GESCHIEDENIS 

De 'Flanders International Rally Challenge' of kortweg FIRC, werd voor de eerste keer georganiseerd in 2010, en was een initiatief van vijf Belgische organisatoren. De bedoeling was om een kampioenschap te organiseren exclusief voor buitenlandse piloten, Fransen, Engelsen, Nederlanders, regelmatige en graag geziene gasten in de Vlaamse rally’s. 

Het idee was velen al lang genegen, maar na een paar vage en dus weinig succesvolle pogingen eind jaren ’90 werd het plan bijna begraven. Het definitieve concept kreeg pas echt vorm in 2009, toen een team enthousiastelingen FIRC boven de doopvont hield: een professioneel kampioenschap bestaande uit zeer uitdagende wedstrijden met een compacte tweedaagse layout, uitdagende KP’s en betaalbare inschrijvingen. En niet onbelangrijk: goede communicatie en een doorgedreven opvolging bij onze buitenlandse gasten. 

Het concept bleek een schot in de roos en de Challenge kende elk jaar een continue groei, tot ze in 2016 explodeerde. Het aantal buitenlandse, voornamelijk Britse inschrijvingen kende bijna een verdubbeling en de Challenge zette ook zijn eerste stapje in Wallonië, het franstalige zuiden van België en ook al even rallygek. 

Sindsdien is de Challenge een vaste waarde geworden in de Belgische rallysport. Waar in de beginjaren slechts vier tot vijf wedstrijden op de kalender stonden zijn het er nu zeven. Een vijftiental vaste rijders, aangevuld met een aantal gastpiloten was lang de norm, maar in de populairste rally’s maken de buitenlanders nu soms meer dan een kwart van het deelnemersveld uit. Nooit geziene cijfers waarvoor we al een paar decennia terug in de tijd moeten. Een succesvol concept dus, dat nog jaren het mooie weer zal maken in de Belgische rallysport! 

Meer details vindt u op de FAQ-pagina via de link ‘deelnemers’, en natuurlijk ook op onze (engelstalige) Facebookpagina. Welkom in België, zo dichtbij en zo anders!