (Austin Healey Sprite) - Wheeler David - Smith Allen (Peugeot 106 Rallye)Ingeschrevenet Chris Rixon zal niet starten wegens een ongeval vorig weekend.In de ORC Canal Rally zal een FIRC-dorp opgezet worden voor alle FIRC-piloten, meer info bij aankomst in Oostrozebeke.De vollledige inschrijvingslijst kan gevonden worden via volgende link: http://www.orc-rally.be/?pagina=deelnemerslijst. |
![]() |
Nieuwe en definitieve reglementen FIRC 2010! | 2010-03-25 |
Na lange onderhandelingen met de VAS zijn we tot een vergelijk gekomen omtrent de definitieve technische reglementen voor het FIRC 2010. Deze zijn vooral belangrijk voor Britse wagens, aangezien zij daar vaak andere technische voorschriften hebben dan op het continent. Bekijk ze via deze link: link |
Reglementen online | 2010-02-19 |
Vanaf heden kan je de reglementen van de FIRC vinden onder tabblad van deelnemers of via deze link |
ORC Canal Rally: opnieuw Rowe vooruitblik Rally van Staden
Eerst en vooral willen we iedereen feliciteren voor alweer een prachtig FIRC-seizoen. Aan alle piloten, copiloten, servicemensen en teamleden: BEDANKT!! Voor we in 2012 weer benzine en rubber gaan verbranden, nodigen we jullie en je vrienden alvast uit op de Kampioenenviering 2011. Dit keer kookt het FIRC-team zelf voor jullie, bijgestaan door twee locale chefs. Bereid jullie maar voor op een fijne avond met plaatselijke specialiteiten, koud en warm, gepresenteerd als walking dinner. We verwachten jullie op zaterdag 26 november in zaal 'De Klepper', Kanteelpad 4 - 8900 Ieper, vanaf 19u.
FIRC piloten en copiloten eten gratis, de rest betaalt 20 euro. We voorzien een ruime voorraad drank aan democratische prijzen. De hele avond lang is er een videowall met een terugblik op het VAS seizoen 2011, aangevuld met exclusieve retrobeelden, oa over de gloriejaren van de 24 uren van Ieper.
Net als vorig jaar verzoeken we om vooraf jullie komst, met het aantal personen te bevestigen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor 20 november. Hoewel de capaciteit van 100 man groter is dan vorig jaar, mogen we nu al een pak boekingen noteren, wacht dus niet al te lang om jullie komst te bevestigen. Voor wie met de camper komt: vlak naast de zaal is er een grote en erg nette camping (Jeugdstadion), kijk gewoon eens op www.ieper.be, en maak van de gelegenheid gebruik om onze mooie stad en de groene regio te bezoeken. De Klepper bevindt zich op wandelafstand van het stadscentrum (10') voor zij die op hotel of B&B overnachten. Er is een zeer ruime keuze in overnachtingsmogelijkheden, de streek ontvangt het jaar rond flink wat toeristen. We kijken uit naar jullie komst om er weer een fijn feest van te maken. Hopelijk tot binnenkort!